Katumaasturi Volkswagen Tiguan sopii vaikeisiinkin olosuhteisiin ja tarjoaa hyvät tilat takapenkkiläisille
Käytetyn koeajo
Katumaasturi Volkswagen Tiguan sopii vaikeisiinkin olosuhteisiin ja tarjoaa hyvät tilat takapenkkiläisille
Nelivetoinen Tiguan sopii Suomen olosuhteisiin. Varsinkin dieselinä.
15.12.2022
 |
Tuulilasi

Talvi painaa päälle, ja edessä on sähköpulaa sekä kallista polttoainetta. Koronakin kummittelee taas. Näinä ankeina aikoina tarvitaan lohturuokaa ja pihalle kunnon auto. Päätimme perehtyä LänsiAuton katumaasturivalikoimaan. Hylkäsimme kaikki trendikkäät pikku-SUVit, ja lähdimme perkaamaan vähän isompien pelien valikoimaa. Lopulta päädyimme Volkswagen Tiguaniin. Niitä oli Espoon Suomenojan myymälässä tarjolla useita. Poimimme ajoon vaalean yksilön vuodelta 2017.

Tämä auto ei ollut mikään tarjoustuote, sillä hintalapussa komeili tuju 27 800 euron summa. Kolmea kymppiä hipova pyynti viisvuotiaasta autosta on aika rohkea, mutta pian selvisi, että rahalle oli tarjolla myös reippaasti vastinetta. Ensinnäkin Tiguan oli vähän ajettu – 84 000 kilometriä on hyvin pidetylle autolle mitätön ajomatka, dieselille varsinkin. Auton voimalinja sai meidät hymyilemään. Keulalla nakuttaa kaksilitrainen TDI, jonka jatkeena on automaattivaihteisto. Mikä parasta, tämä Tiguan on nelivetoinen.

Kuljettajalla ei ole valittamista. Istuin on tukeva ja korkea.
Takaistuin on mukavan tilava. Kyytiin on helppo käydä.

Nelivedolle on Suomessa toistuvasti tarvetta, mutta valitettavasti se lisää ajovastuksia ja näin ollen myös kulutusta. Dieselmoottori on oiva lääke tähän vaivaan. Yhdistetyn ajon normikulutus tälle autolle on vaatimattomat 5,6 l/100 km. Lukema on realistinen, sillä ajotietokoneen pitkältä ajalta keräämä kulutus oli 5,5 l/100 km. Auton tankissa oli ainetta vain yhden kolmasosan verran. Tästä huolimatta ajotietokone ilmoitti jäljellä olevaksi toimintamatkaksi peräti 300 kilometriä. Täydellä tankilla päässee siis lähelle tuhannen kilometrin suoritusta. Valistuneen mielipiteen mukaan dieselit pitäisi nyt kuitenkin ehdottomasti kieltää. Kovaa puhetta. Kokemusperäisesti voimme sanoa, että 150-heppaisella bensakoneella varustettuna Tiguanin kulutuslukemat pyörisivät välillä 8–9 l/100 km – mitä todennäköisimmin lähempänä tuota yhdeksää litraa.

Jos on dieselillä ajaminen epämuodikasta, niin sitä on myös nastarenkaiden käyttö. Mutta kas kummaa, Tiguanissa olivat alla nimenomaan nastakiekot, ja hyvät sellaiset. Tällaisilla renkailla nelivedosta saa vaikeissa talviolosuhteissa kaiken edun irti. Hiukan kerettiläinen mielipiteeni on se, että nelivedon ja kitkarenkaiden yhdistelmä on vaarallinen. Neliveto synnyttää harhaanjohtavan turvallisuuden tunteen, mikä voi johtaa liian korkeisiin tilannenopeuksiin liukkailla pinnoilla. Mutta sitten kun pitää äkisti jarruttaa, edessä onkin pitkä liuku – toisin kuin nastarenkailla.

Kojelauta on selkeä, ja kaikki hallintalaitteet ovat sopivasti käsillä.

Tiguanin lyömättömän talvivarustuksen kruunaa kaukosäätimellä operoitava polttoainekäyttöinen lisälämmitin. Tätä laitetta oppii kyllä arvostamaan kun siihen tottuu. Ei enää ikinä ikkunoiden raapimista ja kylmää penkkiä takapuolta vasten!

Volkswagen Tiguan vm. 2017 Comfortline 2.0 TDI 4Motion DSG

  • Moottori Rivi-4, diesel, turbo
  • Iskutilavuus 1 968 cm3
  • Teho 110 kW (150 hv)
  • Voimansiirto Neliveto, automaattivaihteisto
  • 0−100 km/h 9,3 s
  • Huippunopeus 200 km/h
  • Yhd. EU-kulutus 5,6 l/100 km
  • CO2-päästöt 147 g/km
  • Mitat Pituus 4 486 mm, leveys 1 839 mm, korkeus 1 654 mm, akseliväli 2677 mm, tavaratila 615 l
  • Omamassa 1 660 kg
  • Hinta marraskussa 2022 27 800 € LänsiAuto, Espoo

Kenelle?

Tästä lähtisi oiva perheauto, joka pelittää mainiosti vaikeissakin olosuhteissa. Sopii kaikkiin käyttötarpeisiin.

Työkalu nimeltä iltis

Volkswagenin mallistossa on jos jonkinlaisia katumaastureita T-Crossista alkaen. Mutta tiedättekö, mikä on Volkswagen Iltis? Ei ainakaan mikään Ilta-Sanomien erikoispainos, vaan Saksan armeijan tarpeisiin suunniteltu karu maastotyökalu, joka oli tuotannossa vuosina 1978-88.

Kaupunkilegendan mukaan Volkswagenin sisarmerkki Audin talvitesteissä oli 1970-luvun lopulla varmuuden vuoksi aina mukana myös yksi Iltis. Sillä hinattiin hankeen livenneitä Audeja takaisin tielle. Vaikka Iltis oli teholtaan vaatimaton – 75 hv – se oli jääradalla nopeampi kuin huomattavasti sitä voimakkaammat Audit. Vauhdin salaisuus oli tietysti nelivedossa.

Iltiksen nelivetojärjestelmästä kerättyjä kokemuksia hyödynnettiin Audin ensimmäisessä quatt­rossa, jota monesti kutsutaan nimellä Ur-quattro – vapaasti suomennettuna ”alku-quattro”.

Kommentoi »