Konkaripoliitikko Paavo Väyrynen on katunut vain yhtä asiaa – ”Suomen, Pohjolan ja Euroopan kehitys olisi saanut toisen suunnan”
Puheenaiheet
Konkaripoliitikko Paavo Väyrynen on katunut vain yhtä asiaa – ”Suomen, Pohjolan ja Euroopan kehitys olisi saanut toisen suunnan”
73-vuotias poliitikko Paavo Väyrynen kertoo, mitä hän on oppinut.
28.9.2018
 |
Apu

RAKKAUS KESTÄÄ läpi ja yli kaikenlaisten koettelemusten. Vietimme vaimoni Vuokon kanssa elokuun viimeinen päivä kultahäitämme. Ilman häntä en olisi selviytynyt. Me sovimme toisillemme.

ELÄMÄSSÄ JA TYÖURALLA selviää, jos on sitkeä. Mauno Koivisto luonnehti minua vuonna 1988 presidentinvaalitentissä sanalla sitkeä. Tilannehan oli silloin sellainen, että minun niskani oli yritetty katkaista Holkerin hallituksen muodostamisella. Sen jälkeen nostin keskustan suurimmaksi puolueeksi.

TÄRKEIN OPPI ON, että ahkeruus kovankin onnen voittaa. En valitsisi toisin elämänuraani, jos saisin valita. Työ valitsi minut, ja työ on minun elämäntapani. En suunnittele eläkkeelle jäämistä, ei sellaista kysytä Jörn Donnerilta tai keltään muultakaan luovan alan edustajalta.

ELÄMÄNTEHTÄVÄNI ON yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Olen myös yrittäjä – olemme Vuokon kanssa olleet yrittäjiä jo parikymmentä vuotta.

SAIN KOTOA hyvät eväät. Minulla oli rakastavat vanhemmat ja perheemme vihannesviljelmillä opin työntekoa ja yritteliäisyyttä. Vanhempani suhtautuivat myönteisesti harrastuksiini ja opintoihini. Kehitin nuorisoseurassa itseäni lausumalla, näyttelemällä ja tanhuamalla.

NUORENA ESIINNYIN näytelmissä ja sain esiintymiskokemusta ja -varmuutta. Myöhemmin aloin itse kirjoittaa näytelmiä huomattuani, miten vähän ihmiset nykyään lukevat. Yksi tapa saada viesti ihmisille perille on kirjoittaa näytelmä.

YHTÄ OLEN KATUNUT – sitä, että luovuin vuonna 1990 keskustan puheenjohtajuudesta. Petyin raskaasti Esko Ahoon, jonka lojaalisuuteen olin luottanut. Ei ole liioiteltua sanoa, että Suomen, Pohjolan ja Euroopan kehitys olisi saanut toisen suunnan, jos olisin jatkanut.

VÄÄRÄSSÄKIN OLEN OLLUT. Olen jopa laskenut siitä leikkiä sanomalla, että uskoin erehtyneeni, mutta sitten huomasin olleeni väärässä. Sitä on tapahtunut pienemmissä ja isommissa asioissa.

ITSEKRIITTISYYTENI ON kasvanut vuosien varrella. Minulla on aina valtava määrä ideoita, mutta mitä vanhemmaksi olen tullut, olen huomannut, että niitä kannattaa sortteerata muiden kanssa. Joskus on parempi nukkua yön yli.

URHO KEKKOSELTA omaksuin tavan ajatella laaja-alaisesti ja katsoa kohti tulevaa.

VALTA ON antanut minulle mahdollisuuden vaikuttaa asioihin omien arvojeni ja tavoitteideni edistämiseksi. Poliittisen järjestelmän kautta hankitaan vaikutusvaltaa.

VANHUUS OPETTAA kävelemään hiljaa on sanonta, joka pitää paikkansa. Mieleni on nuori, mutta sielun temppeli rappeutuu, tulee nivel- ja selkävaivoja, ja paino lisääntyy. Olen ollut monesti kaalisoppa- ja muillakin dieeteillä.

ONNESTA ON sepitetty paljon lauluja. Minulle onni on sitä, että olen tyytyväinen elämääni.

1 kommentti