8 loisteliasta linnamajoitusta Euroopassa: näissä paikoissa voit yöpyä kuin kuninkaallinen
Matkailu
8 loisteliasta linnamajoitusta Euroopassa: näissä paikoissa voit yöpyä kuin kuninkaallinen
Haaveiletko, että voisit matkalla kokea perinteikästä ylellisyyttä? Valitsimme kahdeksan eurooppalaista linnaa, joissa voi yöpyä ja elää hetken kuin kuninkaalliset. Moni näistä majapaikoista on kalliita, mutta joukossa on muutama edullinen löytö.

1 Culzean Castle, Skotlanti

Jos aiotte kiertää Skotlantia isommalla joukolla, tässä ainutlaatuinen majapaikka matkan huipennukseksi: Culzean Castle. Sitä pidetään Skotlannin ikonisimpana linnana, ja täällä on yöpynyt myös Yhdysvaltain presidentti Eisen­hower. Länsirannikolla Ayrshiressä sijaitsevaa, 1700-luvulla rakennettua linnaa pitää yllä ja vuokraa The National Trust for Scotland.

Hinta on hulppea, alkaen 3 000 euroa yöltä, mutta siihen kuuluu kuusi kahden hengen makuuhuonetta, skottilainen aamupala, afternoon tea, aperitiivit, kokkien loihtima kolmen ruokalajin yksityisillallinen ja kierros linnan huoneissa, joihin ei päästetä yleisöä. Kulttuuri­friikki ilahtuu siitä, että Culzean Castlessa on kuvattu tv-sarjoja ja elokuvia, kuten osa 1970-luvun kulttifilmistä The Wicker Man.

Culzean Castlessa Skotlannissa voi majoittua vaikkapa ystäväporukka, mutta hinta on useita tonneja.

2 Zámek Liblice, Tšekki

Noin tunnin ajomatkan päässä ­Prahasta pohjoiseen sijaitsee ­Liblicen kaupunki. Sen päänähtävyys on vuosina 1699–1706 rakennettu barokkityylinen linna, jonka suunnitteli italialainen arkkitehti Giovanni Battista Alliprand.

Paikka siirtyi vuosisatojen aikana aatelissuvulta toiselle, kunnes toisen maailmansodan jälkeen valtio otti linnan haltuunsa ja teki siitä Tšekkoslovakian tiedeakatemian konferenssikeskuksen. Kommunistihallinnon kaaduttua paikka siirtyi Tšekin tiedeakatemialle, joka omistaa yhä rakennuksen.

Vuonna 2007 paikka remontoitiin kauttaaltaan ja linnaan avattiin pieni 20 huoneen hotelli, jonka huoneet on sisustettu historialliseen tyyliin (2 hh aamiaisella alkaen 125 euroa). Nyt myös muut kuin akatemian jäsenet pääsevät viimein yöpymään hulppeissa puitteissa.

Jos itse linnan huoneet on varattu loppuun, sivurakennuksesta löytyy moderneja hotellihuoneita (2 hh aamiaisella alkaen 100 euroa). Chateau Liblicessä toimii myös böömiläiseen ruokaan erikoistunut ravintola sekä rentoutushoitoja tarjoava wellness-keskus.

Liblicen linnassa saa näyttävän majoituksen kohtuuhinnalla, ja sen voi yhdistää matkaan Prahassa.

3 Parador de Cardona, Espanja

Parador-hotellit ovat espanjalainen erikoisuus. Ne ovat linnoihin, palatseihin ja muihin historiallisiin rakennuksiin tehtyjä majapaikkoja, joita on kymmeniä ympäri maata.

Eräs näistä on runsaan tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta luoteeseen sijaitseva Parador de Cardona, jota pidetään yhtenä Katalonian ja koko Espanjan merkittävimmistä keskiaikaisista linnoituksista. Se perustettiin alun perin 800-luvun lopulla suojelemaan lähellä sijaitsevaa suola­kaivosta, joka oli lajissaan Euroopan suurimpia.

Vuosisatojen aikana linnoitus kasvoi, ja siellä käytiin monia taisteluja, joista viimeiset Espanjan sisällissodan aikaan 1930-luvulla. 1970-luvun lopulla paikka muutettiin hotelliksi, joka on nykyään sisustettu ja entisöity hienosti keskiaikaista tyyliä kunnioittaen.

