Bokashi villitsee puutarhaharrastajia: siihen on helppo hurahtaa
Puheenaiheet
Bokashi villitsee puutarhaharrastajia: siihen on helppo hurahtaa
Japanista lähtöisin oleva, maitohappokäymiseen perustuva prosessi tekee biojätteistä multaa vain viikoissa.
27.11.2018
 |
Apu

Bokashi on puutarhavillitys, joka saa harrastajat nopeasti pauloihinsa. Innokasta fanitusta selittää se, että bokashi tuntuu kuin taikuudelta: se muuttaa ruuantähteet mullaksi vain jokusessa viikossa. Bokashi Suomi -Facebook-ryhmässä harrastajat hehkuttavat myös bokashiin liittyvien, muun muassa rasvaa hajoittavien mikrobien käyttöä siivoamisessa.

Perustuu maitohappokäymiseen

Japanista lähtöisin oleva bokashi perustuu Hyötykasviyhdistyksen mukaan maitohappokäymiseen, joka hapattaa keittiöjätteet nopeasti ja hajuttomasti. Bokashi hyödyntää maitohappobakteerien lisäksi myös muun muassa hiiva- ja entsyymisieniä. Niistä käytetään lyhennettä EM (effective micro-organism).

Koska sisätiloissa bokashi pidetään ilmatiiviissä sangoissa, siitä ei tule samanlaisia haju- tai hyönteishaittoja kuin vaikkapa biojätepussista.

Bokashi Suomi -Facebook-ryhmän ylläpitäjä, Viidakkotohtori-hyvinvointiyrityksen Linda Wirtanen, mikä tekee bokashista muita paremman biojäteratkaisun?

– Bokashissa hiili ja ravinteet eivät karkaa, vaan ne saa sidottua takaisin maaperään. Metaanikaasua aiheuttavat mikrobit eivät viihdy happamassa, joten bokashista syntyy hyvin vähän, jos ollenkaan, metaanikaasua verrattuna tavalliseen kompostiin.

Bokashi on myös erittäin nopea.

– Banaaninkuori saattaa olla multaantunut jopa kuukaudessa.

Syy nopeuteen on EM-mikrobeissa.

– EM-mikrobit hapattavat biojätteet ja maitohappobakteerit, yhdessä muiden multabakteerien ja pieneliöiden kanssa, multaannuttavat biojätteet nopeasti mullaksi. Multaantuminen tapahtuu aerobisten sekä anaerobisten EM-mikrobien ansiosta nopeasti eikä hitaasti hajottaen tai mädäntyen, kuten kompostissa normaalisti tapahtuu. EM-mikrobien ansiosta syntyvä multa on myös kuohkeampaa ja säilöö paremmin kosteutta.

Sopii myös kaupunkiin

Yksi syy bokashin suosioon on se, että se sopii myös kaupunkiin. Ilmatiivis astia ei kerää kärpäsiä eikä bokashi oikein tehtynä haise.

– Toki sillä on oma tuoksunsa, ja hapatetut biojätteet tuoksuvat happamalle tai jopa appelsiinille, mikäli se sisältää appelsiinikuoria, Wirtanen sanoo.

Entä jos asuu kerrostalossa, mullalle ei ole tarvetta ja taloyhtiöllä on yhteinen biojäteastia?

– Tällöin voi ensin kätevästi tehdä bokashia biojätteistä kotona ja käydä kerran kuukaudessa yhteiselle biojäteastialle ja laittaa ne sinne. Pääsee siis helpommalla, eikä pöydällä loju haisevia keräilyastioita. Kaupanpäälle saadaan huonekasveille lannoite-eliksiiriä, bokashiämpäristä tulevaa bokashinestettä.

Vie helposti mennessään

Monia bokashiharrastajia voisi kuvailla jopa hurmoshenkisiksi. Olen itsekin alkanut keräillä jopa työkavereideni banaaninkuoria oman ämpärinä täytteeksi. Miksi bokashiin on niin helppo hurahtaa?

