Valtiovarainministeri: En esitä matkailuautoille autoveroa
Autot ja liikenne
Valtiovarainministeri: En esitä matkailuautoille autoveroa
Kun Suomen nykyinen hallitus vajaa kaksi vuotta sitten julkisti ohjelmansa, siinä kerrottiin, että matkailuautoille ollaan määräämässä autovero. Nyt valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on todennut, ettei hän edistä asiaa.
20.2.2013
 |
Tuulilasi

Ajatusta nykyisin autoverottomina myytävien matkailuautojen siirtämisestä autoverotuksen piiriin perusteltuun myös laskelmin. Niissä  esitettiin näin kerättävän valtion kassaan lisää verotuloja kymmeniä miljoonia euroja. 

Ajatus sai matkailuautojen käyttäjät ja niiden myyjät takajaloilleen. Myös Tuulilasi-lehdessä ja täällä netissä esitin näkökohtia, joiden perusteella pidin ajatusta täysin hölmöläisten hommana. Uusien matkailuautojen hinta nousisi nykyisestä noin 60 000 eurosta noin 80 000 – 85 000 euroon. Sen hintaisia matkailuautoja myydään Suomessa vain muutamia kymmeniä vuosittain.

Sen sijaan käytettyjen autojen tuontimäärät kasvaisivat. Niiden ostajat maksavat kuitenkin arvonlisäveron ostomaahan, ei Suomeen. Valtio menettäisi nykytasoisesta arvonlisäverotuotosta suurimman osan, ja uusista autoista ei autoveroa saataisi juuri lainkaan. Keskeinen asiaan vaikuttava seikka on EU-sopimuksessa. Käytettynä tuoduille autoille ei saa millään perusteella määrätä enempää veroa kuin on samanlaisissa autoissa, joita on Suomen markkinoilla.

Kun matkailuautot ovat olleet verottomia, ei niissä sen enempää uutena kuin käytettynäkään ole autoveroa. Matkailuautot ovat erikoistapaus henkilöautosta. Niille ei määrätä Suomessa autoveroa lainkaan.  Kun hallitusohjelmaan sisällytettiin ajatus matkailuautojen pistämisestä autoverollisiksi, tämän ehdotuksen laatijat ja hyväksyneet eivät olleet lainkaan selvillä siitä, missä mennään. Koko ajatus on pähkähullu.

Urpilainen: En tule esittämään matkailuautoille autoveroa

Caravan-lehti esitti kysymyksen ministeri Urpilaiselle – mitä matkailuautojen autoverosuunnitelmille kuuluu?

Urpilainen vastasi, että periaatteessa erilaisista poikkeuksista olisi perusteltua edetä kohti tiivistä veropohjaa eli poispäin huojennuksista.  Koska matkailuautot ovat massaltaan suuria, niiden massapohjaisesti määrätyn autoveron prosentiksi tulisi jopa 40 – 50 %. 

”Uuden auton hinnasta autoveron määrä olisi 25 000 – 35 000 euroa. Ongelmaksi muodostuisi erityisesti se, että käytettyihin matkailuautoihin veroa ei voida ulottaa EU:n verosyrjintäkiellon vuoksi. Tämä ohjaisi autojen kysynnän käytettyihin uusien sijasta. Tämä johtaisi siihen, että valtion verotulot pienentyisivät. Näistä syistä en tule esittämään matkailuautojen verohuojennuksen poistoa”.

Matkailuautot on vapautettu CO2-päästömittauksista

Jos uuden matkailuauton autovero määrättäisiin samaan tapaan kuin henkilöautoissa tai pakettiautoissa, se tapahtuisi ilmeisesti auton EU-normin mukaisen  hiilidioksidipäästömittauksen perusteella. EU on kuitenkin vapauttanut matkailuautojen valmistajat tuosta CO2-mittauksesta. Syynä on autojen pienet valmistusmäärät. Mittaus aiheuttaisi niin suuria kustannuksia, että EU piti vaatimusta kohtuuttomana. Siksi uusien autojen vaatimustenmukaisuuspapereissa ei yleensä ole tietoa CO2-päästöstä.

Suomessa autovero voidaan kuitenkin määrätä  myös auton kokonaismassan perusteella. Yleensä henkilöautoksi rekisteröityjen matkailuautojen kokonaismassa on 3400 – 3500 kiloa. Keveämpiä ovat vain pakettiautoista Suomessa muunnetut matkailuautot, jotka alkujaan on tuotu Suomeen pakettiautoina. Muuntamalla tällainen auto verottomaksi matkailuautoksi ennen ensirekisteröimistä sekä muutoskatsastamalla auto, sille ei määrätä lainkaan pakettiauton autoveroa. Kuitenkin auton CO2-päästötieto on olemassa, ja se merkitään ajoneuvorekisteriin.

Toimittajan kommentti:

On erikoista, että vain nainen valtiovarainministerinä näyttää ymmärtävän sen, että pelkästään arvonlisäveroja keräämällä valtio voi saada matkailuautoista enemmän veroeuroja kuin määräämällä matkailuautoille autoveron. 

Kiitos, järki voitti.

Kommentoi »