Toyota C-HR:n toinen painos, Lexuksen sähkömanuaali, teho-Audit, BMW:n vetyautot ja muita autouutisia
Autouutiset
Toyota C-HR:n toinen painos, Lexuksen sähkömanuaali, teho-Audit, BMW:n vetyautot ja muita autouutisia
Toyota tuottaa uuden C-HR konseptiauton, BMW:n uusi vetyauto on matkalla tuotantoon ja Audilta on tulossa 630 hevosvoiman auto. Tuulilasi kokosi autouutiset, jotta sinun ei tarvitse.
1.2.2023
 |
Tuulilasi

Toyota ei vaihda vielä täysin sähköautoihin, tästä kertoo toisen sukupolven C-HR:n konseptiauto. Auton tekniikka on pitkälti sama kuin uudessa viidennen sukupolven Priuksessa. Siitä poiketen tarjolle tulevat kuitenkin sekä perus- että ladattava hyb­ridi. Sähköversiota ei tule, sellaisen haluaville tuodaan piakkoin tuotantoon bZ4X:ää hieman kompaktimpi bZ3X. Sekä se että uusi C-HR saataneen myyntiin vuoden 2023 aikana. Tässä tutkielmassa on lukuisia yksityiskohtia, jotka eivät tule sellaisenaan tuotantoon, mutta muuten auton muodot pysynevät ennallaan. Ja kunhan konseptin 21-tuumainen rengaskoko vaihtuu maltillisempaan, myös auton todellinen koko hahmottuu paremmin.

Alkuperäinen C-HR sävähdytti myyntiin tullessaan, eikä Toyotan Euroopan muotoilukeskuksessa ole jarruteltu myöskään toisen sukupolven kohdalla. Muodoissa on särmää. Pidämme erityisesti terävästä timanttimuodosta etuoven kohdalla. Konsepti on visuaalisesti kolmiovinen – kuten oli myös vuonna 2014 esitelty ensimmäinen C-HR proto – mutta tuotantoversio tulee kaiken järjen mukaan olemaan viisiovinen.

Viirumaisiksi muuttuneet ja kahteen kerrokseen sijoitetut ajovalot säilynevät niin ikään tuotantoversioon. Konepellin leikkaukset pysynevät myös tällaisenaan, eli keulan ilme ei juuri muutu – mitä nyt alahelman konseptiautolle tyypilliset lisukkeet karsitaan pois. Musta maskiosa yksinkertaistunee. Uutta on myös takana: takavalotkin ovat viirumaiset. Katon loppuosaan on luvassa uusi kontrastiväri, mikä tekee uudesta C-HR:stä tavallaan kolmivärisen. Rohkeaa, Toyota, rohkeaa. Toisaalta Toyotalta löytyy jo mallistosta myös sekä Yarisin että Corollan Cross-versiot, joten niitä voi tyrkyttää hieman rauhallisemmista muodoista pitäville.

Numeroiden valossa

1,5

miljardia autoa liikkuu tällä hetkellä maailman teillä. Noista lähemmäs 600 miljoonaa huristelee Aasiassa, reilut 400 miljoonaa Euroopassa ja reilut 350 miljoonaa Pohjois-Amerikassa. Etelä-Amerikkaan jää noin 83 miljoonaa autoa, kun Afrikkaan riittää enää 26 miljoonaa autoa.

50

Kaikista eri maanosista vähiten autoja on ymmärrettävästi Etelämantereella. Mutta puolisen sataa autoa liikuttelee sielläkin toimivia tutkijoita ja näiden tarvikkeita paikasta toiseen. Valtaosa niistä on Arctic Trucksin alueen erikoisolosuhteisiin rakentamia Toyota-malleja.

1908

oli vuosi, jolloin ensimmäinen auto ajoi Etelämantereella. Kyseessä oli skotlantilaisen Arrol-Johnstonin valmistama menopeli, joka rakennettiin varta vasten Ernest Schackletonin johtamaa tutkimusretkeä varten. Kovin hyvin se ei retkestä suoriutunut. Sen pyörät upposivat – yllätys yllätys – syvään hankeen, ja sen moottori ylikuumeni rasituksesta, kun autolla ajettiin edes matalassa kinoksessa.

Lexukselta sähkömanuaali?

Lexus on paljastanut testaavansa käsivaihteistoa sähköautoon. Testejä ajetaan parhaillaan Japanissa täyssähköisellä UX 300e:lllä, mutta siihen ei sentään manuaaliaskia ole luvassa. Se kunniaa lankeaa yläpuolella olevassa kuvassa olevalle Lexuksen konseptiautolle, josta kaavaillaan muutaman vuoden sisällä täyssähköistä seuraajaa legendaariselle LFA:lle.

Totta kai kyseessä on kikkailu, sillä keskikonsoliin sijoitettava vaihdekeppi ei tule olemaan mekaanisesti yhteydessä vaihteistoon. Sama koskee myös jalkatilasta löytyvää kytkinpoljinta. Kyse on periaatteessa vain samanlaisesta ohjelmoinnista kuin mitä harrastetaan simulaattoreissa. "Vaihtokohdat" ja haptinen tuntuma saadaan rakennettua juuri halutunlaisiksi, ja myös juuri halutunlaisille moottoriprofiileille. Ajo-ohjelmilla sähkömoottorille voidaan rakentaa samanlainen "luonne" kuin vapaasti hengittävälle ja korkealle kiertävälle myllylle tai vahvasti alhaalta vääntävälle turbolle.

