Sometutkija Suvi Uski: ”Teknologia ei toimi aina parhaaksemme – Ihmisten tarpeet ovat lopulta aika eläimellisiä”
Puheenaiheet
Sometutkija Suvi Uski: ”Teknologia ei toimi aina parhaaksemme – Ihmisten tarpeet ovat lopulta aika eläimellisiä”
Tutkija Suvi Uskin mielestä meidän on noustava barrikadeille, jos teknologia toimii vastoin yhteiskunnan arvoja.
6.10.2020
 |
Image

Ilmestynyt 30.8.2018 – Päivitetty 6.10.2020

Olet sanonut, että Suomea vaivaa teknologiakritiikittömyys. Miksi?

Meidän suuret menestyksen askeleemme on otettu teknologian avulla. Suomessa arvostetun insinöörimäisen ihmiskuvan lähtökohtana on, että ihminen on yksilö, joka on johdonmukainen kuin kone.

Sosiaalipsykologian näkökulmasta taas yksilö käyttäytyy eri tavalla kuin kaksi yksilöä yhdessä, ja mitä suuremmaksi ihmisjoukko kasvaa, sitä hallitsemattomammaksi – tai hallittavammaksi! – se tulee.

Miksi meidän pitäisi olla kriittisempiä teknologisia palveluita kohtaan?

Teknologia ei toimi aina parhaaksemme. Ihmisten tarpeet ovat lopulta aika eläimellisiä. Se, että vaikka some täyttää päällimmäiset tarpeemme, voi olla helppoa, kivaa ja ihanaa, mutta ei usein tee ihmiselle hyvää.

Esimerkiksi lapsellani on selvä tarve, jonka Siri täyttää, koska hän ei osaa lukea. Hänelle on vaikeaa selittää, että sen jatkuva käyttö ei silti ole hyvä juttu, koska silloin hänellä ei ole motivaatiota oppia lukemaan.

Kaikkien on opittava ymmärtämään, mikä tekee onnelliseksi pitkällä aikavälillä. Somen käyttöä on opittava kohtuullistamaan, sillä se vaikuttaa aivojen rakentumiseen ja ajattelun kehittymiseen. Muuten tyydytämme itsemme hengiltä.

"Meidän pitäisi kysyä, kuinka paljon käytöstämme ohjaillaan, mihin suuntaan ja kenen luvalla."

Mitä kriittisyys käytännössä tarkoittaisi?

Meidän pitäisi nousta barrikadeille ja kysyä, mitä teknologia saa tehdä meille. Mihin teknologiaa käytetään, millaiseen käytökseen se johtaa, ja onko se linjassa sen kanssa, mitä me käyttäytymiseltämme toivomme?

Kyse ei ole vain siitä, että Facebook näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia. Meidän pitäisi sen sijaan kysyä, kuinka paljon käytöstämme ohjaillaan, mihin suuntaan ja kenen luvalla.

Mistä meidän pitäisi keskustella enemmän?

Nyt tullaan suuriin eettisiin kysymyksiin. Jotta teknologia olisi eettisempää, meidän pitäisi puhua suurempaan ääneen arvoistamme ja yhteiskunnan arvoista. Ihmiset ajattelevat, että etiikka ei koske heitä, mutta tottakai se koskee.

Ei se mene niin, että yksilöt vain jakavat kissavideoita ja yhteiskunnan tasolla sitten pohditaan etiikkaa. Nyt on pidettävä yhteisenä rintamana huolta siitä, ettei teknologiasta ole meille yhteisön tasolla haittaa.

"Onkohan kenellekään ollut niin paljon valtaa maailmassa kuin Mark Zuckerbergillä? Hänen hallitsemisensa tapa on meille myös aivan uusi."

Eikö meillä kaikilla ole vastuu omasta tavastamme käyttää digitaalisia palveluita?

Uuden teknologian avulla on luotu sosiaalisia kutituspisteitä, jotka ovat tosi houkuttelevia. Siksi myös esimerkiksi sillä, joka teknologiaa kehittää, on vastuunsa. Onkohan kenellekään ollut niin paljon valtaa maailmassa kuin Mark Zuckerbergillä? Hänen hallitsemisensa tapa on meille myös aivan uusi.

Mikä on suurin virhe, jonka olemme tehneet suhteessa uuteen teknologiaan?

Yksi on se, että olemme suhtautuneet teknologiaan objektiivisena. Se on harha. Teknologiset palvelut edustavat aina kehittäjänsä arvoja. Jos mietimme, mistä arvoista vaikka Facebook luotiin, olivatko ne pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan vai amerikkalaisen eliittiyliopiston rasavillien etuoikeutettujen opiskelijoiden arvot?

Arkipuheessa usein kuitataan, että sehän on vain teknologiaa, pelkkä väline. Nyt olemme sitten sen edessä housut kintuissa. Samaan aikaan kun Suomessa tehdään soteuudistusta, Kiinassa pisteytetään ihmisiä heidän elintapojensa perusteella.

Yhteiskunnalla on oltava mahdollisuus haastaa käyttämämme teknologian arvot.

Millaisia yksittäisiä väärinkäsityksiä meillä on?

Yksi yleinen on se, että emme aina ymmärrä, että algoritmit ovat aina ihmisten tekemiä, jonkun tekemiä valintoja. Algoritmeja muuttamalla sinun mielipiteitäsi ja halujasi voidaan muuttaa, ja alat haluta asioita, joita et tiennyt haluavasi. Kaivattaisiin pientä somefeedikapinaa.

"Olemme someen niin koukussa, että kolme tuntiakin on usein liikaa. Meidän pitäisi oppia sen sijaan elämään somen kanssa kestävästi."

Tarvitsevatko ihmiset nykyistä parempia työkaluja someriippuvuuden hoitoon?

On aika turhaa neuvoa ihmisille, että ole kolme viikkoa somepaastossa. Olemme someen niin koukussa, että kolme tuntiakin on usein liikaa. Meidän pitäisi oppia sen sijaan elämään somen kanssa kestävästi.

Kun puhun vanhempainilloissa, kaikki haluavat aina kuvata sliden, jossa olen jakanut vapaa-ajan kolmeen sarakkeeseen: yksi käytetään somessa ja muissa verkostoissa, toisessa pidetään huolta tärkeistä ihmissuhteista ja kolmas on varattu omalle itselle.

Voiko teknologia auttaa meitä pääsemään eroon teknologian aiheuttamista ongelmista?

Ehdottomasti. Koska menestyvät digitaaliset palvelut ovat skaalautuvia, myös ratkaisujen on oltava skaalautuvia. Itse olen kehittämässä palvelua, joka muun muassa skaalaisi somerikoksiin ja kiusaamiseen liittyvän oikeusavun ja palvelut keinoälyn avulla kaikkien ulottuville.

Päivitetty 6.10.2020 – Ilmestynyt 30.8.2018

2 kommenttia