– Kysyttäessä tätä ihmiset antavat useimmiten syiksi ekologisuuden, helppouden, nopeuden, hajuttomuuden jne. Käsittääkseni suurin syy hurahtamiseen on oman mullan saannin helppous ja nopeus. Sekin on helppoa, että ei tarvitse viedä biojätteitä ulkokompostoriin, jota täytyy hoitaa oikealla tavalla, jotta se toimisi hyvin. Sitä pitää kääntää ja sinne täytyy lisätä kosteutta tai kuiviketta tasapainon ylläpitämiseksi ja jotta jätteet eivät haisisi. Bokashi on myös todella nopea. Siitä saa nopeimmillaan kuukaudessa multaa. Isossa kompostorissa siinä kestää 1–3 vuotta.

Wirtanen arvioi, että bokashissa kiinnostaa myös sen erilaisuus.

– Se on täysin erilainen tapa huolehtia biojätteistä. Ihmetellään ehkä myös, että miten se oikein voi toimia? Sen jälkeen, kun on otettu bokashimullat ja -nesteet käyttöön, huomataan pikku hiljaa miten hyvin kasvit alkavat voida, ja esimerkiksi hyötykasvikset kuten porkkanat, sipulit ja tomaatit kasvavat isoiksi ja maukkaiksi.

Linda Wirtanen päätyi itse bokashin pariin nelisen vuotta sitten.

– Etsin koko ajan luonnonmukaisempia vaihtoehtoja sekä kotona että puutarhassa. Satuin sitten näkemään nelisen vuotta sitten Facebookissa julkaisun, jossa esiteltiin multatehdasämpäriä ja kerrottiin, miten kyseinen henkilö tuottaa omat multansa. Kiinnostuin oitis ja pian olimme yhdessä Gita Thorströmin kanssa perustaneet Bokashi Suomi -ryhmän Facebookissa.

Ryhmässä Wirtanen ja Thorström pyrkivät opettamaan bokashin käyttöä ja kuvaamaan prosessia. Heiltä voi myös neuvoa tai ratkaisua bokashiongelmiin.

Mikrobien avulla voi myös siivota

Bokashi linkittyi myös Wirtasen elinkeinoon, Viidakkotohtoriin.

– Alussa bokashitarvikkeita oli huonosti saatavilla, joten perheyrityksemme aloitti bokashitarvikkeiden maahantuonnin ja niiden myynnin täällä Suomessa. Nykyään myymme myös muita EM-mikrobeja sisältäviä tuotteita, kuten ekologisia siivousaineita. Itse pidän tärkeänä, että mahdollisimman moni alkaisi huolehtia ympäristöstä ja käyttää luonnonmukaisempia vaihtoehtoja. Biojätteiden kierrätys bokashilla ja kodin siivous EM-mikrobeilla on hyvä alku.

Nykyään bokashitarvikkeita myyvät myös muut, kuten Hyötykasviyhdistys. Bokashiämpäreitä voi valmistaa myös itse.

Vaikka bokashi on Wirtaselle nykyään osaksi jo ammatti, on se yhä myös rakas harrastus.

– Bokashin teko ei ole omalla kohdallani laantunut, vaan toisinpäin, kasvatan yhä enemmän vihanneksia ja juureksia, koska bokashi tekee siitä entistä helpompaa ja kiinnostavampaa.

Näillä välineillä pääset alkuun:

1. Keittiöön tarvitset pienen kannellisen astian, johon laitat päivän aikana kerätyt ruokajätteet.

2. Hanki pari bokashiämpäriä. Ne voivat olla valmiina ostettuja tai itse tehtyjä, hanallisia tai ilman hanaa, mutta niiden on oltava ehdottomasti ilmatiiviitä, jotta bokashiprosessi onnistuu.

3. Myös bokashirouhe on välttämätön. Se sisältää tärkeät EM-mikrobit jotka hapattavat biojätteet.

4. Multatehtaaseen tarvitset vanhaa vähäravinteista multaa ja paikan, jonne voit kaivaa käyneen bokashin. Muista jyrsijäsuoja! Multatehtaaksi käy myös saavi tai talvella ulkokompostori.

Kommentoi »