Avun pääkirjoitus: Avohakkuu ahdistaa
Puheenaiheet
Avun pääkirjoitus: Avohakkuu ahdistaa
Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro punnitsee avohakkuiden tarpeellisuutta.

Kansalaisaloite avohakkuiden lopettamiseksi valtion mailla etenee eduskuntaan vaalien jälkeen. Siitä tulee varmasti myös vaaliteema. Luvassa on kiivaita väittelyitä.

Valtion metsät tuottavat rahaa, jota käytetään yhteiskunnan rattaiden pyörittämiseen. Metsätuotot koituvat meidän kaikkien eduksi. Kukin hallitus asettaa Metsähallitukselle tulostavoitteet. Tähän saakka puun tuotanto on haluttu maksimoida.

Avohakkuu on erittäin kustannustehokas menetelmä. Mikäli avohakkuut kielletään, korjuukustannukset nousevat, puuta saadaan kerralla vähemmän ja sen hinta arvatenkin nousee.

Ristiriitaisia mielipiteitä

Ilmastokestävyyden parantamiseksi tarvitaan nopeita toimia, mutta avohakkuiden vaikutuksista ollaan eri mieltä. Yksi tutkija sanoo, että avohakkuut nopeuttavat metsän kasvua ja tasaikäinen metsä sitoo enemmän hiilidioksidia. Toisen mukaan avohakkuut kasvattavat hiilipäästöjä.

Erimielisyyttä on myös siitä, valtaavatko kuuset metsämme, jos avohakkuut lopetetaan. Mustikan kohtalokin on epäselvä. Siitä sentään ollaan yhtä mieltä, että avohakkuut ovat maisemahaitta ennen kuin uusi metsä lähtee kunnolla kasvuun.

Metsien suojelun ja metsätalouden välille täytyy löytyä tasapaino.

Vielä tärkeämpää olisi kuitenkin miettiä, mihin puuta käytämme. Pyyhitäänkö sillä peppuja vai rakennetaanko siitä taloja? Puuta kannattaa käyttää ensisijaisesti kohteisiin, joissa se sitoo hiiltä pitkään.

2 kommenttia