Hugh Grant: Unelmavävy vai vastuuton veijari?
Puheenaiheet
Hugh Grant: Unelmavävy vai vastuuton veijari?
Romanttisten elokuvien sankari Hugh Grant sai rooliensa myötä ihannevävyn leiman. Tosielämässä sitoutuminen on ollut hänelle tuskallisen vaikeaa ja hänen maineensa on saanut säröjä. Jälleen kerran hän on yllättänyt kaikki, jopa itsensä. Perienglantilainen skandaali on nostanut miehen taas otsikoihin.

Poliisiauton pillin ujellus kuuluu hetki hetkeltä lähempää. Hugh Grant on erittäin humalassa kadunvarteen pysäköidyssä autossaan. Auto hytkyy puolelta toiselle. Kohta poliisi on paikalla, ja pidättää sekä housut kintuissa olevan Hugh Grantin että hänen vieressään istuvan prostituoidun Divine Brownin.

Intiimi tuokio autossa on ohi, ja englantilainen filmitähti nöyrtyy lähtemään satunnaisen seuralaisensa kanssa poliisiasemalle, koska ei voi muutakaan.

Grant maksaa mukisematta 1 200 dollarin sakot, jotka saa siveettömästä käytöksestä julkisella paikalla. Julkisuudessa hän myöntää tekonsa ja sanoo sen olleen virhe.

Silti on vaikea ymmärtää, miksi mies, jota on pidetty ihanana, älykkäänä ja hauskana, oikeana unelmavävynä, toimii näin. Etenkin kun hän on seurustellut jo kahdeksan vuotta näyttelijä-malli Elizabeth Hurleyn kanssa. Heitä on pidetty erottamattomina, ja parin on odotettu perustavan perheen.

Hurmurin mahalasku

Elettiin vuotta 1995, ja se tulisi jäämään Hugh Grantin aikakirjoihin hänen elämänsä hulluna vuotena.

Edellisenä vuonna valmistunut elokuva Neljät häät ja yhdet hautajaiset oli tehnyt brittinäyttelijästä maailmankuulun. Keväällä 1995 ensi-iltansa oli saanut Ang Leen ohjaama romanttinen Järki ja tunteet -elokuva. Hugh Grant näytteli Jane Austenin romaanin filmiversiossa yhtä keskeisistä miesrooleista. Niin ikään brittinäyttelijän tähdittämät Englantilainen, joka nousi kukkulalle, mutta laskeutui vuorelta ja Kuningas, rakastajatar ja aisankannattaja tulivat samana vuonna valkokankaalle.

Hugh Grant joutui pidätetyksi samoihin aikoihin, kun hän oli aloittamassa ensimmäisen Hollywood-elokuvansa mainoskiertuetta. Komedia Yhdeksän kuukautta sai ensi-iltansa viikko skandaalin jälkeen.

Kohu miehen toilailusta paisui valtavaksi. Mediassa spekuloitiin ja yleisesti arveltiin, että Liz Hurley jättää hunsvottimaisesti käyttäytyneen miehen. Televisio-ohjelmissa ja lehtien palstoilla haastateltiin parisuhdeterapeutteja siitä, miksi 35-vuotias Hugh Grant ei näytä kykenevän sitoutumaan.

Uudelle elokuvalle kyseenalainen julkisuus toi vain lisää katsojia. Kultapojan imago sai kuitenkin ison kolhun.

Vaatimaton alku

Hugh John Mungo Grant syntyi lontoolaisperheen toiseksi pojaksi syyskuussa 1960. Äiti, Fynvola MacLean, oli kielten- ja musiikinopettaja ja isä, James Grant, omisti mattoliikkeen. Perheen toimeentulo oli vaatimaton. Suku oli englantilais-skotlantilainen, ja Hugh vietti lapsuutensa lomat metsästämällä isoisänsä kanssa Skotlannissa.

Hugh menestyi koulussa hyvin. Hän oli kiinnostunut kirjallisuudesta ja pelasi sen lisäksi rugbya, krikettiä ja jalkapalloa. 19-vuotiaana Hugh sai stipendin Oxfordin yliopistoon, missä hän opiskeli englantia ja taidehistoriaa ja sai erinomaisia arvosanoja.

Samana vuonna, 1982, kun Hugh valmistui yliopistosta, hän esiintyi ensi kertaa filmissä. Hän kuului yliopiston draamakerhoon, joka teki Privileged-elokuvan.

Näyttelijä Anna Chancellor, joka on tuntenut Hugh’n opiskeluajoista lähtien, on kertonut miehen olleen tähti jo tuolloin, vaikka tämä ei vielä ollut tehnyt mitään. Hugh Grantissa oli jotakin maagista.

