Pimeällä liikkuminen on autoilijalle suuri haaste: "Todellisuudessa kaikkein vaarallisin on tummissa vaatteissa liikkuva ihminen ilman heijastinta"
Autot ja liikenne
Pimeällä liikkuminen on autoilijalle suuri haaste: "Todellisuudessa kaikkein vaarallisin on tummissa vaatteissa liikkuva ihminen ilman heijastinta"
Pimeä tie, vesisadetta, vastaantulevien autojen valot häikäisevät, liukastakin ehkä. Suomen talvi on autoilijalle haastavaa aikaa.
6.12.2022
 |
Tuulilasi

Syyssateilla ja iltapimeässä moni autoilija on varmasti huomannut, miten hankalaa on havainnoida muuta liikennettä. Pimeys on yksi syy, mutta toinen voi hyvinkin olla kuljettajan näkökyvyn heikkeneminen. Pimeänäkökyky nimittäin heikkenee iän myötä – ja yllättävän nopeasti.

Edessä on pimeitä viikkoja ja kuukausia. Mahdollisesti satava lumi helpottaa hieman tilannetta, mutta voi hyvin olla, ettei ainakaan eteläiseen Suomeen saada lunta edes loppuvuoden aikana. Se tarkoittaa paljon vesisateita; erityisesti pimeässä ja sateessa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden havaitseminen on todella hankalaa, jos heijastimia ei ole.

– Kun pimeyteen lisätään liukkaus, tilanne on liikenteessä entistä haastavampi. Tämä liittyy olennaisella tavalla myös pimeässä ajamiseen ja siihen varautumiseen. Elämme juuri nyt sitä aikaa, että olosuhteet vaihtelevat koko ajan. Pimeyden lisäksi tulee vettä, räntää tai lunta, silloin näkeminen ja näkyminen liikenteessä korostuvat entisestään, sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen.

Moni autoilija ei yksinkertaisesti pidä pimeässä ajamisesta. Se koetaan riskialttiiksi niin oman itsen kuin muidenkin tienkäyttäjien osalta.

– Jos pelkää tai tuntee, että pimeässä ajaminen ei ole kivaa, silloin pitää miettiä, onko pakko lähteä ajamaan. Toisilla toki esimerkiksi työn takia on pakko mennä. Jos ei ole mahdollista jättää autoa talliin, kannattaa varmistaa, että ajovalot ovat mahdollisimman hyvät ja tuulilasi puhdas niin ulkoa kuin sisältäkin. Jos pimeässä ajaminen pelottaa liikaa, julkiset kulkuvälineet ovat kannatettavia, Karvonen vinkkaa.

Heijastin unohtuu liian usein

Autoilijan näkökulmasta pahin mahdollinen yhtälö on pimeä, vesisade ja ihmiset ilman heijastimia. Moni ei tunnu ymmärtävän, miten hankalaa ratin takaa on havaita mustiin pukeutunutta tienylittäjää.

– Tässä on hieman sellainen ilmiö, että kun ihminen lähtee vaikkapa lenkille, hän pukee silloin kyllä heijastavaa päälleen. Mutta kun liikutaan muuten, esimerkiksi töihin, kauppaan, juhliin tai teatteriin, niin silloin tulee helposti sellainen mielikuva, että kun me näemme autot katuvaloissa, niin myös autoilijat näkevät meidät. Todellisuudessa kaikkein vaarallisin on tummissa vaatteissa liikkuva ihminen ilman heijastinta, kun on jo hämärää ja vaikka tihuttaa vettä.

Heijastimen käytön luulisi olevan perin helppoa, mutta liian monelta se unohtuu.

– Keskimäärin heijastimia käytetään aika hyvin. Silti etenkin taajama-alueilla ihmisillä olisi tässä paljon petrattavaa esimerkiksi kauppareissuilla. Autoilijat helposti manaavat sitä, jos jalankulkijalla ei ole heijastinta. Mutta onko autoilijallakaan silloin, kun hän poistuu autosta esimerkiksi kauppaan? Silloinhan autoilija muuttuu jalankulkijaksi.

Nykyisin markkinoilla on entistä enemmän heijastavia vaatteita. On pipoja, hanskoja, takkeja, liivejä, joissa on heijastavaa pintaa. Niiden kanssa on silti syytä olla tarkkana.

