Pekka Lehtinen: Rikostoimittajan työ vaatii sitkeyttä ja lujuutta
Puheenaiheet
Pekka Lehtinen: Rikostoimittajan työ vaatii sitkeyttä ja lujuutta
Kallion lukiolaiset haastattelevat toimittajia 6/10. Pekka Lehtinen on toiminut rikostoimittajana yli kaksikymmentä vuotta. Toimittajan uransa aikana hän on kirjoittanut monista Suomen uutishistorian tunnetuimmista rikoksista.
20.11.2017
 |
Apu

“Haaveilin yläasteelta lähtien toimittajan urasta. Toisaalta minua kiinnosti kovasti urheilu, ja toisena vaihtoehtona minulla olikin urheiluselostajan työ. Opiskelin Tampereen yliopistossa, ja toimittajan työ vei minut mukanaan. Tiesin, että haluan rikostoimittajaksi, sillä työn haasteellisuus ja monipuolisuus vetivät minua puoleensa. Rikostoimittajan työssä kohtaan monenlaisia ihmisiä, ja vastassa on monimutkaisia, mutta mielenkiintoisia juttuja.

Kaksikymmentävuotisen rikostoimittajan urani aikana on tapahtunut paljon. Mieleenpainuvimpia juttuja ovat olleet Estonia-laivan uppoaminen vuonna 1994, Suomen hiihdon dopingoikeudenkäynnit 2000-luvun alussa sekä vuonna 1997 tapahtuneet poliisimurhat. Rikoksista poliisimurhat ovat aina poikkeuksellisia ja yllättäviä tapahtumia, jotka jäävät mieleen. Äskettäinen Turun isku jää pysyvästi Suomen rikoshistoriaan ensimmäisenä epäiltynä terroritekona Suomessa. Rikostoimittajan käsittelemät jutut ovat yleensä todella raskaita ja rankkoja. Tällaisia ovat erityisesti väkivalta- ja henkirikosjutut.

Lähdesuojan merkitys korostuu työssäni. Voidaan sanoa, että lähdesuoja on toimittajan työn kulmakivi, ja sen vaaliminen on sananvapauden kannalta tärkeää. Toimittajan lähdesuoja yritettiin murtaa ensimmäistä kertaa Suomessa Jari Aarnion rikosvyyhdin oikeuskäsittelyssä. Syyttäjä oli ilmoittanut pyytävänsä käräjäoikeutta velvoittamaan minua kertomaan tietolähteeni ja heiltä saamani tiedot. Syyttäjä kuitenkin lopulta luopui lähdesuojan murtamisyrityksestä. Aarnion juttu on poikkeuksellinen, koska siinä korkeassa asemassa oleva poliisi on tuomittu käräjäoikeudessa muun muassa törkeistä huumausainerikoksista ja virkarikoksista 13 vuoden vankeusrangaistukseen. Toimittajien saamat tiedot olivat merkittävässä asemassa koko jutun käynnistymiseen ja lähdesuojalla on ollut suuri merkitys olennaisten tietojen saamisen kannalta.

Media on ollut isossa murroksessa viime aikoina. Sosiaalinen media on nykyisin tärkeä osa uutisointia, toisin kuin ennen, jolloin tärkeimpiä tiedotusvälineitä olivat lehdet ja televisio. Sosiaalisen median avulla voidaan tavoittaa nykyään nopeasti paljon ihmisiä ja tiedottaa asioista reaaliajassa. Vaikka kilpailu on koventunut, uutisjutut pitäisi edelleen pystyä tekemään huolellisesti.

Tavallisesti olen töissä kahdeksan ja viiden välillä. Poikkeuksiakin on, sillä aamulla ei koskaan tiedä, mitä päivän uutismaailma tuo tullessaan. Työni on yhteydenpitoa tietolähteisiin ja oikeudenkäyntien seuraamista. Toimittajaksi soveltuu henkilö, joka on sinnikäs, määrätietoinen, huolellinen ja utelias. Myös ihmisten kanssa pitää tulla toimeen. Selvästikin työ on minulle oikea, sillä minusta on aina mukava lähteä töihin.” 

Henriikka Ojala & Siiri Lehtinen, Kallion lukio

Kommentoi »