Mullistava keksintö - yhdysvaltalaistukijat pystyivät muuttamaan muovijätteen polttoaineeksi
Autot ja liikenne
Mullistava keksintö - yhdysvaltalaistukijat pystyivät muuttamaan muovijätteen polttoaineeksi
Yhdysvalloissa Purduen yliopiston tutkijat ovat löytäneet keinon muuttaa esimerkiksi yleisesti elintarvikepakkauksissa käytettävän polypropeenimuovijätteen öljyksi, joka voidaan sitten jalostaa joko bensiiniksi ja dieselpolttoaineeksi.
14.2.2019
 |
Tuulilasi

Professori Linda Wangin johtama ryhmä pystyi muuttamaan muovin öljyksi lisäämällä siihen pellettejä ja laittamalla sen äärimmäisen kuumaan veteen. Vesi oli 380-500 asteista ja paine 225 kertaa suurempi kuin normaalisti merenpinnan tasolla.

Veden lämpötilasta riippuen prosessi kesti tunnista kuuteen tuntiin ja sen avulla 90 % muovijätteestä saatiin muunnettua öljyksi. Öljy pystyttiin sen jälkeen tislaamaan joko bensiiniksi tai dieselpolttoaineeksi.

Jos metodi pystytään kaupallistamaan, sen avulla muovijätteestä voitaisiin tutkijoiden mukaan saada jopa 4 % vuotuisesta bensiinin ja dieselin tarpeesta.

Kuluneen 50 vuoden aikana maaperään ja vesistöihin on heitetty noin 50 miljardia tonnia muovijätettä, mistä 23 % on polypropeenia. Kaikesta muovijätteestä noin 12 % on poltettu ja vain 9 % kierrätetty.

Kommentoi »