Terveys ja hyvinvointi
Mistä korkea ferritiiniarvo voi johtua? Onko siitä haittaa? Apu-klinikka vastaa
8.3.2022
 |
Apu

Kysymys:

Olen 71-vuotias perusterve nainen. Matalasta ferritiinistä puhutaan, mutta entäpä korkea? Minulla oli vuosia sitten väsymystä ja voimattomuutta. Hb oli 112 ja ferritiini 325. Lääkärin mukaan niistä ei ole haittaa. Uusia kokeita ei lääkärin mukaan tarvita eikä huolta ole. Nyt Hb on 113, veto poissa ja väsyttää. Imeytymiskokeet on tehty ja paksusuoli tähystetty. Mikä on korkean ferritiinin raja? Voinko syödä rautaa vai kertyykö se vain varastoon?

Vastaus:

Rauta on kummitellut pitkään keskustelussa, minkä vuoksi olen käsitellyt sitä usein. Koska liikkeellä on väärää tietoa, kertaaminen on aiheellista. Ferritiini, raudan ja valkuaisaine apoferritiinin imeytymis- ja varastomuoto, on akuuttifaasin proteiini.

Sen arvo nousee kudostuhossa, jonka syy voi olla esimerkiksi leikkaus, trauma, autoimmuunitulehdus, polymyalgia, sydäninfarkti, akuutti kihti, pahanlaatuinen kasvain tai mikrobitulehdus. Tällainen proteiini on myös hepsidiini, jonka kohoaminen estää raudan imeytymistä. Tämä selittää kroonisten tautien anemiaa. Perinteisesti kudos­tuhoa arvioidaan senkalla (La) ja CRP:llä.

Matalalle ferritiinille ei tunneta muuta syytä kuin rautavaje. Hemoglobiini (Hb) tosin alkaa laskea vasta, kun ferritiiniarvo on alle 15–10 mikrogrammaa litrassa. On vaikea asettaa ehdotonta rajaa, joka sulkee aina pois raudanpuutteen. Aikuisella raudanpuutteen osoittajana pidetään ferritiiniarvoa alle 30.

Ferritiini voi kohota kudostuhon vuoksi jopa lukemiin 200–300, vaikka potilaalla olisi rautavaje. Siksi käytän vanhemmilla ja sairailla testinä transferriinin saturaatiota (Trfesat). Mahdollisia ovat myös seerumin rauta ja transferriini­reseptorit. Pulmatilanteissa on tulkittava useampia testejä. Paras raudanpuutteen osoittaja on luuydinnäytteen rautavärjäys.

Hemokromatoosi on harvinainen perinnöllinen sairaus, jossa raudan imeytymisen tai soluista vapautumisen häiriö kerryttää rautaa elimistöön. Siihen viittaa miehillä Trfesat-arvo yli 60 ja naisilla yli 50 prosenttia. Ferritiini nousee arvoihin 350–500. Tällöin pitää sulkea pois monia sairauksia ja varmistaa, ettei potilas ole saanut ylenmäärin rautaa etenkään suoneen. Tapauksessasi tutkisin Trfesat-­arvon, jota kudostuho ei häiritse. Uskon näin tehdynkin. B-­vitamiinien vaje on varmasti on suljettu pois ja luuydintutkimus tehty. Joillakin Hb on tätä luokkaa, kuten Sinulla jo vuosia. Jos vajetta ei ole, rautaa ei kannata syödä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.