Terveys ja hyvinvointi
Pitääkö korkeasta ferritiiniarvosta huolestua? Apu-klinikka vastaa
12.1.2023
 |
Apu

Kysymys:

Kävin noin vuosi sitten laboratoriokokeessa, jossa ferritiiniarvo (P-Ferrit) oli 183. Kerroin lääkärille, mutta hänen mielestään arvo saisi olla vaikka 700. Huolestuin kuitenkin todella, kun luin Apu-klinikan jutun kohonneesta ferritiinistä. Kun kävin uudelleen kokeissa, P-Ferrit oli 223 ja P-TfR 2,7. Olen 75-vuotias, ja minulla on todettu keskivaikea uniapnea, jota hoidetaan CPAP-laitteella. Polvissa on ajoittain ongelmia ja selässä fasetti­nivelten liukumia, mistä seuraa iskiasvaivaa. Kävelen silti metsäpoluilla noin viisi kilometriä päivittäin. Mieheni sairastaa Parkinsonin tautia, joten minun olisi hyvä pysyä todella terveenä.

Vastaus:

Ferritiini on raudan varastoproteiini. Ferritiini on hyvä elimistön rautavarastojen mittari, ja sen pitoisuuden pienuus on merkki raudanpuutteesta. Useimmiten kuuleekin puhuttavan matalasta ferritiinistä, mutta ferritiini voi myös olla liian korkea.

Korkea ferritiinitaso eli rauta-arvo voi olla yhteydessä maksasairauteen, reumasairauksiin, alkoholin liikakäyttöön, pahanlaatuisiin kasvaimiin, raudankertymäsairauteen, kehon tulehdustilaan tai metaboliseen oireyhtymään, jota sairastavilla on normaalia suurempi riski muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin. Ferritiinille on ominaista, että sille on vaikea asettaa aivan ehdotonta raja-arvoa. Tämän vuoksi ferritiinin mittaaminen ja tulosten tulkinta herättävät paljon keskustelua ja pohdintoja myös lääketieteen ammattilaisten keskuudessa.

Ferritiinimäärän merkittävä säätelijä on rauta. Ferritiinin kokonaismäärää elimistössä määrittävät raudan ohella lukuisat muut tekijät, jotka ovat usein yhteydessä myös sairauksien tai tautien esi­tiloihin, kuten matala-asteiseen tulehdukseen. Ferritiinin määrää säätelevät monet hormonit ja elimistön immuunipuolustuksen välittäjäaineet. Näitä ovat esimerkiksi sytokiinit ja kemokiinit.

Kuinka korkealla ferritiiniarvo voi ­sitten turvallisesti olla? Verestä mitattavan seerumin suurentunut ferritiinipitoisuus on yleinen löydös. Useimmiten ei ole syytä suureen huoleen, vaikka ferritiiniarvo kohoaisi useampaan sataan. Kuten edellä käy ilmi, ferritiinin nousuun voi olla monia syitä, eikä aina ole välttämättä kyse sairaudesta tai muusta poikkeavasta tilasta.

Arvosi kuulostavat aivan tavanomaisilta. Antamiesi tietojen perusteella on mahdotonta päätellä, mitkä seikat ovat saaneet ferritiiniarvosi asettumaan juuri tuolle tasolle eivätkä esimerkiksi hieman alemmas tai korkeammalle. Mainitsemasi viiden kilometrin metsälenkki päivittäin kertoo minulle, että suorituskykysi on vallan mainio seniori-ikäiselle. Jatka samaan malliin lenkkejä, sillä ulkoilu on paras keino hoitaa keuhkoja ja selkää sekä vaalia sydänterveyttä. Mikäli oma ferritiiniarvo kuitenkin yhä askarruttaa, kannattaa keskustella asiasta lääkärin kanssa ja ­pyytää, että lääkäri kävisi kanssasi läpi tuloksiasi ja avaisi asiaa ymmärrettävästi maallikkokielellä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.