Cardonan linnoitukseen liittyy erilaisia tarinoita. Eräs niistä kertoo linnassa asuneen kreivin tyttärestä, joka rakastui maurilaiseen kuvernööriin. Tytön isä ei kuitenkaan sallinut tätä ja lukitsi lapsensa torniin, jossa tämä kuoli suruunsa. Sanotaan, että tytär kummittelee edelleen hotellissa, etenkin sen huoneessa 712.

Parador de Cardona seisoo kukkulalla Cardonan kylän yllä, ja kirkkaalla säällä sieltä näkee 50 kilometrin päässä sijaitsevalle Montserratin luostarille asti.

Myös Cardonan kylä kapeine kujineen on tutustumisen arvoinen. Lähistön nähtävyyksiin lukeutuu entiseen suolakaivokseen tehty Montaña de Salin veistospuisto.

Paradormajoitukset voivat olla laatuunsa nähden kohtuuhintaisia, ja Cardonassa kahden hengen huoneen hinta alkaa 100 eurosta.

Espanjassa on paljon hienoja linnoja ja kartanoita, joissa voi majoittua. Parador de Cardonasta on vielä komeat näköalatkin. Kuva Adobe Stock

4 Ashford Castle, Irlanti

Jos majapaikka kelpaa Oscar Wildelle, Brad Pittille, Guinnessin juomasuvulle ja lukemattomille eri maiden kuninkaallisille, se saattaa sopia sinullekin? Irlannin ylpeyksiin kuuluu Ashfordin linna Galwayn ja Mayon maakuntien raja­seudulla. Linnan vanhimmat osat juontuvat keskiajalta, mutta siihen on tehty lisärakennuksia viktoriaanisena aikana ja vielä 1970-luvulla.

Ashford on toiminut hotellina jo kauan, ja kun sen viimeisimmät kunnostukset valmistuivat vuonna 2015, se pääsi heti maailman parhaiden hotellien top-listoille. Upeasta sisustuksesta ja hyvästä palvelusta nauttiminen maksaa: halvimmillaan kahden hengen huoneen aamiaisineen 525 eurolla. Kahden yön majoituksen voi saada joskus pakettihintaan.

Irlannissa on paljon historiallisia linnoja, ja Ashfordin linnassa on yksi maailman arvostetuimmista perinteikkäistä hotelleista. Kuva The Red Carnation Hotel Collection

5 Château de Brissac, Ranska

Château de Brissacia kutsutaan Loiren laakson jättiläiseksi, sillä se on alueensa korkein linna. Tiluksilla oli ensimmäinen rakennus jo 1000-luvulla, mutta nykyinen seitsenkerroksinen palatsi on 1600-luvulta. Huoneita on yli 200, ja niihin voi tutustua opastetuilla kierroksilla.

Vielä hulppeamman elämyksen voi kokea yöpymällä linnassa. Useita metrejä korkeissa vierashuoneissa on antiikkikalusteita, vanhoja koristemaalauksia ja tietenkin katoksella varustetut pylvässängyt.

Kun päiväretkeläiset lähtevät kuuden jälkeen illalla, yövieraat saavat nauttia linnasta aivan omassa rauhassaan. Yöpyminen maksaa alkaen 450 euroa kahdelta, mutta tällaisia puitteita ei tarjoa edes moni muu linnahotelli. Paikalla ei ole omaa ravintolaa, mutta kävelymatkan päässä sijaitsee Brissac-Quincén kylä, jossa on useita vaihtoehtoja ruokailuun.

Loiren laakson linnoista voit lukea myös tästä Mondon jutusta.

Brissacin linna on komea nähtävyys niin sisältä kuin ulkoa.

6 Schloss Fuschl, Itävalta

Itävallan Salzburgin seutu on mainio matkailukohde ympäri vuoden, ja Fuschlin linnassa voi todella fuskata olevansa itsekin kuin aatelinen. Se sai alkunsa 1450-luvulla alueen hallitsijoiden metsästys­kartanona. Kun paikka 1800-luvulla siirtyi Itävallan valtiolle, linna pääsi rapistumaan. Toisen maailman­sodan aikaan sitä käytti natsi-Saksan ulkoministeri von Ribbentrop, mutta 1950-luvulla se palautettiin rikkaaseen Thyssenin sukuun kuuluvalle von Remizin perheelle ja linnasta tehtiin hotelli.

