Lauri Larmela: Sähköauto käynnistyy kovallakin pakkasella, jos akussa on virtaa – testissä kaksi lataushybridiä ja sähköautoa
Autot ja liikenne
Lauri Larmela: Sähköauto käynnistyy kovallakin pakkasella, jos akussa on virtaa – testissä kaksi lataushybridiä ja sähköautoa
Kun keli meni pakkasen puolelle, tuli mutkia matkaan. Brittijärkäle ei ottanut sähköä vastaan. En jaksanut alkaa selvittää asiaa, vaan ajelin bensalla, vaikka kulutuslukemat olivat pöyristyttäviä, Lauri Larmela kirjoittaa kolumnissaan.
25.3.2022
 |
Tuulilasi

Sähköautoja tulvii nyt ovista ja ikkunoista. Ajoin vuodenvaihteen tienoilla putkeen pari lataushybridiä ja kaksi niin sanottua täyssähköautoa. Tuo termi on kyllä perin vastenmielinen.

Sähköauto on sähköauto ja ladattavat hybridit ovat sitten asia erikseen. 1970-luvulla kunnianarvoisa perämoottorivalmistaja Mercury keksi kehua 200-hevosvoimaista moottoriaan: ”Maailman tehokkain 200-hevosvoimainen perämoottori”. Aika matalamielistä, vai mitä? Täyssähköauto on ihan yhtä typerä termi. Jos autossa ei ole polttomoottoria, se on yksinkertaisesti sähköauto.

Ensimmäisenä oli ajossa ladattava hybridi Jaguar E-Pace. Viikon kruisailu sujui oikein mallikkaasti. 40 kilometriä meni sähköllä, jos Jaggen latasi kotipihassa yön yli täyteen ihan normaalista pistokkeesta.

Jagge vaihtui ajallaan samalla periaatteella toimivaan Land Rover Defenderiin. Se on todella kiehtova auto. Latailin Lantikkaa aina yön yli, mutta kun keli meni pakkasen puolelle, tuli mutkia matkaan: brittijärkäle ei ottanut sähköä vastaan. En jaksanut alkaa selvittää asiaa, vaan ajelin bensalla, vaikka kulutuslukemat olivat pöyristyttäviä: 15–20 l/100 km.

Lantikan jälkeen alkoi kahden Polestarin putki. Nämähän ovat Volvon sukuisia sähköautoja, eli arki on paljon kriittisempää, jos akkuihin ei saada sähköä sisään. Ensimmäinen Polestar oli mallia Single Motor. Auto on hieno ja se toimi oikein mallikkaasti. Kerran latausluukku oli tosin jäätynyt kiinni, mutta sulatin sen auki ikiaikaisella menetelmällä: kuumaa vettä muovikassiin, ja pussi auton kylkeen.

Kun yksimoottorinen Polestar vaihtui kaksimoottoriseen, tuli heti kärkeen hässäkkää. En saanut millään latausvirtaa sisään. Kojetauluun ilmaantui tyly punainen teksti: Virhe. Otin yhteyttä Johanna Launeeseen, joka työskentelee Polestarin maahantuojalla PR-tehtävissä.

Johanna neuvoi minua rajaamaan keskinäytön kautta latausvirran ampeerit mahdollisimman alas ja pudottamaan toivotun lataustason 90 prosenttiin. Ohje oli pätevä. Kojelaudan perussävy vaihtui iloisen vihreäksi, ja sähköä alkoi virrata seinästä kaapelin kautta akkuun.

Tämän toisen Polestarin latausluukku jäätyi sitten jossain välissä auki – sitä ei saanut lukittua. Tämä oli kuitenkin pieni harmi, sillä en ole kuullut, että sähköautojen akuista olisi alettu varastaa virtaa. Joku valopää tällaistakin varmaan jo jossain suunnittelee.

3 kommenttia