Villieläinten salametsästys ja -kuljetus on yhä ongelma Afrikassa – Pelkkä kielto ei enää riitä
Puheenaiheet
Villieläinten salametsästys ja -kuljetus on yhä ongelma Afrikassa – Pelkkä kielto ei enää riitä
Maailman lehdet: Salametsästystä ja -kuljetusta voidaan suitsia hallitulla turismilla ja paikallisyhteisöjen tuella. Sijoittajalehti listaa pelastuskeinoja talouskriisiin. Dallasissa koronarajoituksia uhmannut yrittäjä päätyi oikeuteen ja konservatiivien sankariksi. Ranskassa pelätään kansallisen itsekkyyden nousua.
26.5.2020
 |
Apu

Swara-lehti (14.5.) nostaa esiin hallitusti toteutetun luonto- ja villieläinturismin vaihtoehtona eläinten salametsästykselle ja -kuljetukselle muun muassa villieläintoreille.

Pelkkä kielto ei riitä, jos köyhille seuduille ei saada korvaavaa tulovirtaa ja laillisia elinkeinoja. Eläinten salakuljetus on ongelma esimerkiksi Ugandassa, mutta Tansaniassa on saatu hyviä tuloksia ottamalla paikallisyhteisöt mukaan suojeluun.

Kannessa siipiään levittelee Afrikan kuningattareksikin kutsuttu silomonarkki. Se on yksi maailman vanhimmista tunnetuista perhoslajeista.

Australia: Pelastusrengas talouskriisiin

Talouteen keskittyneen Money Magazinen toukokuun numero listaa vinkkejä, joiden avulla selviytyä poikkeustilan aiheuttamasta talouskriisistä.

Mitään kovin vallankumouksellista ei ole tarjolla: velkojen järjestely, puskurirahasto ja kulujen karsiminen onnistuvat niiltä, joilla on siihen valmiiksi varaa.

Yllättävämpää on, että lähinnä sijoittajille suunnattu aviisi korostaa myös työlakien noudattamisen ja omien oikeuksien valvomisen tärkeyttä. Kaikkeen ”kohinaan” markkinoilla ei liioin tarvitse reagoida.

Yhdysvallat: Niskuroivasta yrittäjästä konservatiivien sankari

Amerikkalaisilla on kautta historian ollut tapana kavahtaa valtion ohjausta ja korostaa yksilön vapautta. The Week (22.5.) muistuttaa, että laajaa kiukkua ja protestointia herättivät aikoinaan muun muassa tupakkavalistus, sauhuttelun kieltäminen sisätiloissa ja turvavyön käyttö.

Koronakriisin rajoitukset ovat nostattaneet kapinan, jonka tunnetuin edustaja lienee Tesla-pomo Elon Musk. Konservatiivien sankariksi noussut Shelley Luther taas avasi Dallasissa kauneussalonkinsa vastoin osavaltion määräyksiä. Hänet pidätettiin viikoksi. ”En pystynyt ruokkimaan lapsiani eivätkä työntekijäni omiaan”, Luther selitti tuomarille.

Toimiva talous onkin asia, jonka vuoksi useimmat amerikkalaiset ovat valmiita tekemään uhrauksia. Jos paikoin hälyttäviä tartunta-, sairastavuus- ja kuolleisuuslukuja ei saada laskuun, edessä voi olla tuplakatastrofi: epidemian leviäminen yhtä aikaa suuren laman kanssa. ”Nyt ei kannattaisi käyttäytyä kuin viisivuotias, joka huutaa, että sinä et minua määrää”, lehti summaa.

Ranska: Itsekkyys uhka tulevaisuudelle

Vaikka pandemia on luonut niin maailmanlaajuisen kuin paikallisen terveys- ja talousuhan, sitäkin vaarallisempaa on eristäytymisen, sisäänpäin kääntymisen ja kansallisen itsekkyyden uhka, kommentoi Marianne Magazine (15.5.).

Esimerkeiksi nostetaan Trumpin johtama USA, Bolsanaron Brasilia, Orbánin Unkari ja Johnsonin Britannia, mutta samoja ääniä kuuluu myös Ranskassa.

”Juuri nyt kaikki huolehtivat vain itsestään, mutta niin ei rakenneta kestävää tulevaisuutta eikä meille kaikille yhteistä elinkelpoista planeettaa”, toimittaja Natacha Polony kirjoittaa.

Kommentoi »