THL: Myös yksityisellä saa hyvää hoitoa
Puheenaiheet
THL: Myös yksityisellä saa hyvää hoitoa
Kohu Esperi Caren laiminlyönneistä vanhushoivassa laajenee. Ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitusta seuraava Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa, että myös yksityisellä puolella saa hyvää hoitoa ja vuosina 2014-18 hoitajamitoitus per asiakas oli yksityisellä puolella julkista korkeampi. Tilastot eivät kuitenkaan ole suoraan vertailukelpoisia.
31.1.2019
 |
Apu

Jo lähes puolet (47 prosenttia) tehostetun palveluasumisen eli ympärivuorokautisen hoidon tuottajista on Suomessa yksityisyrityksiä. THL seuraa Suomen vanhuspalvelujen tilaa ja hoitajamitoitusta. Mitoituksen on sosiaali- ja terveysministeriön sekä vanhuspalvelulain kesällä 2017 voimaan tulleen suosituksen mukaan oltava yhtä asiakasta kohti vähintään 0,5 hoitajaa.

Virkavapaalla THL:n tutkimusprofessuurista oleva sosiaali- ja terveysministeriön projektipäällikkö Anja Noro kertoi aiemmin Taloussanomissa, että vuonna 2016 keskimääräinen henkilöstömitoitus oli yksityisellä puolella kattavampi kuin julkisella. Tuolloin suositeltuun vähimmäismitoitukseen eli vähintään 0,50-0,59:een hoitajaan per asiakas päästiin yksityisellä puolella 43:ssa ja julkisella 39 prosentissa yksiköistä.

THL julkaisee tilastot kahden vuoden välein; tuoreimmat ovat toukokuulta 2018. Silloin tilanne oli tasaantunut yksityisen ja julkisen puolen välillä. Minimimitoitus toteutui yksityisellä puolella 39:ssä ja julkisella 31 prosentissa yksiköistä. Toisaalta yli sen päästiin julkisella puolella 63:ssa ja yksityisellä 53 prosentissa yksiköistä.

Kaikista yksiköistä kuudessa prosentissa hoitajamitoitus oli vuonna 2018 alle minimin. Yksityisellä puolella luku oli aavistuksen huonompi kuin julkisella puolella (6,7 prosenttia ja 5,4 prosenttia).

- Kaikkia ei pidä leimata pahojenkaan tapausten vuoksi. Myös yksityisellä puolella on paljon yksiköitä, joissa saa hyvää hoitoa ja joiden työntekijät ovat kyselyissä olleet tyytyväisiä työoloihinsa, Anja Noro kommentoi.

Tilastot eivät kerro kaikkea

THL:n Iäkkäät, vammaiset ja toimintakyky -yksikön päällikkö Minna-Liisa Luoma muistuttaa, etteivät aiempien eli vuosien 2014 ja 2016 tulokset ole suoraan vertailukelpoisia vuoteen 2018.

- Laskentakaava muuttui välissä, kun STM muutti kesäkuussa 2017 laatusuosituksiaan siitä, miten hoitajamitoitus lasketaan, Luoma kommentoi Avulle.

Hoitoalan ammattijärjestöt Tehy ja Super sekä yksittäiset alan ihmiset myös esimiestasolta ovat kertoneet julkisesti jo useiden vuosien ajan siitä, miten työvuorolistoilla kikkaillaan, jotta mitoitus täyttyy paperilla lainmukaiseksi. Tilannetta kaunistellaan ja työvuorolistoja paikkaillaan esimerkiksi sijaisilla, potilastyöhön osallistumattomilla henkilöillä tai ”haamuvuorolaisilla”.

THL kerää tiedot yksiköiltä kyselyllä. Johtava asiantuntija Sari Kehusmaa myönsi Taloussanomien haastattelussa, ettei THL voi tarkistaa mistään, pitävätkö annetut tiedot paikkansa.

- Ei tietojen vääristely kyllä ihan helppoa ole, koska kysymme toimipisteen asiakkaiden ja siellä työskennelleiden henkilöiden määrää yhden päivän aikana tehtäväkuvittain ja vaadimme myös henkilöstön koulutustiedot. Laskemme henkilöstömitoituksen näiden perusteella itse, Kehusmaa sanoi.

Tehostetussa palveluasumisessa minimimitoitus on ehdoton, koska hoidettavana on erityisen huonokuntoisia ja jatkuvaa valmiutta vaativia potilaita. Käytännössä hoitajia tarvitaan aina enemmän kuin minimi, jotta asianmukainen hoito olisi mahdollista.

Lue lisää vanhustenhuollon tilanteesta, taustoista ja Avun lukijoiden kokemuksista ensi viikon lehdestä.

Kommentoi »