Terveys ja hyvinvointi
Voiko ferritiinin puute aiheuttaa uniongelmia? Nukahdan nopeasti, mutta herään helposti ääniin tai huoliin – Apu-klinikka vastaa
2.10.2022
 |
Apu

Kysymys:

Olin vielä opiskeluaikoina melko hyvä nukkuja, mutta vuosien varrella unen kanssa on ollut koko ajan enemmän haasteita. Nukahdan ­suhteellisen nopeasti, mutta herään helposti ääniin tai päässä pyöriviin huoliin. Pidemmällä lomalla tilanne yleensä hieman helpottaa. Miten tilannetta voisi helpottaa? Voiko melko alhainen ferritiini vaikuttaa tilanteeseen?

Vastaus:

Tällä hetkellä puhutaan paljon ferritiinistä eli varastoraudasta ja sen merkityksestä hyvinvointiin. Moni kollegalääkäri saa harmaita hiuksia kuullessaan sanan ferritiini, ja moni pitää ferritiinin mittaamista jopa muoti-ilmiönä. Omalla vastaanotollani käy runsaasti liikkuvia ihmisiä sekä ammatti- ja huippu-urheilijoita. Heillä ferritiinin mittaaminen kuuluu aivan perusselvityksiin.

Ferritiini kuvastaa sitä, kuinka paljon rautaa on varastoituneena kehossa. Näitä ferritiinivarastoja käytetään aterioiden välillä tai silloin, kun ruokavaliosta ei saada riittävästi rautaa elimistön tarpeisiin. Yhdessä ferritiinimolekyylissä voi olla jopa 4 000 rauta-atomia. Rauta on ­elimistölle välttämätön kivennäinen, tarkemmin hivenaine. Sillä on rooli useissa kehon toiminnoissa. Merkittävin raudan tehtävä liittyy punasoluihin: ihminen tarvitsee rautaa hapen kuljetuksesta huolehtivan hemoglobiinin rakennusaineeksi.

Unilääkäreiden mukaan matala ferritiini voi aiheuttaa unihäiriöitä. Matala ferritiini vaikuttaa vireystilaan ja voi aiheuttaa päiväväsymystä, jaksamattomuutta ja suorituskyvyn laskua. Paljon liikkuvilla ja urheilijoilla matala ferritiini voi johtaa ylikuormitustilaan ja sitä kautta pitkäkestoiseen suoritustason ­laskuun ja palautumisongelmiin. Vireys­tilan häiriöt heijastuvat tyypillisesti myös yöuneen ja sen laatuun. On siis mahdollista, että vireystilan häiriön ja uniongelmien juurisyynä on matala ferritiini.

Levottomat jalat -oireyhtymään liittyy useimmiten jalkojen epämukavia tuntemuksia, jotka pakottavat henkilön liikuttamaan jalkojaan. Levottomien jalkojen oireyhtymästä puhutaan, kun oireita ilmenee vähintään kolmesti viikossa ja vähintään kolmen kuukauden ajan.

Levottomat jalat oireilevat yleensä levossa ja varsinkin nukkumaan mennessä, mikä häiritsee unta. Unen saanti voi vaikeutua oireiden vuoksi. Jos levottomista jaloista kärsivän henkilön ferritiini on alle 75 mikrogrammaa litrassa, kokeillaan hoitona yleensä rautalääkitystä. Mikäli ferritiini ei nouse seuraavien ­kolmen kuukauden aikana, lääkäri voi harkita raudan antamista rautainfuusiona eli suonensisäisesti.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.