”Rotanmyrkkyjen käyttö on yleistynyt – näkyy myös Yliopistollisen eläinsairaalan potilaissa” – eläinlääkärin vinkit hätätilanteeseen
Puheenaiheet
”Rotanmyrkkyjen käyttö on yleistynyt – näkyy myös Yliopistollisen eläinsairaalan potilaissa” – eläinlääkärin vinkit hätätilanteeseen
Tuholaistorjunnan asiantuntija sanoo rotanmyrkkyjen aiheuttamien onnettomuuksien riskin olevan pieni, mikäli tuholaistorjunta on tehty oikein.

Viime viikolla julkkiskokki Tommi Tuominen kertoi Instagramissa Pati-koiransa menehtyneen rotanmyrkystä saamiinsa vammoihin. Rottaongelma on lisääntynyt erityisesti pääkaupunkiseudulla ja siksi jyrsijöille tarkoitettuja myrkytysasemia näkyy taloyhtiöiden pihoilla. Myrkky laitetaan joko iskunkestävään, kovamuoviseen ja metalliseen asemaan, joka on lukolla suljettu. Aine kiinnitetään aseman sisälle.

– Torjunta-asemat laitetaan paikkoihin, joissa ne herättävät mahdollisimman vähän huomiota. Asemien sijoittamisessa otetaan huomioon myös jyrsijöiden kulkureitit. Asemat eivät ole helposti avattavissa ja ne pitäisi saada auki vain erillisellä avaimella, sanoo operatiivinen päällikkö, tuholaistorjuja Tero Haikonen Antitec-yrityksestä. Antitec ei ole osallisena Tuomisen tapauksessa.

Rotat ovat herkkiä uusille vierasesineille, ja siksi niiden tottuminen reviirillä oleviin asioihin vie kauan, jopa kuukauden. Torjunta-asemien ja torjuntamyrkkyjen käyttö on turvallista, kun niitä käytetään oikein ja asema on ehjä.

Linkki Tommi Tuomisen Instagram-postaukseen:

Kuka vastaa vahingoista?

Torjunta-aseman on tarkoitus suojata ihmisiä ja muita kotieläimiä. Jyrsijöiden torjunta-aseman saa voimakeinoja käyttäen rikki, mutta tuolloin tarvitaan jo puukkoa tai ruuvimeisseliä vaativampia välineitä. Tuholaistorjujan tulee vaihtaa rikkinäinen asema ehjään.

Tukes on laatinut tarkat ohjeet tuholaistorjunnan varalle. Ohjeisiin kuuluu muun muassa tiedottaa taloyhtiön asukkaita tuholaistorjunnasta. Taloyhtiön vastuulle jäävät ne kanavat, joiden kautta tiedottaminen hoidetaan.

Entä, kuka on vastuussa, jos kotieläimelle tai vaikka lapselle tapahtuu jotain? Siihen Haikosella ei ole suoraa vastausta.

– Se on hyvä kysymys. En oikein osaa sanoa, kenelle vastuu sitten vieritetään, jos tuholaistorjujan puolesta kaikki on tehty oikein. En näe onnettomuuden riskiä, jos ohjeita on noudatettu oikein.

Rottien hävittämiseen tarkoitettu myrkytysasema.

Kuinka myrkytystapauksissa pitää toimia?

Rotanmyrkyn aiheuttamat oireet riippuvat siitä, minkälaista myrkkyä on käytetty. Osa rotanmyrkyistä aiheuttaa K-vitamiinin puutoksen ja sitä kautta lisääntynyttä verenvuotoa.

Osa rotanmyrkyistä aiheuttaa neurologisia oireita, kuten alentunutta tajunnan tasoa tai kohtauksia. Osassa rotanmyrkyistä vaikutus perustuu D-vitamiinin yliannokseen ja sen aiheuttamaan akuuttiin munuaisvaurioon.

– Mikäli eläin pääsee syömään ympäristöstä jotain myrkyllistä, oksettamalla eläin välittömästi syömisen jälkeen, pystytään vähentämään myrkytyksen mahdollisuutta, sanoo eläinlääkäri, eläinlääketieteen tohtori Sanna Viitanen Viikin yliopistollisesta eläinsairaalasta.

Jos lemmikillä on tavallisuudesta poikkeavia oireita, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin ja tarvittaessa käydä vastaanotolla, jolloin eläinlääkäri pystyy arvioimaan tilanteen. Monissa sairauksissa oireet voivat olla hyvin samankaltaisia, jolloin tarvitaan eläinlääkärin tutkimuksia oireiden aiheuttajan selvittämiseksi, Viitanen muistuttaa.

Myrkytystapaukset näkyvät myös Viikin yliopistollisen eläinsairaalan tilastoissa.

– Viime aikoina neurologisia oireita aiheuttavien rotanmyrkkyjen käyttö on yleistynyt ja tämä on näkynyt myös Yliopistollisen eläinsairaalan potilaissa.

1 kommentti