Tuulilasin koeajossa Ferrari Portofino
Autot ja liikenne
Tuulilasin koeajossa Ferrari Portofino
Hinnat alkaen -mallikin voi olla huima elämys. Ainakin jos puhutaan Ferrarista.
21.9.2018
 |
Tuulilasi

Ferrari Portofinon koeajo on alunperin julkaistu Tuulilasin numerossa 8/2018.

Vaikka Ferrarin viime vuonna esittelemä Portofino muistuttaa muodoiltaan ja mitoiltaan edeltäjäänsä, 2008 esiteltyä Ferrari Californiaa, kertoo italovalmistaja että auto on tehty kokonaan uudelle pohjalle. Takavetoinen, alumiinirunkoinen ja 2+2-paikkainen Portofino on merkin ns. hinnat alkaen -malli. Perusversio irtoaa kaupasta 346 456 eurolla. Autoveron osuus tuosta summasta on pökerryttävät 142 032 euroa.

Portofinon moottorina on 3,9-litrainen tuplaturbo-V8, jonka ominaisuudet ovat ihokarvoja nostattavaa luettavaa. F156-koodin moottori antaa suurimman voimansa 7 500 r/min käyntinopeudella, joka sattuu olemaan myös moottorin suurin kierrosluku. Tämä tarkoittaa, että Portofino tuntuu kiihtyvän pidäkkeettömästi aina punarajalle asti, minkä jälkeen seitsennopeuksinen kaksoiskytkinvaihteisto ampuu seuraavan pykälän sisään. Moottorin ääni ei ole aivan samanlaista yläkireää ulvontaa kuin merkin vanhemmissa malleissa, vaan ahtimien maustama pauhu muistuttaa hieman enemmän myrskytuulen ujellusta. Kaikesta huolimatta Ferrarin ääni-insinöörit ovat loihtineet sekä pako- että imuääniin maranellolaista terävyyttä. Äänimatto alkaa korostua jostain neljän–viiden tuhannen kierroksen tietämistä ylöspäin, eikä sanaton laulu lopu ennen punarajaa ja F1-vaihteiston nykäisyä isommalle.

Sähäkkä tomaatti

Ferrarin kaksoiskytkinvaihteiston toimintaa on hiottu entistä paremmaksi. Takavuosina se oli nopein mahdollinen tapa vaihtaa pykälältä toiselle, kunnes moni kilpailija ajoi ohitse. Ferrari ei kerro Portofinon uuden laatikon vaihtoaikaa, mutta edeltäjämalli Californialle se ilmoitti 20 millisekunnin ajan – ja nyt toimintaa on hiottu vielä sähäkämmäksi. Automaattiasetuksella laatikko on huomaamattoman pehmeätoiminen ja ajaminen lähiöliikenteen seassa on vaivatonta – aivan kuin alla ei olisikaan 600-hevosvoimainen, käytännössä superauton suorituskyvyllä varustettu Ferrari.

Manuaaliasetuksilla Portofinosta kuoriutuu enemmän tutun oloinen lämminverinen. Vaihtoaika lyhenee korvinkuultavasti, ja pykälät pudotetaan huomattavasti nopeammin päälle kuin leppoisassa kruisailuterässä.

Portofinon alusta on loistava. Delphin valmistama, sähköllä magneettisen iskarinesteen ominaisuuksien muuttamiseen perustuva MagneRide on tuttu monesta muustakin autosta, Cadillacista ja Corvettesta alkaen. Myös Ferrari on käyttänyt järjestelmää vuosien ajan, mutta Portofinon kohdalla sen ominaisuuksien hionta on mennyt todella maaliin.