– Osa heijastavista tuotteista on hyviä, osa ei. Laatueroja on valtavasti. Esimerkiksi heijastavasta langasta itse tehty vaate ei vastaa oikeata heijastinta. Lähietäisyydeltä heijastavuus takaisin on hyvä, mutta pidemmältä ei. Heijastin ja heijastava tuote ovat eri asioita, Eini Karvonen kertoo.

Hämäränäkö alkaa heiketä yllättävän aikaisin

Ykkösasia turvallisessa autoilussa on ihmisen näkökyky. Kun vuosirenkaita tulee lisää, etenkin hämäränäkö alkaa monilla heikentyä.

– Se tapahtuu aika tavalla silloin, kun ikänäköä alkaa tulla, eli 43 ikävuoden jälkeen. Silloin hämäränäkö alkaa pikkuhiljaa heikentyä. Usein tässä vaiheessa silmän mykiö eli linssi alkaa samentua, lisäksi silmän lasiaistilaan alkaa tulla tiivistymiä. Silmän taittavat rakenteet eivät ole niin kirkkaita kuin nuorella ihmisellä. Silloin ne läpäisevät valoa heikommin, selventää silmätautien erikoislääkäri Timo Hellstedt.

Autoilijan on ehkä hankala huomata, jos oma hämäränäkö alkaa heikentyä. Muutamia ennusmerkkejä on kuitenkin olemassa.

– Niitä voi olla hieman hankala havaita, koska hämäränäkö heikkenee pikkuhiljaa, se ei tapahdu sormia napsauttamalla. Se on yleisin merkki, kun vastaantulevien autojen valot alkavat häiritä ja kun lähtee kirkkaalta bensa-asemalta pimeälle maantielle, ei näe hetkeen oikein yhtään mitään, Hellstedt valottaa.

Autoilija voi myös itse tehdä asioita, jotka parantavat hämärässä näkemistä.

– Siinä on oikeataan kolme prinsiippiä. Välineet eli silmälasit pitää olla kunnossa, samoin auton tuulilasi ja pyyhkimet. Jos nämä ovat tiptop ja siitä huolimatta on vaikeuksia nähdä ajaessa, on syytä miettiä silmäsairauksien kuten kaihin ja silmänpohjan rappeuman mahdollisuutta. Harmaakaihi on yleisin hämäränäköön vaikuttava sairaus. Sen tunnistaa monesti siitä, että autojen valot alkavat häikäisemään ja valot ikään kuin sirpaloituvat. Se on hyvin kiusallista. On tehty tutkimuksia, joiden mukaan jopa 30 % ihmisistä kokee hämärässä ajamisen häiritseväksi ja hankalaksi. Siksi moni vanhempi ihminen keskittää ajamisensa päivänvalon aikaan, mikä onkin järkevää.

Osalle näkökyky ei ole ongelma, mutta vuosien kertyessä ihmisen fysiologia tekee tehtävänsä. Jopa yllättävän varhaisessa vaiheessa.

– Jo 43–45 vuoden iässä näkö kannattaa tarkistuttaa parin vuoden välein ja tarvittaessa päivittää silmälasit. Jos tuntuu, että sekään ei paranna asiaa, on syytä mennä silmälääkäriin. Silmä ehtii ikääntyä jo parissa vuodessa aika tavalla. Jos on oikein huono hämäränäkö, niin tietyntyyppisillä linsseillä, keltaoransseilla suodatinlaseilla, sitä pystyy hieman parantamaan. Aika vähän niitä kuitenkin käytetään. Myös hieman ylikorjatut miinuslasit saattavat helpottaa hämäränäköä, Hellstedt vihjaa.

Perusasiat kuntoon

Näe paremmin:

  • Kiillota tai kiillotuta mattaantuneet valoumpiot.

  • Huolehdi, että auton kaikki valot toimivat.

  • Puhdista valot säännöllisesti.

  • Pidä tuulilasi puhtaana sekä sisä- että ulkopuolelta.

  • Mikäli käytät silmälaseja, pidä ne puhtaana.

  • Aja olosuhteiden vaatimalla tilannenopeudella.