Hugh’lla oli myös toisenlainen maine: hän kuului nuorten miesten klubiin, jossa juhlittiin, rällästettiin ja harrastettiin irtosuhteita.

Näyttelemistä Hugh piti aluksi vain harrastuksena. Yliopiston draamakerhossa hän sai roolin Shakespearen Loppiaisaatossa, ja hyvät arviot roolityöstä saivat hänet muuttamaan mielensä. Kun lahjakasta opiskelijaa kehotettiin tekemään väitöskirja taidehistoriasta, hän kieltäytyi. Hän halusi keskittyä näyttelemiseen.

Televisiosta elokuvatähdeksi

Jälkeenpäin Hugh Grant on toistuvasti kertonut ryhtyneensä näyttelijäksi sattumalta. Uransa alussa hän esiintyi monissa englantilaisissa televisiosarjoissa, mutta läpimurtoa ei kuulunut. Hän oli jo luopua näyttelemisestä, mutta juuri silloin hänelle tarjottiin pääosaa elokuvassa Neljät häät ja yhdet hautajaiset. Vastanäyttelijänä oli Andie MacDowell.

Hugh oli innoissaan ja hehkutti, että kun on lukenut paljon huonoja käsikirjoituksia, osaa todella arvostaa tekstiä, jossa roolihenkilö on oikeasti hauska. Rooli iskosti ihmisten mieliin kuvan Hugh Grantista hienostuneena poikamiehenä.

Seuraavissa elokuvissaan Hugh sai mainetta omaperäisenä ja kyvykkäänä näyttelijänä. Hänen roolihahmonsa olivat usein tyyppejä, jotka yrittivät viimeiseen asti säilyttää optimisminsa, vaikka elämä toi eteen hankaluuksia.

Tosin joidenkin mielestä Hugh toistaa samaa roolia aina uudestaan. Joka tapauksessa elokuvat, joissa englantilaistähti on näytellyt, ovat tuottaneet satoja miljoonia euroja.

Brittimediaa on aina kiinnostanut Hugh Grantin yksityiselämä enemmän kuin hänen näyttelijäntaitonsa. Saarivaltakunnan keltaisessa lehdistössä näyttelijää pidetään äreänä. Nykyisin Hugh Grant toimii keulahahmona kampanjassa, joka taistelee juorulehdistön kyseenalaisia tiedonhankintakeinoja, kuten puhelinten kuuntelua, vastaan.

Televisiohaastatteluissa Hugh kuitenkin hurmaa. Kameran edessä viihtyvä mies käyttää parhaita koomikon taitojaan, myös itseironiaa ja sarkasmia, joten näyttelijän tv-haastattelut ovat suurta viihdettä.

Hugh Grantin kanssa työskennelleet sanovat hänen olevan yhdistelmä älyä ja terävää kieltä. Tämän vuoksi hänet ymmärretään välillä väärin. Toisaalta hänessä on lämpöä, jota hän osoittaa havaitessaan vikoja itsessään tai muissa ihmisissä. Miehen motto voisi olla: erehtyminen on inhimillistä.

Työssä Hugh on kuitenkin perfektionisti. Hän paneutuu rooliinsa perusteellisesti ja vaatii uudelleenottoja, kunnes lopputulos näyttää helpolta ja hän voi olla tyytyväinen. Työn jälki näkyy myös menestykseksi nousseessa Perienglantilainen skandaali -minisarjassa.

Skandaalin jälkeen

Kaikkien hämmästykseksi Liz Hurley ja Hugh Grant pysyivät yhdessä Los Angelesin skandaalin jälkeen. Liz antoi Hugh’lle anteeksi, kenties koska suhde oli pitkä ja muuten toimiva. Hugh itse ei ole koskaan perinpohjaisesti selitellyt tapahtumaa.

Ilmeisesti hän ei humalapäissään ajatellut mitään, vaan antoi mennä. Tuoreeltaan hän kommentoi käytöstään, että joskus ihminen tekee hyviä asioita, joskus huonoja. Ja hän oli nyt tehnyt huonon asian. Lisäksi hän kutsui itseään idiootiksi.

Nöyrällä asenteellaan hän voittikin monen sympatiat puolelleen. Pian Empire-elokuvalehti valitsi hänet yhdeksi kaikkien aikojen sadasta seksikkäimmästä filmitähdestä.

