Näin puutarha kukoistamaan: Komposti, lannoitus ja monivuotiset rikkaruohot eli 6 + 10 vinkkiä, jotka pitää muistaa
Puheenaiheet
Näin puutarha kukoistamaan: Komposti, lannoitus ja monivuotiset rikkaruohot eli 6 + 10 vinkkiä, jotka pitää muistaa
Puutarhamaan hoitoon käytetään kompostia, turvetta, lannoitteita ja eloperäisiä katteita. Milloin, miksi ja minkä verran näitä levitetään maahan? Toiveuusinta vuodelta 2017.

Kasvien hyvinvointi alkaa maasta. Kun maanalaiset asiat ovat kunnossa, ruusut kukoistavat ja valkosipulit antavat runsaan sadon.

Ennen porkkanan kylvöä tai kuunliljojen istutusta onkin hyvä varmistaa, että kasvualusta tarjoaa vaativille puutarhakasveille rehevän kasvun eväät.

Kasvit tarvitsevat menestyäkseen vettä ja ravinteita sekä läpäisevän maan, johon kasvattaa juurensa.

Hyvä puutarhamaa on tasalaatuinen eikä siinä ole monivuotisten rikkakasvien juuria. Kuohkea maa lämpenee keväällä nopeasti, ja vesi nousee maan huokosia pitkin juurten ulottuville. 

Savinen viljelypalsta tai tontin hiekkapitoinen maalaji ei aina vastaa mielikuvaa kuohkeasta, mustanpuhuvasta mullasta, jota on kevyt kaivaa ja harata.

Kalkkia ja kompostia

Omaa tonttia ei voi vaihtaa, mutta sen viljavuutta voi parantaa kalkitsemalla muutaman vuoden välein ja lisäämällä turvetta, kompostimultaa, hiekkaa, savea tai eloperäistä ainesta.

Maanparannusaineet voidaan levittää keväällä, sillä syyssateet saattavat huuhtoa arvokkaat ainekset kasvien ulottumattomiin. Vihannesmaa muokataan kylvökuntoon heti, kun maa on kuivahtanut. Komposti, hiekka, turve sekä lannoitteet levitetään maahan, minkä jälkeen pintakerros muokataan 10–15 sentin syvyydeltä. 

Myös kukkapenkkeihin levitetään lannoitteet sekä kerros vanhaa kompostia tai multaa ennen kasvuunlähtöä. Uusi multakerros korvaa talvisateiden huuhtoman pintamullan ja suojaa juuria kuivumiselta.

Pikkupihalle säkkitavaraa kaupasta

Puutarhamyymälöistä löytyy valmista säkkitavaraa annosteluohjeineen niin savisen kasvimaan maanparannukseen kuin kukkapenkkien katteeksikin. Niihin kannattaa turvautua etenkin pikkupihoilla, mikäli oman kompostin tuotanto ei riitä. 

Keväisellä maanparannuksella ja lannoituksella varmistetaan, että maan kasvukunto säilyy koko kasvukauden.

Kesän mittaan lehtien väriä ja rehevyyttä on hyvä seurata. Jos kasvu jää heikoksi ja vihreät osat kalpenevat, voi vajetta korjata nopeavaikutteisella typpilisäyksellä, kuten ruohosilpulla ja kastelulannoitteilla. 

Liiallista typpilannoitusta on syytä välttää, sillä kasvi rehevöityy sadon ja kukinnan kustannuksella ja altistuu myös kasvitaudeille.

Mangoldi ja muut rehevän kasvuston tuottavat vihannekset tarvitsevat runsaasti ravinteita, sillä tyhjästä ei voi rakentaa.

Maanparannus: puutarhurin 6 vinkkiä

1. Komposti

Komposti tuo maahan lisää humusta, joka parantaa maan kykyä varastoida ravinteita ja vettä. Sitä levitetään kasvimaalle sekä kukkapenkkiin ja pensaiden alustoille keväällä. Lantakomposti sisältää runsaasti typpeä, lehtikomposti vähiten.

2. Lannoitteet

Lannoitteiden teho paranee, kun rakeet sekoitetaan pintamultaan. Eloperäiset lannoitteet vilkastuttavat pieneliötoimintaa ja tarjoavat madoille hajotettavaa. Ravinteet tulevat hitaasti kasvien käyttöön, jolloin vaikutus säilyy pitkään. Kivennäislannoitteiden ravinteet liukenevat nopeasti, minkä vuoksi annosteluohjeita ei pidä ylittää.  

3. Oksasilppu

Oksasilppua levitetään 5 sentin kerros vadelmariveihin sekä marja- ja koristepensaiden alustoille tukahduttamaan rikkakasvien kasvua. Hitaasti hajoavaa silppua voi levittää myös käytäville. Lannoitusvaikutusta oksasilpulla ei ole, sillä puuaines kuluttaa typpeä hajotessaan.

4. Tuore ruohosilppu

Tuore ruohosilppu on nopeasti vaikuttava typpilisä kasvimaan ja perennapenkkien lannoitteeksi. Mitä tuoreempaa silppua, sitä tehokkaampi lannoitusvaikutus. Levitä kerralla 3–5 sentin kerros ja lisää sitä mukaa kuin silppu maatuu. Sadekesinä ruohokatetta levitetään maltillisesti etana- ja homevaaran vuoksi.

5. Olki

Olki sopii kasvi- ja mansikkamaan katteeksi suojaamaan liettymiseltä ja kuraantumiselta. Olki levitetään 3–5 sentin paksuiseksi kerrokseksi maan lämmettyä. Sen ravinnepitoisuus on alhainen. 

6. Nokkosvesi

Nokkosvesi on typpilannoite, jota annetaan kastelulannoituksena keskikesällä. Kerää ämpäri täyteen nokkosia ja täytä vedellä. Anna liota 1–3 vuorokautta. Siivilöi neste ja laimenna, kunnes se näyttää miedolta teeltä, kastele.

Kitke ja tukahduta monivuotiset rikkakasvit

Monivuotisia lajeja valitessa maan laadun lisäksi huomioon otetaan valon määrä ja tontin pienilmasto, puuvartisilla kasveilla myös kasvien menestymisvyöhyke.

  1. Juolavehnän juurirönsyt soluttautuvat kukkapenkkiin.
  2. Rönsyleinikki leviää siemenistä ja rönsyistä.
  3. Peltovalvatilla on syvä, haaroittuva ­juurakko.
  4. Rikkanenätti leviää taimien mukana.
  5. Pelto-ohdake leviää juuren palasista.
  6. Peltokortteen juuristo ulottuu syvälle.
  7. Peltokierto tukahtuu leikkaamalla maata myöten.
  8. Vuohen­putki väsytetään leikkaamalla. 
  9. Peltopähkämö esiintyy kosteilla savimailla.
  10. Voikukka leviää siemenistä. 

Päivitetty 1.6.2020 – Alkuperäinen julkaisu 17.5.2017

Kommentoi »