Kasper Strömman: Y2K22 muistuttaa, miten haavoittuvainen tietokoneisiin nojaava yhteiskunta on – käyn piruuttani nostamassa käteistä
Puheenaiheet
Kasper Strömman: Y2K22 muistuttaa, miten haavoittuvainen tietokoneisiin nojaava yhteiskunta on – käyn piruuttani nostamassa käteistä
"Minä aion nyt ruveta henkisesti valmistamaan lapsiani siihen, että heidän pelikonsolinsa eivät välttämättä enää pelitä, kun he ovat keski-ikäisiä", Kasper Strömman kirjoittaa kolumnissaan.

Hieman kypsemmät lukijat muistanevat, millaisissa apokalyptisissa tunnelmissa vuoden 1999 loppupuolella elettiin. Kaikkien tietokoneiden oli määrä mennä sekaisin puoliltaöin 1.1.2000 seitkytluvulla tapahtuneen laiskan ohjelmoinnin seuraksena, ja sen myötä koko yhteiskunnan vähintäänkin romahtaa.

Pankkien, ydinvoimaloiden ja julkisen liikenteen uhattiin pysähtyvän, kun kaikki maailman tietokoneet sanoisivat toimintansa irti. Lukuisat IT-konsultit tekivät siksi ympäripyöreitä päiviä vuosituhannen vaihteessa estääksen pelätyn, niin sanotun millennium bugin.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin tiedämme, ettei yhteiskunta luhistunut vuonna 2 000. Uhka oli liioiteltu, ja loppujen lopuksi ongelmia ilmaantui vain kourallinen – esimerkiksi se, että lipunleimauslaitteet kahdessa Australian osavaltiossa lakkasivat toimimasta. Maailma pelastui.

Mutta ottaen huomioon kahden vuosikymmenen takaiset tunnelmat, on mielenkiintoista, miten harva on huomannut, että elämme juuri tällä hetkellä keskellä samantyyppistä Y2K22-ongelmaa. Tietokoneiden sisäiset kellot ovat taas pulassa, samanlaisista syistä kuin kaksikymmentäkaksi vuotta sitten.

Haitat ovat tosin tähän mennessä olleet minimaalisia. Microsoft korjasi suitsait meililiikenteessään ilmaantuneet ongelmat uudenvuodenpäivän aamuna, ja tiettyjen Hondan automallien kellot ovat hypänneet parikymmentä vuotta takaisin ajassa. Valmistaja ei kuitenkaan aio tehdä asialle mitään, koska ongelma tulee kuulemma korjautumaan itsestään elokuussa.

Voimme siis taas huokaista helpotuksesta.Vähäksi aikaa. Vuonna 2038 on jälleen aika huolestua, kun UNIX-pohjaisten tietokoneiden kellot sekoavat. Mahdollisesti. Sen lisäksi tiedetään, että pelikonsoli Nintendo Switchin kello ei ulotu kuin vuoteen 2 061, ja suurin osa vanhojen tuhoutumattomina pidettyjen Nokia-puhelinten sisäisistä kelloista tulevat kohtaamaan ongelmia vuonna 2 080.

Vuosi 4 000 puolestaan on karkausvuosi, mutta suurin osa nykyisistä tietokoneista eivät ota sitä huomioon. Taas tulee IT-konsulteille töitä. Ja sama juttu vuonna 8 000. Jos tihrustetaan niinkin pitkälle kuin vuoteen 30 828, Windows-koneet menettävät asiantuntijoiden mukaan toimintakykynsä.

On selvää, ettei ole järkeä stressata asioista, jotka tapahtuvat 28 000 vuoden kuluttua. Mutta ainakin minä aion nyt ruveta henkisesti valmistamaan lapsiani siihen, että heidän pelikonsolinsa eivät välttämättä enää pelitä, kun he ovat keski-ikäisiä. Ja vaikka tämän Y2K22-bugin vakavin haitta tähän asti on ollut se, että joistain autoista tulee aikakoneita, on hyvä pitää mielessä, miten haavottuvainen tietokoneisiin nojaava yhteiskuntamme todellisuudessa on. Varsinkin nyt, kun kyberhyökkäysten odotetaan yleistyvän tästä eteenpäin.

Olisi liioiteltua käydä taas tyhjentämässä lähikaupan wc-paperi- ja pastahylly, mutta ajattelin silti piruuttani käydä nostamassa muutaman setelin käteisautomaatista, jos vielä jostain sellaisen löydän. Ihan vain tämän Y2K22-vuoden kunniaksi.

Kommentoi »