Schloss Fuschlissa on kuvattu elokuva Sissi ja se on myös Sound of Musicin erään alkukohtauksen kuvauspaikka. Koko rakennus ­kristallikruunuineen ja seutu ovatkin kuin romanttisista leffoista. Hotelli sijaitsee Fuschljärven rannalla, ja lähellä on kauniita retkeilymaastoja. Yli sadan huoneen lisäksi hotellista löytyy vanhan eurooppalaisen taiteen kokoelma sekä spa-hoitola.

Linnaa on viime aikoina kunnostettu, ja se avautuu Rosewood-ketjun hotellina vuoden 2023 aikana. Kahden hengen huoneen hinta on alkanut noin 350 eurosta, mutta järvinäköala maksaa vielä lisää. Salzburgin barokkikaupunki on lyhyen ajomatkan päässä, ja siitä saa lisätietoa Mondo.fi:stä löytyvästä Salzburg-jutusta.

Elokuvien kuvauspaikkanakin toimineella Fuschlin linnalla Itävallassa on hurmaava sijainti.

7 Bovey Castle, Englanti

Etelä-Englannin Devonissa, Dartmoorin kansallispuiston kupeessa sijaitseva Bovey Castle valmistui alun perin 1907 vapaa-ajan asunnoksi Frederick Smithille, joka kuului WH Smith -kioskiketjun omistajasukuun. Vuonna 1928 Smithit joutuivat myymään koko ympäröivän tilan rakennuksineen, ja 1930 Great Western Railway avasi linnaan ensimmäisen hotellin.

Vuosikymmenien aikana paikalla on ollut useita omistajia, ja sitä on remontoitu moneen otteeseen. Nyt Bovey Castle on viiden tähden luksushotelli, jossa on 60 huonetta sekä 22 erillistä huoneistoa linnan mailla.

Päätalon sisätilat tarjoavat aimo annoksen yläluokkaista eleganssia. On valtavia takkoja, muhkeita nojatuoleja, mahonkia, tammea, kokolattiamattoa sekä näkymät ruutuikkunoista kauniiseen laaksoon.

Ylellisistä puitteista huolimatta tunnelma on rento, ja hotelliin ovat tervetulleita vaikka koiratkin. Kahden hengen huoneen hinta alkaa noin 250 eurosta.

Englantilainen Boveyn linna sijaitsee hyvin suositun Dartmoorin kansallispuiston lähellä.

8 Hostel Heemskerk, Hollanti

Hostellimajoitusta vanhassa linnassa? Sellaisia paikkoja löytyy Euroopasta jokunen, kuten Hollannissa kauan toimineelta Stayokay-hostelliketjulta. Sillä on 20 majapaikkansa joukossa yksi kartano ja kaksi linnaa. Niihin kuuluu ­Pohjois-Hollannin Assumburgin linna, jossa toimii lähikylältä nimen­­ saanut Hostel Heemskerk.

Linnan arvioidaan saaneen alkunsa jo 1200-luvulla, mutta sitä rakennettiin uusiksi 1500-luvun puolivälissä. Vaikka siihen kuuluu vallihauta, linnaa ei ole käytetty puolustukseen, eivätkä sen rakenteet olisi suurta taistelua kestäneetkään. Assumburg oli useiden aatelis­perheiden asuinpaikka, ­kunnes se jäi 1800-luvun lopulta tyhjilleen ja rakennus ympäristöineen rappeutui. Hollannin valtio osti paikan 1900-luvun alussa ja aloitti kunnostustyöt, joiden myötä linnasta tehtiin hostelli.

Paikan loistokkuutta on palautettu auloissa ja muissa sisä­tiloissa, mutta majoitus­huoneet ovat nykyaikaisia ja hyvin yksin­kertaisia kerrossänkyineen. Hinta on sen mukainen: kahden hengen huoneen aamiaisineen saa alkaen noin 80 eurosta.

Heemskerkin seutu ei ole kovin suuri matkailukohde, mutta se on lähellä Amsterdamia ja sopii pysähdys­paikaksi maan rannikolla kierrellessä. Assumburgin linnan sisätiloja pääsee näkemään vain majoittumalla. Kaunis puutarha on kuitenkin avoinna kaikille kävijöille.

Euroopasta löytyy joitakin linnoja, joissa on edullinen hostelli. Hollantilaisen Heemskerkin linnan majoitushuoneet ovat hyvin yksinkertaiset; perinteistä tyyliä löytyy linnan ulkoasusta, yleisistä tiloista ja puistosta.

Kommentoi »