”Jos saa pienen kalan, voi päästää sen takaisin veteen, jotta se kasvaa ja saa lapsia” – Apu Juniorin kalakisa jatkuu elokuun – Näin osallistut
Puheenaiheet
”Jos saa pienen kalan, voi päästää sen takaisin veteen, jotta se kasvaa ja saa lapsia” – Apu Juniorin kalakisa jatkuu elokuun – Näin osallistut
Apu Juniorin suosittuun Koko Suomi kalastaa -kisaan saa lähettää kuvia ja kertomuksia kalasaaliista. Kisa on tarkoitettu alle 13-vuotiaille. Kuvassa vantaalainen Paul Pankakoski, 10, esittelee onkimaansa särkeä.

Apu Juniorin lapsille järjestämä Koko Suomi kalastaa -kilpailu osoittaa, että kalastus on monelle lapselle ja nuorelle mieluisaa ajan­vietettä.

Myös vantaalaiset Pankakosken veljekset Paul, 10, ja Samuel, 7, osallistuivat Apu Juniorin kisaan. He kalastavat kesämökillä Vanaja-vedellä isän, vaarin tai sedän kanssa. Useimmiten saadaan särkiä. Paul tietää, että ei kannata heti luovuttaa, jos kala ei syö. Kun odottaa tarpeeksi, sitten saa kalan, hän sanoo.

– Parasta kalastamisessa on nähdä ne kalat, Samuel pohtii.

Paulista kivoin on kalan pyydys­täminen ja sen menemään päästäminen.

– Jos saa pienen kalan, voi päästää sen takaisin veteen, jotta se kasvaa ja saa lapsia. Sitten tulee lisää kaloja.

Kala maistuu veljeksille myös ruokana.

– Me rakastetaan lohta, he kertovat.

Isä Veikko Pankakosken mukaan mökille tultaessa pojat haluavat heti ensimmäiseksi kalaan.

– Lapsia kiinnostaa kalastuksessa koko puuha aina matojen etsimisestä jännitykseen siitä, saako saalista.

Koko perheen luontoharrastus

Suomen vapaa-ajankalastajat on järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia ja neuvoo vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa.

Järjestön kalatalousasiantuntija Janne Tarkiainen kertoo, että heidän valtakunnallinen järjestönsä järjestää lapsille ja nuorille mahdollisuuksia kalastamisharrastukseen koulutapahtumissa, kerhoissa ja leireillä.

– Toiminnassamme kalastavien lasten ja nuorten määrä on vakiintunut 15–20 000:een ympäri Suomen, ja vapaamuotoisesti kalastavia on toki enemmän. Tapahtumamme ovat hyvin suosittuja, joten tarvetta opastukselle selvästi on.

Tarkiaisen mukaan kalastus on monipuolinen harrastus, joka sopii kaiken ikäisille. Kalastusmuotoja on monia mato- ongesta uisteluun ja heittokalastukseen, välineitä voi rakentaa itse ja ennemmin tai myöhemmin saa tuoretta kalaa ruokapöytään. Kalastusharrastuksen kautta saa myös liikuntaa ja vastapainoa koulun ja arjen kiireille.

– Kalastaessa ihminen rauhoittuu ja keskittyy ja muut asiat unohtuvat. Se on myös mukavaa yhteistä tekemistä luonnossa koko perheelle, Tarkiainen sanoo.

Apu Juniorin Koko Suomi kalastaa -kilpailuun voi osallistua 31.8.2022 asti (kuva ja tarina): apujuniori @a-lehdet.fi, Apu Juniori WhatsApp: 050 414 4455.

Kommentoi »