Liz ja Hugh olivat tavanneet espanjalaisessa teatteriproduktiossa vuonna 1987. Ensimmäiset seurusteluvuodet olivat vaikeita, molemmat vasta aloittelivat uraansa ja töitä oli vähän. He asuivat pikkuruisessa asunnossa ja tottuivat vaatimattomaan elämään. Se hitsasi heidät yhteen.

Suhde jatkui skandaalin jälkeen, mutta ero tuli viisi vuotta myöhemmin. Hugh luonnehti, että heidän välinsä olivat sisarelliset. Seksuaalinen vetovoima oli hiipunut.

Hugh myös kuvaili heidän suhdettaan, että he olivat aloittaneet nollasta ja päätyneet vähän pidemmälle. Hän viittasi siihen, että he kehittyivät vuosien mittaan yhdessä niin ihmisinä kuin näyttelijöinä.

Lizin mukaan syy eroon oli se, että Hugh on liian äreä. Liz tarkensi, että äreys on suloista, joskus, mutta ei jokaisena päivänä. Hän ei enää jaksanut Hugh’n kanssa.

Ystävyys kuitenkin säilyi, ja myöhemmin Hugh’sta tuli Lizin pojan Damianin kummi. Kumpikin, Liz ja Hugh, ovat vakuuttaneet olevansa parhaat ystävykset.

Eron jälkeen

Eron jälkeen Hugh’n romanssit olivat jälleen suurennuslasin alla. Hän itse vitsaili mielellään aiheesta naiset:

”Naiset ovat pelottavia. Jos mies saavuttaa 41 vuoden iän, on hän jo haavoittunut taistelussa”, hän lohkaisi täytettyään 41 vuotta.

Samana vuonna Hugh’n äiti kuoli haimasyöpään. Hän on sanonut äidin olleen hänen elämänsä tärkein nainen. Elokuva Bridget Jones – elämäni sinkkuna oli juuri saatu valmiiksi, minkä jälkeen Hugh piti tauon töistä ja harkitsi syöpätutkimussäätiön perustamista äitinsä muiston kunniaksi.

Hugh’n isä on nähty harvoin yhteiskuvissa poikansa kanssa. Hugh’n isoveli Jamie on tehnyt menestyksekkään uran pankkialalla ja asuu New Yorkissa. Veljekset tapaavat usein, ja heidän välinsä ovat sydämelliset.

Filmitähden seuraava vakava seurustelusuhde oli toimittaja, perijätär Jemima Khanin kanssa. Jemima oli ollut prinsessa Dianan läheinen ystävätär. Diana oli kuollut hieman ennen kuin Hugh’n ja Jemiman suhde alkoi.

Juutalaisia sukujuuria omaava Jemima Khan oli eronnut pakistanilaisesta puolisostaan, poliitikko Imran Khanista. Heillä on liitostaan kaksi poikaa.

Hugh’ta ja Jemimaa yhdisti äly ja nokkeluus. Hugh’n sanotaan kiinnostuneen muodista ja vaatteista itseään 13 vuotta nuoremman naisystävänsä vaikutuksesta.

Suhde kesti kolme vuotta, ja pariskunta erosi – ystävinä. Hugh ei ole koskaan sanonut julkisesti pahaa sanaa Jemimasta.

Isyyden ihanuus

Kukaan tuskin arvasi, että kiinalainen Tinglan Hong, Englannissa vasta joitakin vuosia asunut ravintolan vastaanottovirkailija, synnyttäisi Hugh Grantin ensimmäisen lapsen. Näyttelijä oli tutustunut itseään 20 vuotta nuorempaan kiinattareen viinibaarissa erottuaan Jemima Khanista.

Romanssi oli jo ohi, kun Tabitha-tytär syntyi syyskuussa 2011. Vauvan syntyessä 51-vuotiaan Hugh Grantin tiedottaja ilmoitti, että suhde oli ollut väliaikainen, mutta lapsen syntymä oli isälle iloinen yllätys ja tämä tuki lapsen äitiä.

Tasan vuotta myöhemmin syntyi Hugh’n toinen lapsi, kun ruotsalainen televisiotuottaja Anna Eberstein synnytti pojan. Lapsen nimeksi tuli John Mungo. Tuoreiden vanhempien ei vahvistettu seurustelevan, mutta he olivat tapailleet toisiaan jonkin aikaa tutustuttuaan juhlissa Lontoossa.

Visusti salassa pidetty tieto oli, että myös kiinatar Tinglan Hong odotti lasta Hugh’lle. Hänkin synnytti pojan, Felix Changin, joulukuussa 2012, vain kolme kuukautta Ebersteinin pojan syntymän jälkeen.

