Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: Miksi paino ei putoa vaikka syön säännöllisesti ja harrastan arkiliikuntaa
18.12.2018
 |
Apu

Kysymys:

Olin lihonut 20 kiloa masennuslääkkeiden käytön vuoksi. Käytin noin 1,5 vuotta sitten personal trainerin palveluita ja noudatin ruokavaliota, joka ei auttanut yhtään. Urheilin noin vuoden verran, eikä paino ­pudonnut yhtään. Nyt olen ruokavaliolla, jonka avulla olen laihtunut ennen, mutta paino ei laske millään.

Syön vieläkin lääkkeitä, mutta en samoja, joiden ­vuoksi lihoin. Nukun 8 tuntia yössä, harrastan jonkin verran arkiliikuntaa, juon vettäkin paljon päivässä. En tajua, miksi paino ei putoa millään. Alan olla todella epätoivoinen.

Vastaus:

Lääkkeillä on totta kai ongelmansa, ja parasta olisi, jos niitä ei tarvitsisi ollenkaan. Toisaalta ilman niitä sairauksien hoito romahtaisi. Itse käytän, vaikka melkoisen hyvässä juoksukunnossa olenkin, ­kahta lääkettä nivelreumaan, kahta virtsanheittovaikeuksiin ja vielä statiinia pikkuisten ­pahanlaatuisten kolesterolihiukkasten ulkoistamiseksi vessan pönttöön.

Lääkkeet ovat välttämättömiä myös psykiatriassa. Mikäli kyseessä on reilu skitsofreniaan tai kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön liittyvä psykoosi, on turha kuvitella, että akuuttitilanteesta selvittäisiin pelkällä psykoterapialla, mikä on toki tukihoitona tarpeellinen.

Yhä enemmän alkaa tulla näyttöä siitä, että psykoosin taustalla paistattelee elimellinen syy – ilmeisimmin häiriö erittäin ­monimutkaisessa aivokemiassa, kuten vaikkapa dopamiiniaineenvaihdunnassa. Hannu Lauerman mukaan jo itse ­Sigmund Freudkin uumoili psykooseille elimellistä taustaa.

Masennuksen hoidossakin lääkkeillä on aikansa ja paikkansa. Vakavassa mieliala­häiriössä, vaikka sen perus­hoito onkin psykoterapia, ­lääkkeillä on voitu selvästi ­vähentää itsemurhia.

Psyyken sairauksissa ja häiriöissä monet muuttujat vaikuttavat painoon. Masennuksen hellittäessä ihmisen ruokahalukin paranee, joten siinä ­tapauksessa lääke ei ollutkaan elopainon kohoamisen perimmäinen syy.

Mielen järkkyessä huomio terveellisten elämisen tapojen noudattamiseen saattaa merkittävästi laimentua. Mielenterveyspotilaiden muuta väestöä huomattavasti yleisempi sairastuminen ja kuoleminen valtimonkovettumatautiin tyypin 2 diabetes yhtenä välimuotonaan merkitsee ­suorastaan eettistä velvoitetta näiden potilaiden huomattavasti tehokkaampaan fyysisten sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Monet psyykenlääkkeet ­lihottavat, vaikka muut tekijät otetaan huomioon – siitä ei ­vallitse mitään epätietoisuutta. Näissä tilanteissa psykiatrin tulee ottaa asia vakavasti huomioon potilaansa hoidon kokonaisuutta punnitessaan. Painoneutraaleja psyykenlääkkeitä on olemassa. On olemassa myös masennuksen hoitoon valmisteita, jotka saattavat pikemminkin tukea laihtumista. Olettaisin, että tapauksessasi tällaiseen on jo siirrytty.

Saavutetusta painosta on vaikeaa päästä eroon. Elimistö panee kaikkensa peliin vastustaakseen yritystä. Kuitenkin sen on annettava periksi, kun noudattaa ­sitkeästi kuin sissi ohjelmaa: sapuskan energiasisällön ­vähentäminen, ­liikkumisen lisääminen ja hyvä sekä riittävä uni.

Uniapnea on yleinen vaiva. Se Sinun tulee sulkea pois, mikä onnistuu jokaisen itseään kunnioittavan terveyskeskuksen toimesta. Hoitaja neuvoo laitteen käytön, ja tutkimus tapahtuu omassa vuoteessa nukkumalla. Mikäli ihminen nukkuu huonosti/katkonaisesti, muodostaa se stressin elimistölle, mikä johtaa herkästi myös lihomiseen. Joka uneltaan varastaa, se itselleen kuoppaa kaivaa. Joka tapauksessa vaikka et laihtuisikaan, liikkumisen edullisia vaikutuksia ei vaakapaino pysty kumoamaan. Vaikka toki laihtuminen olisi vieläkin tehokkaampaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.