V-nopeusluokan kesärenkaat rengastestissä
Autot ja liikenne
V-nopeusluokan kesärenkaat rengastestissä
Auto valitaan usein kulutuksen perusteella, mutta voiko pelkkä rengas säästää merkittävästi polttoainetta? Selvitimme, onko auton alle viisainta valita pihi vai yleishyvä kesärengas. (TL 4/2010)
3.3.2010
 |
Tuulilasi

Koko 205/55 R 16

Bridgestone Turanza ER300 Ecopia Continental ContiPremiumContact2 Goodyear EfficientGrip Michelin Energy Saver Nokian HakkaV Pirelli Cinturato P7

Auto valitaan usein kulutuksen perusteella, mutta voiko pelkkä rengas säästää merkittävästi polttoainetta? Selvitimme, onko auton alle viisainta valita pihi vai yleishyvä kesärengas.

Bridgestone mainostaa ER300 Ecopiaa ylivoimaisen ympäristöystävälliseksi. Michelin Energy Saverin luvataan säästävän kukkaroa ja varjelevan pienemmän kulutuksen ansiosta myös ympäristöä. Goodyear EfficientGripinkin kerrotaan säästävän polttoainetta, ja Pirelli kuuluu samaan kastiin: Cinturato P7 alentaa valmistajansa mukaan kulutusta ja vähentää päästöjä. Kaikkien renkaiden jarrutusmatkat mainitaan lyhyiksi, eli ympäristöä ei rengastehtaiden mukaan suojella olennaisista perusominaisuuksista tinkimällä.

Joskus menneinä vuosina Continental painoi alle prosentin vierinvastuksesta kertovan merkinnän renkaansa kylkeen, mutta uusi ContiPremiumContact2 ei ratsasta matalalla vierinvastuksella. Myöskään Nokian ei mainosta Hakka V:tä kulutusta alentavilla ominaisuuksilla. Testasimme, miten nämä kaksi ”tavallista” rengasta pärjäävät ympäristöystävällisempien mallien joukossa.

Loppuarvostelu

Testimme paljastaa, että kaikkea ei voi saada samassa paketissa. Rengas on aina kompromissi, joten jos märkäpito on kunnossa, niin taloudellisuudesta on tingittävä.

1. Bridgestone 9,5

Bridgestone pärjää kokonaisuutena parhaiten, vaikka se ei kerääkään eniten kärkisijoja. Ykkössijalle rengas yltää kaarrevesiliirrossa, ja kuivakäsittelykokeen kärkipaikan se jakaa Michelinin kanssa. Turanza pärjää hyvin myös suorassa vesiliirrossa, kuivalla mitatussa jarrutuksessa sekä märällä asfaltilla tehdyissä käsittelyja sivuttaispitokokeissa. Lopuissa kokeissa Bridgestone sijoittuu keskiarvon molemmin puolin. Heikoimmat sijoitukset – kaksi viitospaikkaa – tulevat kulutus- ja vierinvastusmittauksissa.

2. Continental 9+

Continental nappaa kolme kärkisijoitusta: sivuttaispidossa ja käsittelykokeessa märällä sekä vesiliirtokokeessa suoralla. Kaarrevesiliirrossa Conti sijoittuu Pirellin kanssa kakkoseksi. Continental jää kahdesti joukon viimeiseksi (kulutusja vierinvastuskokeissa), mutta eniten renkaalle kertyy kolmossijoja. Pronssia Conti pokkaa niin kuivakäsittelyssä kuin molemmissa jarrutuskokeissakin. Continentalin tarjoama ohjaustunto on joukon paras: lisää käännettäessä vaste kiristyy terhakimmin.

3. Nokian 9

Hakka V:n plussana on helppo ajettavuus erilaisissa tilanteissa. Ajaminen ei ole kaikkein tarkinta ja aktiivisinta, mutta pidon loivat rajat ja rauhalliset liikkeet helpottavat elämää. Nokian kerää tasaisimmin eri sijoituksia: keulille Hakka V yltää jarrutuspidossa märällä ja vastaavasti kuivalla jarrutettaessa tulee viimeinen sija. Eniten Nokian kerää kuitenkin neljänsiä sijoja: sivupidossa märällä, kuivakäsittelyssä, kaarrevesiliirrossa sekä kulutusmittauksessa. Kakkoseksi ja kolmoseksi se sijoittuu kolmessa kokeessa.

4. Pirelli 9–

Pirellin sijoitukset painottuvat keskikastiin, sillä se ei nappaa yhtään kärkipaikkaa, muttei jää yhdessäkään kokeessa muiden taakse. Tosin mukavuudessa Pirelli jakaa neljännen – tuossa tapauksessa viimeisen – sijan Continentalin ja Michelinin kanssa. P7 sijoittuu toiseksi märällä jarrutettaessa ja jakaa kaarrevesiliirrossa kakkospaikan Continentalin kanssa. Kuivalla pinnalla ajettavuudessa ei ole suuremmin pulmia, mutta märällä asfaltilla selvä muutos aliohjaavasta yliohjaavaan kiusaa.

5. Goodyear 8

Vaikka Goodyear nappaa neljässä osa- kokeessa kärkisijan, se jää yhdessä Michelin kanssa joukon hännille. Ajettavuudesta ei tule täysiä pisteitä, sillä sekä märällä että kuivalla rengas on alkuun varsin voimakkaasti aliohjaava. Käytös muuttuu kuitenkin nopeuden lisääntyessä yliohjaavaksi. Goodyearin kärkisijoitukset tulevat mukavuudessa, vierinvastuksessa, kulutusmittauksessa ja melussa, jälkimmäisissä tosin yhdessä Michelinin kanssa.

5. Michelin 8

Michelin nappaa Goodyearin tavoin neljässä osakokeessa ensimmäisen sijan. Paalut tulevat kuivan pinnan jarrutus- sekä käsittelykokeissa – joskin käsittelykokeen tapauksessa yhdessä Bridgestonen kanssa. Kolmas kärkipaikka on niin ikään jaettu: kulutusmittaus osoittaa Misukan ja Goodyearin tämän ryhmän piheimmäksi. Kakkossija napsahtaa mittarummulla mitatussa vierinvastuksessa, ja neljäs paikka irtoaa mukavuudessa yhdessä Contin ja Pirellin kanssa. Viimeisiä sijoja on neljä, kaikki märkien olosuhteiden kokeissa.

Kommentoi »