Hugh kertoi asiasta lähimmille ystävilleen vasta helmikuussa, jolloin kolmannen lapsen syntymä virallisesti rekisteröitiin. Kun tieto vuoti julkisuuteen, hän vahvisti asian.

Tuore isä kertoi olevansa innoissaan siitä, että hänen tyttärellään oli nyt veli. Hän sanoi jumaloivansa molempia suunnattomasti ja kehui lasten äitiä erinomaiseksi.

Myöhemmin Hugh katui, että oli Tabithan syntyessä luonnehtinut suhdettaan vauvan äitiin väliaikaiseksi. Hän selitti halunneensa korostaa, ettei jättänyt lapsen äitiä raskauden tultua ilmi. Hän halusi vain kertoa totuuden, eli että raskaus oli ollut yllätys, mutta iloinen yllätys. Hän halusi suojella sekä lapsen äidin että omaa mainettaan.

Neiti Hong

Neiti Hong, 37, asuu nykyään lasten kanssa Hugh Grantin ostamassa, 1,2 miljoonaa puntaa maksaneessa talossa Fulhamissa, Länsi-Lontoossa. Hong on ilmoittanut ammatikseen kotirouva.

Hugh Grant puolestaan on vitsaillut isyydellään.

”Saan vauvan joka viikko”, hän totesi, kun vauvat olivat syntyneet vain muutaman kuukauden välein.

Anna Eberstein, 37, ja Hugh Grant ovat kuvailleet suhdettaan ystävyydeksi. Heidän toinen lapsensa, tyttö, syntyi joulukuussa 2015. Tyttären nimeä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Vapaaksi sieluksi ja liberaaliksi luonnehdittu Anna Eberstein sanoi toisen lapsensa syntymän jälkeen, että avioliitto on tylsä ja kuollut instituutio.

Pariskunnan kolmas lapsi syntyi vuoden 2018 alussa. Hugh Grantista, 58, tuli viidennen kerran isä seitsemän vuoden sisällä.

Avioon kaikesta huolimatta

Hugh Grant kertoi haastattelussa pari vuotta sitten, ettei usko yksiavioisuuteen. Avioliitto on hänestä ihanaa, jos menee naimisiin oikean ihmisen kanssa – mutta ihmiset tekevät niin paljon virheitä.

Hän arveli, ettei ihmistä ole luotu vuosikymmeniä kestävään, uskolliseen, yksiavioiseen suhteeseen. Hän kertoi myös, että ei ole nähnyt kovin monta onnellista avioliittoa ja että sitoutuminen kammottaa häntä. Sitä hän ei tiedä, miksi pysyvät asiat pelottavat häntä.

Samassa haastattelussa Hugh Grant vihjasi lisäksi, että irtosuhteet voivat jopa auttaa pitkässä parisuhteessa. Hän sanoi ihailevansa ranskalaisia ja italialaisia avioliittoja. Niissä on väljyyttä, ja siksi romantiikka ja intohimo säilyvät ja liitot kestävät.

Silti pariskunta avioitui toukokuussa 2018.

Vaikka isyys oli aluksi Hugh Grantille lievä järkytys, sillä on ollut myönteinen vaikutus. Hän on sanonut vanhemmuuden muuttaneen hänen elämänsä.

”Yhtäkkiä olen suuren rakkauden ympäröimä”, hän on kuvaillut.

Parivuotiaan tyttärensä koomikko saa varmimmin nauramaan laittamalla päähänsä bokserit tai vaipan. Keinot ovat siis vanhat tutut.

Huvila Ruotsissa

Nykyisin Hugh Grant ja Anna Eberstein nähdään välillä yhdessä tenniskatsomossa ja elokuvamaailman seurapiiritapahtumissa. Hugh on käynyt monta kertaa Ruotsissa.

Pariskunnan kerrotaan ostaneen yhdessä Ruotsista 600 000 punnan arvoisen loma-huvilan, jossa on kuusi makuuhuonetta. Tiettävästi Annan omistusosuus talosta on vain murto-osa.

Anna Eberstein ja lapset asuvat Länsi-Lontoossa Hugh’n heille ostamassa talossa, samalla alueella kuin Tinglan Hong ja tämän kaksi lasta. Järjestely lienee Hugh Grantille käytännöllinen.

Silti ei tiedetä, miten hän käytännössä hoitaa isyyttään ja millaiset välit isällä ja lapsilla on. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Hugh Grant on ottanut moraalisen vastuun lapsistaan ja hänellä on kunnioittavat välit ex-kumppaneihinsa. ●

Jutun nettiversiota on muokattu.

1 kommentti