  • Aja pimeässä kaukovaloilla aina, kun se on mahdollista. Lähivaloja tarvitset vain, jos tieosuus on tyydyttävästi valaistu tai siellä on muuta liikennettä.

Näy paremmin:

  • Tutustu autosi valojärjestelmän toimintaan. Olosuhteiden edellyttäessä käännä valokatkaisija sellaiseen asentoon, että myös auton takavalot palavat (päiväajovaloilla ajettaessa näin ei useinkaan ole).

  • Huolehdi, että auton kaikki valot toimivat.

  • Puhdista valot ja heijastimet säännöllisesti.

  • Käytä valoja oikein pysäköidessäsi pimeällä.

  • Varaa itsellesi ja matkustajille heijastinliivit autoon siltä varalta, että matka yllättäen katkeaa vian tai onnettomuuden seurauksena.

  • Käytä heijastinta, kun olet jalankulkijana.

Valoja tulisi käyttää aiempaa rohkeammin

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen on ilokseen havainnut autojen valotekniikan kehittyneen ledien, xenonien ja lasereiden myötä. Kun valotehot ovat kasvaneet, se on myös muuttanut lähivalojen ja kaukovalojen käyttöä. Pitkiä voi pitää nykyisin päällä pidempään kuin wanhaan hyvään aikaan.

– Autojen valot ovat kehittyneet todella paljon ja se on muuttanut asioita. Kun autoissa aikanaan oli heikommat valotehot, silloin esimerkiksi kohtaamistilanteessa valojen vaihto pitkiltä lyhyille oli erilaista. Nyrkkisääntö on nykyisin se, että valoja tulee käyttää rohkeasti. Mutta siinä vaiheessa, kun kohdataan toinen ajoneuvo, pitää käyttää harkintaa, ettei häikäise muita tielläliikkujia. Liian aikaisinkaan ei pidä vaihtaa lähivaloille, koska silloin siihen tummaksi jäävään alueeseen voivat ehtiä vaikkapa hirvet tai peurat. Juuri siksi valoja on käytettävä rohkeasti, kunhan ei muita häiritä, Karvonen sanoo.

Uuden valotekniikan mahdollistamana monissa autoissa on nykyään myös automaattiset kaukovalot. Silloin auto säätää itse oikean valovalinnan tilanteeseen sopivalla tavalla. Kaikkia autoilijoita (tai vastaantulijoita, toim. huom.) tämä ei tosin miellytä.

– Automaattivalojen suhteen pitää tutustua oman auton ominaisuuksiin. Jos tuntuu siltä, että automatiikka vaihtaa liian nopeasti tai hitaasti, silloin voi hyvin ohittaa automatiikan ja tehdä ne omat valinnat. Paljon riippuu myös automerkistä, kaikki automatiikka ei ole yhtä hyvää.

Valojen kehityksestä huolimatta Eini Karvonen nostaa isona asiana esille ihmisen kyvyn ja rehellisyyden arvioida omaa näkökykyään.

– Iäkkäiden ihmisten tulisi olla rehellisiä itselleen oman näkökykynsä suhteen. Näöntarkastuksissa tulee käydä säännöllisesti. Jos hämäränäkö on heikentynyt, pitää arvioida realistisesti, onko pakko lähteä ajamaan pimeissä olosuhteissa. Rehellisyys on tärkeintä. Huonolla näöllä me katsomme aika sujuvasti TV:tä tai luemme lehteä, mutta jos ei näe vaikkapa liikennemerkkejä kunnolla, se on jo vaarallisempi juttu.

Viitseliäisyys ei ole iästä kiinni

Ovatko ihmiset tarpeeksi viitseliäitä huomioidakseen näkyvyyden ratin takana? Monelta saattaa jäädä tuulilasi putsaamatta sisältä, jolloin lasin pintaan kertyy pikku hiljaa likaa ja kosteutta. Yllättävän paljon näkee nykyisin myös sitä, että koko auton takaikkuna on joko täysin kuran tai lumen peitossa.

