Tekoäly helpottaa tenteissä huijaamista, mutta hyötyjäkin pitäisi tutkia
Pääkirjoitus
Tekoäly helpottaa tenteissä huijaamista, mutta hyötyjäkin pitäisi tutkia
Tekoäly muuttaa väistämättä opiskelua ja opetusta. Nyt oppilaitoksissa käydään sotaa huijariopiskelijoita vastaan, mutta vähemmän on mietitty sitä, miten tekoälyä voisi opiskelussa hyödyntää.
29.5.2023
 |
Apu

Tekoäly tulee, oletko valmis? Ainakaan oppilaitokset eivät ole. Tekoäly pystyy muutamassa sekunnissa tuottamaan esseen, koevastauksen tai artikkelin, joka vaikuttaa ihmisen tekemältä.

On syttynyt sota huijariopiskelijoita vastaan. Maail­malla yliopistot ovat palanneet tenteissä takaisin kynä ja paperi -aikaan, jotta opiskelijat eivät laatisi koevastauksiaan ChatGPT-sovelluksen avulla. Myös suullisten tenttien suosio on noussut, koska niissä tekoälyä ei voi hyödyntää.

On kehitetty tekstintunnistusohjelmia, joiden avulla pystytään seulomaan esseistä ne, jotka on tuotettu koneellisesti. Joissakin oppilaitoksissa essee aloitetaan niin, että oppilas kirjoittaa ensimmäisen version luokassa käsin, ja opettaja vertaa seuraavia alkuperäiseen.

Kuulostaa vähän samalta kuin kilpajuoksu rikollisuutta vastaan. Rikollinen tuppaa aina olemaan askeleen edellä virkavaltaa. Uusia huijauskeinoja keksitään sitä mukaa, kun aikaisempia paljastetaan.

Ehkäpä huijariopiskelijoiden jallittamisen sijaan kannattaisi miettiä, miten tekoälyä voisi hyödyntää opiskelussa. Onko tenttiminen ja esseiden kirjoittaminen paras mahdollinen tapa seurata, mitä on opittu?

Uusia ehdotuksiakin on jo kuultu. Tekoäly voisi kirjoittaa esseen ensimmäisen, kömpelön version, jota opiskelija sitten parantelee niin kuin ihminen vain voi. Tekoälyltä voisi pyytää ideoita, tai se voisi laatia opiskelijalle personoidun opetussuunnitelman. Hyvää renkiä kannattaa hyödyntää.

Kommentoi »