Poliisi valvoo itseään – Apulaisoikeuskansleri: On syytä pohtia, selvittääkö Poliisihallitus poliisin toimia riittävän oma-aloitteisesti
Puheenaiheet
Poliisi valvoo itseään – Apulaisoikeuskansleri: On syytä pohtia, selvittääkö Poliisihallitus poliisin toimia riittävän oma-aloitteisesti
Kuka valvoo poliisia ja varmistaa, että mahdollisista väärinkäytöksistä seuraa jotain? Välillä poliisinkin toiminnan asianmukaisuutta ja laillisuutta on selviteltävä. Viimeksi näin kävi lokakuun alussa.

Elokapina-liikkeen mielenosoitus Valtioneuvoston linnalla johti poliisin tiedotusta ja toimintaa koskevaan jälkipyykkiin. Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen myönsi mielenosoituksen jälkeen, ettei Helsingin poliisilla ollut oikeaa tilannekuvaa, kun se arvioi mielenosoituksen aiheuttamaa turvallisuusuhkaa.

Poliisihallitus selvittää poliisin toimintaa mielenosoituksessa sisäisenä laillisuusvalvonta-asiana. Kun Helsingin poliisilaitos on antanut pyydetyn selvityksen, antaa Poliisihallitus kirjallisen ratkaisun.

Poliisihallitus siis valvoo, että poliisi toimii kuten pitää. Lisäksi on poliisin yksiköiden oma laillisuusvalvonta, josta vastaavat esimiehet ja omat oikeusyksiköt. Poliisin toiminnan lainmukaisuutta valvovat myös oikeuskansleri, eduskunnan oikeusasiamies, sekä tietosuojavaltuutettu.

Selvittääkö Poliisihallitus poliisin toimia oma-aloitteisesti?

Toimiiko malli, jossa poliisia valvoo pääasiassa poliisi itse?

– Kokemukseni mukaan yksittäiset kanteluasiat hoidetaan poliisissa hyvin. Asiakirjat ovat useimmiten kunnossa, aikataulut pitävät ja oikeudellisesta arviosta olemme Poliisihallituksen kanssa usein samaa mieltä, sanoo apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen.

Puumalaisen mielestä on kuitenkin syytä pohtia, selvittääkö Poliisihallitus poliisin toimia riittävästi oma-aloitteisesti.

– Poliisihallitus kyllä vastaa, kun kysytään. Mutta kysyykö Poliisihallitus itse tarpeeksi? Proaktiivisuuden vahvistamiselle olisi tilaa.

Esimerkiksi Helsingin poliisin vuosia jatkuneesta romanien seurannasta Poliisihallitus pyysi selvityksen vasta Ylen uutisoitua asiasta. Poliisihallituksen tavoitteena oli selvittää, rikkoiko poliisin toiminta etnisen profiloinnin kieltoa.

Toinen poliisin toiminnan laillisuutta koskeva tutkinta koskee poliisin ihmiskauppatutkintaa. Apulaisoikeuskansleri selvittää parhaillaan sen rakenteellisia ongelmia. Puumalainen arvioi selvityksen valmistuvan tänä vuonna.

Laillisuusvalvonta kestää kansainvälisen vertailun

Laillisuusvalvonnassa ei vahvisteta rikosepäilyjä. Jos on syytä epäillä rikosta, siirretään asia toimivaltaiselle esitutkintaviranomaiselle.

Valtakunnansyyttäjän toimisto selvitti esimerkiksi Helsingin poliisin voimankäytön lainmukaisuutta, kun poliisi käytti Elokapinan mielenosoittajia vastaan kaasusumuttimia vuonna 2020. Asia on nyt syyteharkinnassa apulaisvaltakunnansyyttäjällä.

Puumalaisen mukaan Suomen poliisin laillisuusvalvonta kestää kansainvälisen vertailun.

– Meidän vahvuutemme on ulkoinen valvonta. Lähtökohdat ovat hyvät.

Poliisilta Puumalainen peräänkuuluttaa modernia laillisuusvalvontaa.

– Se edellyttää, että osaa lukea mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Puumalainen mainitsee, että poliisilla on hyvät kansainväliset yhteydet. Sen perusteella poliisilla pitäisi olla myös tietoa uudenlaisista ilmiöistä, kuten vaikka Elokapinan kaltaisten, kansalaistottelemattomuutta edustavien liikkeiden toimintatavoista. Tiedon pitäisi kuitenkin välittyä vielä kenttätason toiminnan ohjaukseen

– On hyvä, että poliisissa tehdään sitä mitä ennenkin. Mutta se ei välttämättä enää riitä, sanoo apulaisoikeuskansleri Puumalainen.

2 kommenttia