Uusikin auto voi jättää tielle – oletko varautunut yllätyksiin?
Autot ja liikenne
Uusikin auto voi jättää tielle – oletko varautunut yllätyksiin?
LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan auton hyytyminen kesken ajon on yksi tavallisimpia vahinkoja autoillessa. Moni tuudittautuu ajatukseen, että oma hyväkuntoinen auto ei jätä tien päälle. Tekninen vika voi kuitenkin yllättää kenet tahansa. Vanhemmissa autoissa ongelmia aiheuttavat usein mekaaniset viat, kun taas uudemmissa autoissa sähkölaiteviat.
22.3.2019
 |
Tuulilasi

Auton ennakoiva ja säännöllinen huolto omatoimisesti tai asiantuntevassa huoltoliikkeessä pienentää teknisten vikojen riskiä niin uudessa kuin vanhemmassakin autossa. Vaikka auto on useimmille pelkkä kulkuväline, kannattaa sitäkin aika ajoin kuunnella ja huomioida.

”Osa piilevistä vioista voi antaa merkkejä ääninä tai tärinöinä jo ennen kuin ne aiheuttavat matkan keskeytymisen”, toteaa yhteyspäällikkö Timo Nummela Inter-Hinaus Oy:stä.

Vaikka autosta huolehtisi hyvin, kaikkia vikoja ei voi välttää. Moottori voi sammua yllättäen, jakohihna voi katketa tai laakerivika keskeyttää ajon. Kesällä jäähdytysjärjestelmä saattaa pettää, kun taas talvella auton akku voi aiheuttaa murheita.

”Jos ajaa paljon lyhyitä matkoja, purkautuu akku käynnistysten yhteydessä enemmän kuin se ehtii lyhyen ajon aikana latautua. Tämä korostuu erityisesti talvella pakkaskeleillä. Auton käynnistymistä kannattaa siksi tarkkailla ja ajaa välillä pidempi lenkki tai vaihtaa vanha akku ajoissa, jos käynnistysongelmia ilmenee”, Nummela sanoo.

Akun kunto, jäähdytysnesteen, moottoriöljyn ja muiden nesteiden tasot sekä rengaspaineet on hyvä tarkistaa aina ennen pidempää automatkaa. Tarkistukset voi teettää vaikka huoltoliikkeessä. Erityisesti syksyisin kannattaa huolehtia myös tuulilasinpyyhkimien kunnosta sekä lasinpesunesteen riittävyydestä. Lisäksi kannattaa varmistaa, että autossa on helposti saatavilla varusteet yllättävien tilanteiden varalta. Erityisen tärkeää tämä on talvipakkasilla tai matkan suuntautuessa harvaan asutulle seudulle.

Huolehdi, että autossa on nämä varusteet:

1. Varoituskolmio

2. Huomioliivi kuljettajalle ja matkustajille

3. Taskulamppu

4. Huopa tai riittävästi lämmintä vaatetta

Merkkivalo käskee pysähtymään

Auto kertoo merkkivaloilla mahdollisista ongelmista, joihin tulisi kiinnittää huomiota. Keltaisen valon syttyessä matkaa voi yleensä jatkaa esimerkiksi korjaamolle saakka, mutta silloinkin on otettava huomioon ongelman laatu. Sen sijaan punaisen valon syttyessä on syytä pysähtyä heti seuraavaan turvalliseen paikkaan, sillä tällöin on kyseessä jotain vakavampaa.

”Joskus voi olla houkutus ajaa kotiin saakka punaisenkin valon palaessa, jos matka ei ole pitkä. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa suuria lisävaurioita, joiden korjaaminen tulee kalliiksi. Hinausliikkeeltä voi kysyä neuvoja siitä, onko matkaa turvallista jatkaa”, Nummela sanoo.

Matkan voi keskeyttää sellainenkin ongelma, josta periaatteessa selviäisi itse – esimerkiksi rengasrikko. Vaikka autossa olisi vararengas ja kuljettaja osaisi vaihtaa sen, tämä ei aina ole viisasta.

”Renkaan vaihtaminen moottoritiellä on vaarallista etenkin, jos puhjennut rengas on ajokaistan puolella. Hinausliike voi paikasta riippuen tehdä työn kohteessa turvallisemmin kuin autoilija itse, tai siirtää auton turvallisempaan paikkaan renkaan vaihtamista varten.”

Jos matka keskeytyy, toimi näin:

1. Pysäytä auto mahdollisimman turvalliseen paikkaan tien pientareelle.

2. Laita seisontavalot ja tarvittaessa hätävilkut päälle.

3. Pue huomioliivi ennen kuin poistut autosta. Pimeällä on hyvä ottaa myös taskulamppu mukaan.

4. Vie hätäkolmio autosi tulosuuntaan varoittamaan muuta liikennettä. Sijoita se riittävän etäälle.

5. Soita korvaus- tai hätäpalveluun tai hinausliikkeeseen ja pyydä lisäohjeita.

1 kommentti