Koripalloilija Jamar Wilson on Susijengin ja suomalaisten sankari
Puheenaiheet
Koripalloilija Jamar Wilson on Susijengin ja suomalaisten sankari
Koripallon EM-kotikisat ovat erityinen kokemus kaikille, mutta etenkin Jamar Wilsonille: hän pelaa vasta toista kertaa arvokisoissa Suomen paidassa. Hänen polkunsa Bronxin kovilta kujilta Suomen Susijengiin on suuri tarina.
2.9.2017
 |
Apu

Torstaina ulvotaan: Susijengi eli Suomen miesten koripallomaajoukkue avaa EM-kisat A-lohkon ottelulla Ranskaa vastaan Ilmalassa, käytännössä loppuunmyydyssä Helsingin Areenassa.  Vaikka Susijengin peli on ollut tahmeaa harjoitusotteluissa, ja etenkin puolustus on vuotanut joukkueelle epätavallisen pahasti, kotikisat ovat kova juttu kaikille korisihmisille ja pelaajille – ja erityisesti Jamar Wilsonille. 33-vuotias amerikansuomalainen pukee sinivalkoisen paidan päälleen toista kertaa arvokisoissa, ja nyt uuden kotimaan yleisön edessä. – Tämä on kerran elämässä -tilaisuus. Pelimme on kyllä ollut vähän kuin vuotava putki: kun yksi osa saadaan kuntoon, jostain toisesta kohtaa pettää. Mutta uskon, että saamme paketin kasaan kisojen aikana, hän kommentoi. Wilson sai Suomen kansalaisuuden kesällä 2015, ja hän on kuulunut maajoukkue-rinkiin siitä lähtien. Kaikkien aikojen ensimmäinen ottelu Suomi-paidassa elokuun 1. päivänä 2015 Tampereella oli tunteikas. Pelikaverit ihmettelivät, kun yleensä hyväntuulinen ja puhelias ”Jammu” räpläsi hermostuneena puhelintaan juuri ennen ottelua. Hän kertasi Maamme-laulun sanoja, koska halusi varmasti laulaa ne oikein.  Hyvähenkisessä Susijengissä hän sai oitis myös toisen lempinimen, Citizen eli Kansalainen Wilson. Kaudella 2010–11 Espoon Hongassa korikuninkuuden voittanut Wilson on kiertänyt koripallon perässä ympäri Eurooppaa, mutta suomalaisen vaimon kanssa perustettu koti on Espoossa.

Koripallon 24 joukkueen EM-kisat pelataan neljässä eri maassa, kun Suomen lisäksi Romania, Israel ja Turkki isännöivät alkulohkoja. Pudotuspelit pelataan Turkissa, ja jatko-otteluihin pääsee kuuden joukkueen alkulohkojen neljä parasta. Pelintekijänä pelaavan Jamar Wilsonin tausta on katukoripallossa, josta ovat peräisin nopeus etenkin lähtötilanteen ensi askelilla, kyky ohittaa puolustajia ja aggressiivinen pelityyli.  Wilsonin rooli EM-ryhmässä saattaa olla totuttua suurempi, sillä Susijengin ykköspelintekijän Petteri Koposen kuntoutuminen yläraajavammastaan on vielä kesken.  Koponen pelasi kesän ensimmäisen maaottelunsa vasta EM-kenraalissa Venäjää vastaan viime perjantaina. On myös henkisesti tärkeää, että jo maajoukkueuraansa lopetellut veteraani Teemu Rannikko saatiin houkuteltua mukaan.  – Teemu on ollut mukana tosi kauan ja tietää systeemit tarkalleen. Kun hän puhuu, kaikki kuuntelevat. On hyvä, että kentällä on tavallaan yksi valmentaja lisää, Wilson korostaa. Susijengissä niin yleisön kuin median merkkaama magneetti on Chicago Bullsin kanssa NBA-sopimuksen solminut Lauri Markkanen, 20.

Jamar Wilson on kotoisin Bronxista – siitä osasta New Yorkia, jossa paitsi katukoris, myös poliisisarjoista tutut huumediilerit, ammuskelut, varkaudet ja levottomuudet ovat arkipäivää. Näin oli etenkin Wilsonin kasvuvuosina 1980–90-luvulla. – Kaikesta piti tapella. Lentävä sanonta kuului, että jos et itse syö aamupalaasi, joku muu syö sen. Vaihtoehdot olivat huumekauppa ja muu rikollisuus, tai urheilu. Näin jo nuorena paljon tappamista ja väkivaltaa. Koripallo pelasti Wilsonin vääriltä teiltä. Myös hänen serkkunsa ja setänsä pelasivat. Toisin kuin baseball, koripallo ei vaatinut kalliita varustehankintoja, lisenssejä ja harjoitusolojen perässä reissaamista.

Yliopistokoripallo antoi Wilsonille muutakin kuin pelitaidot ja ammatin. Suomen naisten korismaajoukkueen vakiokalustoon vuosia kuulunut Laura Sario pelasi yliopistokorista Binghamptonin riveissä, kun pari tutustui. Naimisiin he menivät vuonna 2010, ja kolme vuotta myöhemmin syntyi tytär Fiona. Synnyinmaa Yhdysvallat on luonnollisesti edelleen Wilsonin toinen koti, mutta on myös asioita, joita hän ei sieltä kaipaa. – Suomi on loistava maa kasvattaa lapsia. Olen onnekas, kun olen löytänyt tieni tänne. En ole liioin kohdannut rasismia, mutta vaikka tämä voi kuulostaa vähän hölmöltä, jokapäiväisissä kohtaamisissa olen ympäristölle eniten se tuttu koripalloilija.  – Kun olin nuori poika Bronxissa, en olisi osannut sijoittaa Suomea edes kartalle, mutta nyt pelaan tälle maalle kotiyleisön edessä. Aika uskomatonta. 

Kun Wilsonit vierailivat taannoin Bronxissa, Jamar kiteytti viestin yhteisöpalvelu Instagramissa: ”Jatkan tien viitoittamista tyttärelleni niin, ettei hänen tarvitse koskaan nähdä asioita, joita näin kasvaessani.” Susijengin EM-alkulohkon ottelut Helsinki Arenalla: 31.8. Ranska–Suomi, 2.9. Suomi–Slovenia, 3.9. Suomi–Puola, 5.9. Kreikka–Suomi, 6.9. Suomi–Islanti.

Teksti Susanna Luikku, kuvat Petri Mulari

Jamar Wilson Syntynyt: 22.2.1984 New Yorkissa. Asuu Suomessa  ollessaan Espoossa. Pelipaikka: Pelintekijä/takamies. Ura: Yliopistokoripalloa NCAA:ssa Albany Universityn joukkueessa 2002–07. Debytoi Espoon Hongassa (2010–11). Pelannut ammattilaisena Belgiassa, Australiassa, Ranskassa, Serbiassa ja Espanjassa.  Saavutuksia: Korisliigan ja VTB-liigan korikuninkuus Hongassa 2010–11. Serbian liigan ja cupin hopeaa 2016. Nimettiin viime kuussa Albanyn yliopiston urheilujaoston Hall of Fameen. Koulunsa kaikkien aikojen pistetilastoa johtava Wilson teki neljän pelivuotensa aikana 2 164 pistettä.   Perhesuhteet: Naimisissa ex-maajoukkuekoripalloilija Laura Wilsonin (o.s. Sario) kanssa. Parilla on vuonna 2013 syntynyt tytär Fiona.

2 kommenttia