Kylmät väreet vakiona

Huonon tien Bumpy Road -asetus nostaa auton kuin sukkasilleen. Maakuntien huonokuntoisilla seututeillä, routaröykkyjen ja pitkittäisten siltasaumojen salaatilla Portofino etenee huippumukavasti. Se ei kolise eikä hakkaa käsille. Hidastetöyssyt Portofino ylittää siivosti, ilman sen erikoisempaa draamaa tai pohjan laahaamista. Samaan aikaan kuitenkin jousitus ja iskuvaimennus jatkavat tehtäävänsä kiitettävästi. Auton ajettavuus säilyy koko ajan veitsenterävänä, eikä Ferrarista tule pehmeästi notkuvaa vätystä.Portofinon voisi Suomessa pitää oikeastaan aina Bumpy Road -tilassa.

Jalorotuisen Maranellon orin kesyttäminen ei ole koskaan ollut helppoa. Vuosien aikana ajamani Ferrarit ovat olleet enemmän tai vähemmän raakaa voimaa vaativia laitteita. Niiden ohjastaminen on vaatinut selkeitä ja määrätietoisia otteita, ja silti auto on koko ajan yrittänyt syöstä ajajansa turmioon tavalla tai toisella. Portofino on toista maata. Se näyttää Ferrarin seuraavan tiukasti kilpailijoitaan, ja pystyvän tekemään hienosti ajassa kiinni pysyvän auton. Luonnetta ja raivoa Portofinosta ei kuitenkaan puutu. Konehuoneesta kaikuu sen verran sielukasta laulua, että kylmät väreet kuuluvat vakiovarustelistalle.

Ferrari Portofino

Hinta: 346 456 (vakiovarustein)

Moottori: V8, tuplaturbo, bensiini

Iskutilavuus: 3 855 cm3

Teho: 441 kW (600 hv) / 7 500 r/min

Vääntö: 760 Nm / 3 000–5 250 r/min

Voimansiirto: Seitsennopeuksinen kaksoiskytkinvaihteisto

0−100 km/h: 3,5 s

Huippunopeus: 320 km/h

Yhd. EU-kulutus: 10,7 l/100 km

CO2-päästöt: 245 g/km

Mitat: Pituus 4 586 mm, leveys 1 938 mm, korkeus 1 318 mm, akseliväli 2670 mm, tavaratila 292 l

Omamassa: 1 545 kg

Kenelle?

No kenelle ei? Portofino on maukas vaihtoehto vaikkapa Porsche 911 Turbo S Cabrioletille tai Aston Martin Vanquish Volantelle. Mukaan mahtuu kaksi pientä lasta ja päiväreissun tavarat.

Ajettavuus: 5 tähteä

Ajettavuutta voi kuvailla maagiseksi. MagneRide-alusta tekee autosta taikamaton: huonokuntoinenkaan asvaltti ei hakkaa läpi, mutta silti ajettavuus säilyy millimetrintarkkana. Mikään ei ole väkisin puristettua eikä liian rajua.

Tilat: 3,5 tähteä

Portofino on parhaimmillaan kahden hengen matkantekoautona. Etutilat ovat kiitettävät, ajoasento ihmisystävällinen ja mukava. Takapenkki on vain tilapäiskäyttöön sopiva. Tavaratila on kohtuullinen, mutta katto auki lähes olematon.

Suorituskyky: 5 tähteä

Suorituskyky on kaikissa tilanteissa ilmiömäinen. Sataseen aikaa menee 3,5 sekuntia. Se, onko tärkeää päästä tuohon väliin kolmessa sekunnissa, jää sitten ostajakandidaatin harkintaan. Kaikilla vaihteilla ja kaikilla nopeuksilla Ferrarin perusmalli on kuitenkin vaikuttava.

Kokonaisuus: 5 tähteä

Ferrari on vuosien mittaan kehittynyt valtavasti. Portofino on aidosti myös suomalaiselle tieverkolle sopiva Gran Turismo, jolla taittaa väsymättä satojen kilometrien taipaleet. Ja joka kiihtyy tarvittaessa kuin hirmumyrsky.

Kommentoi »