– Vaikea sanoa, onko viitseliäisyys vähentynyt, mutta talvella näkee valitettavan usein näitä igluautoja. On turvallisuusriski, jos ei näe kunnolla eteen tai sivulle. Ennen liikkeelle lähtöä pitää ottaa aikaa auton valmistelemiseen; minut tulee nähdä, mutta myös minun tulee nähdä. Esimerkiksi tällaisina harmaina syyspäivinä lika tuulilasissa ei edes näy kunnolla, mutta valo taittuu niin, että häikäisy on huomattavasti suurempi kuin puhtaassa tuulilasissa. Ihminen on oppinut siihen, että kesällä voi vain hypätä autoon ja lähteä ajamaan. Syksyllä ja talvella tilanne on toinen. Silloin on aamulla liikkeelle lähtiessään otettava aikaa putsata auton lasit ja valot. Jos vaikka sivulasit ovat lumessa tai jäässä, miten ihmeessä voi risteysalueella nähdä muut tienkäyttäjät?, Karvonen ihmettelee.

Lisävalojen markkinat kasvaneet huimasti

Nähdäkseen paremmin pimeässä voi hankkia autoonsa lisävaloja. Se ei toki näkökykyä paranna, mutta nykyteknologia on laukannut niin pitkälle, että iso apu on saatavilla. Etenkin siellä, missä katuvaloja on harvassa.

– Merkittävä käyttöhyöty tulee heti kun lähdetään taajamien ulkopuolelle, missä katuvalot alkavat vähentyä. Ja sellaisia teitähän Suomi on täynnä, sanoo lisävaloja suunnittelevan ja myyvän Startax Finlandin markkinoinnista ja tuotekehityksestä vastaava Jaakko Jyrkkä.

Aiemmin autoon sai laillisesti asentaa vain kaksi lisäkaukovaloa, vuodesta 2017 alkaen niitä on saanut asentaa yhdestä kolmeen auton keulaan tai katolle. Tämä loi aivan uutta pohjaa lisävalojen markkinoille.

– Markkinat ovat nykyisin jopa aika isot. Ensimmäinen boosti oli, kun tuli tuo lakimuutos, joka salli parittoman määrän lisävaloja. Silloin lisävalokauppa oikeastaan räjähti. Tästä tuli enemmän tavallisen ihmisen juttu, ei pelkästään ammattiautoilijoiden ja alan harrastajien asia. Hinnat ovat myös tulleet alas ja tarjolla on tyyliltään hyvin nykyautoihin sopivia lisävaloja. Ja kun teknologia on kehittynyt, saavutettava lisähyöty on tänä päivänä oikeasti merkittävä. Ennen lisävaloissa oli niitä samoja H3- tai H7-polttimoita kuin perusvaloissakin, tehonlisäys ei ollut lopulta kovin suuri. Nyt tilanne on täysin toinen, kun valoteho voidaan moninkertaistaa, Jyrkkä kertoo.

Lisävalojen suhteen ei puhuta tuhansista euroista vaan korkeintaan muutamista sadoista. Myyjäliikkeet pyrkivät tarjoamaan asiakkailleen räätälintyönä sitä, mitä kukin haluaa.

– Valoja on kymmeniä erilaisia. Mekin pyrimme itse asiassa kaventamaan valikoimaa. Nyrkkisääntönä on, että löytyy muutamaa eri valokuviota, leveää ja sitten kauemmaksi kantavaa mallia. Sitten löytyy isoa ja pienempää sekä pyöreää vaihtoehtoa. Hintataso on melko laajaa, on perusmallia, sitten keskiluokkaa ja vielä premiumia. Tärkeää on hyvä muotoilu, että kullekin asiakkaalle löytyy se omalta tuntuva ratkaisu.

Henkilöauton lisävalojen tämän hetken hittituote on Optibeamin valmistama Super Captain Dual 600.

– Siinä yhdistyvät monen valon hyvät puolet; valokuvio on leveä, mutta samalla sillä näkee hyvin myös pitkälle. Etsi asiakas millaista tuotetta hyvänsä, tämä on aika lailla takuuvarma valinta, Jaakko Jyrkkä kertoo.

Kuten autojen, myös valojen teknologia on laukannut hurjaa vauhtia eteenpäin.

– Valojakauman suunnittelu on mennyt huimasti eteenpäin, samoin valojen hyötysuhteet. Aiemmin ongelmana on ollut, että pohjoisen olosuhteisiin ei ole ollut välttämättä saatavilla oikeanlaisia komponentteja. Nyt sellaisia löytyy, sataa sitten lunta, räntää tai vettä.

1 kommentti