Helsinkiläisravintola taistelee muoviroskaa vastaan makaronipilleillä
Puheenaiheet
Helsinkiläisravintola taistelee muoviroskaa vastaan makaronipilleillä
– Makaronipilli saa asiakkaiden peukut ylös, sanoo Wanhan Myllyn ravintolapäällikkö Jacek ”Jasu” Piasecki. Muovijätteen karsiminen alkaa pienistä teoista.
1.6.2018
 |
Apu

Euroopan unioni on tehnyt ehdotuksen muovisten kertakäyttöaterimien ja pumpulipuikkojen kieltämiseksi. Korvaavia tuotteita on jo olemassa. Kertakäyttöastioita valmistetaan esimerkiksi puusta tai bambusta ja myytävänä on paperivartisia pumpulipuikkoja. Vain mielikuvitus on rajana muovituotteita korvaaville ideoille

Herttoniemessä toimiva ravintola Wanha Mylly on korvannut drinkkiensä muovipillit makaronilla.

Mistä saitte idean, ravintolapäällikkö Jacek ”Jasu” Piasecki?

— Minulla on paljon kollegoja maailmalla, ja yksi heistä lähetti videon yhdysvaltalaisesta baarista, jossa cocktailit tarjottiin makaronipillin kanssa. Päätimme kokeilla ideaa itsekin.

Piasecki sanoo tilanneensa tukusta makaronia, ja sen toimivuutta testailtiin Wanhassa Myllyssä. Idea toimi, ja se on saanut asiakkailta myönteistä palautetta.

– Asiakkaat ovat huomanneet ideamme ja ilahtuneet siitä. Kaikki ovat peukut pystyssä. Makaronipilli on myös lasten mieleen, he voivat vaikka nakertaa sitä ilman vaaraa. Tämä on meidän ekoteko, haluamme karsia turhat muovit pois.

Piasecki sanoo nähneensä maailmalla myös paperisia ja metallisia pillejä.

– Makaronipilli oli mielestämme siistein vaihtoehto!

Myös hotelliketju Scandic näyttää hyvää esimerkkiä. Se on luopunut kertakäyttöisten muovipillien ja cocktail-tikkujen käytöstä kaikissa hotelleissaan.

Muovijäte on yksi maailman suurimmista ympäristöhaasteista. Valtamerissä on arviolta jopa yli 150 miljoonaa tonnia muovia. Joka vuosi miljoona lintua ja yli 100 000 meren nisäkästä kuolee syötyään muovijätettä tai jäätyään jumiin jätteisiin. Ison-Britannian valtion tiedeviraston (Government Office for Science) laatiman tuoreen raportin mukaan muovijätteen määrä merissä tulee kolminkertaistumaan vuoteen 2025 mennessä.

Kommentoi »