Tuleeko Suomen ottaa vastaan Ukrainan pakolaisia? Roope Salminen, Olli Herman, Piia Penttala, Veeti Kallio ja Pete Lattu kertovat, mitä tunteita kriisi herättää
Puheenaiheet
Tuleeko Suomen ottaa vastaan Ukrainan pakolaisia? Roope Salminen, Olli Herman, Piia Penttala, Veeti Kallio ja Pete Lattu kertovat, mitä tunteita kriisi herättää
Suomella on varaa nostaa pakolaiskiintiötä ja Ukrainan pakolaisia tulee auttaa, sanovat suomalaiset viihde- ja kulttuurialan vaikuttajat.

Roope Salminen: Pakolaiskiintiötä on varaa nostaa

Pakolaiskiintiötä olisi varaa ylipäätään nostaa ja pakolaisten pitäisi olla tervetulleita. Ukrainan sodan on aiheuttanut Putin lähipiireineen, eivät Suomessa asuvat venäläiset eikä Venäjän kansa.

Tämä ei ole sotilas­operaatio vaan ­invaasio. Olen seurannut ylpeydellä Euroopan yhtenäistymistä, mikä on seurannut Putinin täysin moraalittomasta ja holtittomasta toiminnasta. Jos tästä haluaa ­löytää jotain hyvää, Eurooppa on tämän koitoksen jälkeen ­vahvempi kuin koskaan.

Näyttelijä, laulaja ja juontaja Roope Salminen.

Olli Herman: Tilanne on järkyttävä

Ehdottomasti pitäisi. Seuraan uutisia tiiviisti, kaiken muun sosiaalisen median käyttö on jäänyt vähiin. Vain Twitter tekee poikkeuksen, se on paras kanava uutisten ja mielenkiintoisten asioiden selville saamiseen. Siellä ­jaetaan koko ajan paljon informaatiota aiheesta.

Olen kiertänyt bändini kanssa joskus Itä-Euroopassa, se on sikälikin tuttua seutua, eikä eroa muusta Euroopasta millään tavalla. Siksi ajatus siitä, että siellä on tuollainen tilanne päällä, on järkyttävä.

Laulaja Olli Herman.

Pia Penttala: Minun on pakko rajata tietotulvaa

Jos vain Ukrainasta on tulijoita, totta kai heidät pitää ottaa vastaan. Toivottavasti pakolaiset ­saavat oikeasti hyvät olot ja heitä autetaan. Myös kokonaisvaltainen auttaminen olisi tärkeää. Usein turvapaikan saa, mutta sen jälkeen rinnalla eläminen on heikkoa.

Toivon, että jokin organisaatio on kotinsa ja läheisensä menettäneitä pakolaisia turvaamassa. Heillä on takanaan isot surut ja traumat, joihin he kaipaavat apua.

Minun on pakko rajata tietotulvaa, koska alan muuten ajatella eteenpäin hirveän negatiivisesti. Jossain vaiheessa mietin, että tulenko vielä oman ­elämäni aikana olemaan äiti, joka joutuu laittamaan omat poikansa edes harjoitusmielessä maan rajalle seisomaan. Siitä tulee tosi ahdistava olo. Se ­kertoo tietämättömyyden ja turvattomuuden tunteesta, mutta tällä hetkellä koen, että olemme Suomessa turvassa.

Psyko- ja perheterapeutti Piia Penttala.

Veeti Kallio: Äärettömän murheellista

Kyllä. Ukrainan sota on herättänyt minussa todella ristiriitaisia tuntemuksia. Sota, tappaminen ja tuskan aiheuttaminen on äärettömän murheellista. Yritän olla seuraamatta uutisia, koska sekään ei auta, että tuskastelen, vaivun ­murheen suohon ja olen huolissani. Jos jotain voi tehdä, niin on parasta olla lietsomatta ahdistusta ja olla vajoamatta epätoivoon.

Laulaja Veeti Kallio.

Pete Lattu: Ydinaseilla uhkailu huolestuttaa

Totta kai pitäisi ottaa. Olen huolissani monin tavoin Ukrainasta, ja että täysimittaista sotaa käydään Euroopassa noin lähellä Suomea. Se on hirvittävän huolestuttavaa, kuten myös ydinaseilla uhkailu. Niiden ­käyttöönottoa en pidä toden­näköisenä, mutta en toki ole minkäänlainen asian­tuntija. Tavalliseen venäläiseen kansalaiseen suhtautumisen ei pitäisi kuitenkaan muuttua tämän vuoksi, vaan roistojoukko on Putin lähipiireineen.

Näyttelijä Pete Lattu.
1 kommentti