Samoin auton äänimaailma voidaan rakentaa tukemaan V10-mielikuvia – jos näin vain halutaan. Kuinka hyvin tämä simulointi toimii sitten todellisuudessa, se jää nähtäväksi.

Teho-Audit

Audi on esitellyt uudet Performance-versiot sekä RS6:sta että RS7:stä. Heppoja on konehuoneeseen luvassa peräti 630. Ja moottorihan on luonnollisesti nelilitrainen tuplaturboveekasi. Autosta kaiken – ja toivottavasti vain radalla – irti ottaville on käytössä kaksi erillistä ja omien mieltymysten mukaan ohjelmoitavaa ajo-profiilia: RS1 ja RS2. Autot saa tilattua myös ilman rajoittimia, mikä mahdollistaa 305 km/h huippunopeuden.

BMW:n vetyauto pian tuotannossa

BMW valmistautuu ottamaan vetykäyttöisen iX5:n tuotantoon vuoden 2023 aikana. Pohjana siitä käytetään X5-mallia, johon BMW:n nykyisissä sähköautoissaan käyttämä sähkömoottori istutetaan yhdessä polttokennon sekä vetysäiliöiden kanssa. Alkujaan BMW testasi vetyä polttomoottoriautossa. Nyt on siirrytty siis polttokennoihin. Muiden valmistajien tapaan puutteellinen infrastruktuuri sekä kallis tekniikka ovat jarruttaneet projektia myös Münchenissä. BMW kuitenkin uskoo, että vety tulee olemaan tärkeässä roolissa etenkin pidempiä matkoja jatkuvasti ajaville.

Valinnat: Eilisen farkkumuoti

1. Ferrari Daytona 365 GTB Estate

Ferrari Daytona 365 GTB Estate rakennettiin uniikkikappaleena asiakkaan toiveesta. Ja miksipä ei? Harva autopaja kieltää rahakkaiden asiakkaiden toiveita – varsinkin, kun tämä versio maksoi neljä kertaa enemmän kuin tavallinen Daytona. Alkuperäisestä autosta jäi käyttöön vain konepelti, kaikki muu tehtiin uusiksi. Tapaus kuulostaa Ferrarin kohdalla ehkä pyhäinhäväistykseltä, mutta lopputulos jää elämään historiaan.

2. Aston Martin Lagonda Shooting Brake

Aston Martin Lagonda Shooting Brake oli erikoinen luomus ja 80-luvun lapsi. Kantikkaat muodot olivat muodissa, ja kun jo valmiiksi erikoiseen, kiilamaiseen sedanin koriin lisättiin viisto perä, on kokonaisuus vieläkin kiilamaisempi. Mutta ah, kokonaisuus on silti jotenkin niin silmiä hivelevä erikoisuudessaan.

3. Volvo 1800es

Volvo 1800es teki pyhimys-Volvosta käytännöllisemmän, ja onhan kolmiovisessa farkussa jotain seksikästä. Myöhemmän ajan kantti-Volvoissa on kyllä puolensa, mutta 1800ES on silti yksi kaikkien aikojen kauneimpia Volvoja. Sen muodoista vastasi legendaarinen Pietro Frua.

Emmekö me koskaan kyllästy?

Katumaastureita, cross-overeita ja SUVeja. Autoileva maailma ei tunnu mistään muusta enää puhuvankaan. Paitsi tietysti urheiluautoista. Tylsää.

Tila-autot ovat ehdottomasti out, mutta pakujen henkilöversiot sentään vetävät vielä. Edes farkutkaan eivät tunnu enää innostavan – olkoonkin ne sitten kuinka muodikkaat tahansa.

On jännä nähdä, kuinka kauan nykyinen korkeamman kopan autojen buumi kestää. Jotkut veikkaavat, että niin kauan kuin autoja valmistetan. Me uskallamme toivoa muuta.

Muutosten puolesta puhuisi se, että autojen ilmanvastus muuttuu yhä tärkeämmäksi samalla kun autojen kulutusta käydään kyttäämään yhä tarkemmin. Toisaalta tietokonemallennuksella ja tuulitunneleilla saadaan hiottua SUVeihinkin nykyään erittäin tehokkaasti ilmaa halkovat muodot.

Sähköautojen yleistyminen puhuisi puolestaan crossovereiden puolesta, kun johonkinhan ne toistaiseksi vielä isokokoiset akustot pitää pakata. Hieman korkeamman auton pohjalevy soveltuu tähän erinomaisesti ilman että matkustamosta on uhrattava sille turhaan tiloja.

Silti. Eikö kukaan kaipaa enää sulavalinjaisia autokaunottaria? Nykyisistä katumaastereista ei silmäniloa juuri löydy.

Toista se oli ennen. Historia on täynnä linjakkaita farmareita – tai ainakin farmarityylisiä korimalleja. Niille, joille farmari kuulosti liian vulgaarilta, heille tarjottiin Shooting Brakeja.

Ja käytännöllinen farmarikori oli myös. Moni on varmasti nukkunut nuoruudessaan kerran tai kaksi farkussa. Kokeilkaapa vastaavaa SUVissa, veikkaan että tilan pituus jää yllättäen vajaaksi. Niska on aamulla jäykkä.

Kommentoi »