Puolison arvaamaton väkivaltaisuus romahdutti Tomin elämän: "Minulla ei ollut edes ehjää takkia"
Puheenaiheet
Puolison arvaamaton väkivaltaisuus romahdutti Tomin elämän: "Minulla ei ollut edes ehjää takkia"
Kun Tomi lopulta teki väkivallasta ilmoituksen viranomaisille ja erosi puolisostaan, hän menetti lyhyessä ajassa kaiken, mitä he olivat yhdessä vuosia rakentaneet.
21.9.2018
 |
Apu

Miessakit ry:n juuri päättynyt kaksivuotinen Väkivaltaa kokeneet miehet -hanke paljastaa, että ruuhkavuosiaan elävät 30–49-vuotiaat perheelliset miehet kokevat Suomessa väkivaltaa parisuhteissaan.

Yksi heistä on Tomiksi esittäytyvä, Miessakit ry:n hankkeesta apua saanut noin 30-vuotias mies, joka kertoo havahtuneensa puolisonsa väkivaltaisuuteen vuosien aikana.

– Pikkuhiljaa tajusin, että puolison käytös ei ollut enää normaalin parisuhteen rajoissa. Etsin selitystä, kunnes käytös alkoi olla täysin arvaamatonta ja väkivalta muuttui fyysisesti, kuten puremiseksi ja repimiseksi, hän kertoo.

Kun Tomi lopulta teki väkivallasta ilmoituksen viranomaisille ja erosi puolisostaan, hän menetti lyhyessä ajassa kaiken, mitä oli puolisonsa kanssa vuosia rakentanut.

– Puoliso ehti suorittaa tutkintonsa, kun minä hoidin lapsia kotona. Avioeron osituksessa jäin velkaiseksi, ja kotoa lähtiessäni minulla ei ollut edes ehjää takkia. Lopulta menetin myös työni, kun työnantajalta ei enää riittänyt kärsivällisyyttä kaikkiin oikeusprosesseihini.

Tomi kiittää saaneensa Miessakit ry:n hankkeesta erityisesti keskusteluapua.

– Se on isompi asia kuin miltä kuulostaa, koska asioiden jäsentelyä ja ajattelua on helpompi tehdä toisen ihmisen kanssa. Onneksi en jäänyt yksin, en olisi päässyt näin pitkälle yksin.

Harri selätti väkivallan kierteen

Väkivallan kierteen voi myös katkaista. Kriminaalihuollon tukisäätiön asumisohjaaja Harri Eerikäinen on yksi kierteestä selvinneitä. Hän sanoo isänsä olleen ”väkivaltainen alkoholisti”, joka oli tuomittu henkirikoksesta. Harri itse joutui vankilaan neljäksi vuodeksi kahdesta tapon yrityksestä.

Suomessa yksi prosentti väkivallan kokijoista saa osakseen 2/3 kaikesta väkivallasta.

– Siihen prosenttiin kuuluva voi päättää, onko tekijä vai kokija, vahva vai heikko, hyväksikäyttäjä vai hyväksikäytetty. Tässä kohderyhmässä häpeä on se, joka saa miehen puolustamaan pulloaan vaikka kuolemaan saakka, Harri huokaa.

Eerikäisen isä kuoli poikansa lapsuudessa, mutta sisarpuoli ja äiti maalasivat pojalle isästään lähes demonisen kuvan.

– Jos tein väärin, sanottiin että olen ”ihan kuin isäni”. Tietenkin minusta kasvoi isäni poika, jonka oli haudattava se muisto itse. Näen nyt, että minulle tehtiin henkistä väkivaltaa, mutta ainahan lapsella on halu puolustella vanhempiaan, Eerikäinen pohtii.

Seitsemättä vuotta raittiina oleva Eerikäinen kertoo, että sammui humalassa ensimmäisen kerran viisivuotiaana, viimeisen kerran 48-vuotiaana.

– Itse en olisi tarjonnut alkoholia 5-vuotiaalle, jonka isä oli alkoholisti. Uhriksi en rupea, mutta vankilan päihteettömällä osastolla ja myöhemmin vertaisryhmässä mietin arvomaailmani uusiksi. Sinä päivänä, kun väkivallan kokijat ja tekijät voivat puhua asioista avoimesti, olemme pitkällä.

Hae apua väkivaltaan:

Kuva: kuvituskuva

Juttua muokattu 21.9. kello 13:16: Korjattu Tommin nimi Tomiksi.

Juttua muokattu 22.9. kello 14:44: Lisätty tieto, että Suomessa yksi prosentti väkivallan kokijoista saa osakseen 2/3 kaikesta väkivallasta.

1 kommentti