Sait tuntea vassaritoimittajien lempeyden bilekohu-uutisoinnissa, Sanna Marin
Kohtuuton vaalitentti
Sait tuntea vassaritoimittajien lempeyden bilekohu-uutisoinnissa, Sanna Marin
Pääministeri on hallituskautensa aikana oppinut olemaan arvioimatta sitä, mitä media kirjoittaa. Juttu on kahdeksas osa Avun kohtuuton vaalitentti -juttusarjassa, jossa esitämme epäreiluja väitteitä puolueiden puheenjohtajille.
6.3.2023
 |
Apu

Olet pääministerikautesi aikana syvällisesti oivaltanut, mitä tarkoittaa sanonta ”kukaan ei ole profeetta omalla maallaan”.

Pääministerinä työtehtäväni koskevat niin Suomen sisäisiä kuin ulkoisia asioita. Pääministeri johtaa valtioneuvostoa, minkä takia hyvin laaja skaala politiikan asioita on pääministerin harteilla.

Hallituskautesi on ollut yhtä poikkeusaikaa. Olet hyvin huojentunut, kun näyttää siltä, että sinusta ei tule seuraavan hallituksen pääministeriä.

Sosiaalidemokraatit tähtäävät vaalivoittoon. Meillä on erittäin hyvä ohjelma ja hyvät ehdokkaat. Olen vakuuttunut, että teemme hyvän vaalituloksen. Toivon mukaan johdamme seuraavia hallitusneuvotteluita ja SDP on myös seuraavan hallituksen pääministeripuolue.

Jos päädytte hallitusneuvotteluihin, SDP:n ja kokoomuksen näkemyserot tasoittuvat nopeammin kuin kokoomuslainen ehtii sanoa ”vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä”.

SDP:llä ja kokoomuksella on näkemyseroja erityisesti talouteen ja julkisiin palveluihin liittyen. Meillä on myös paljon yhteisiä näkemyksiä esimerkiksi Eurooppa-politiikassa, koulutuksessa sekä tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. Me kykenemme yhteistyöhön eri puolueiden kanssa, mutta se edellyttää yhteistä neuvottelutulosta.

Et jatka pääministerinä, vaikka voittaisitte vaalit. Ei sitä kivirekeä vaan loputtomiin jaksa vetää.

Tavoitteenamme on voittaa vaalit ja jatkaa pääministeripuolueena.

Arvostat valtionvarainministeri Annika Saarikkoa erityisesti siksi, että hän kritisoi hallituksen velanottoa. Itse et pidä velkaa niin suurena ongelmana.

Julkisen talouden tilasta ja velasta on syytä olla huolissaan. Meillä on kuitenkin erilaisia näkemyksiä, miten velkasuhdetta voi parhaiten taittaa. SDP:n ydinviesti on, että tarvitsemme talouskasvua, vahvempaa työllisyyttä ja sopeuttamistoimia, mutta niiden pitää olla oikeudenmukaisia.

Duunarit ovat teidän perinteisiä äänestäjiänne, mutta haluatte, että heillä olisi korkeakoulututkinto. Pelkäät, että korkeakoulutetut duunarit siirtyvät vihreiden tai kokoomuksen äänestäjiksi.

Meille kaikki työ on arvokasta. Uskon, että sosiaalidemokraatit tarjoavat sellaisen arvopohjan ja näkemyksen tulevaisuudesta, että ne houkuttelevat taakseen hyvin erilaisia äänestäjiä.

Sinua vähän ärsyttää, että olet joutunut johtamaan Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa.

Valtioneuvoston ja tasavallan presidentin yhteistoiminta on sujunut mielestäni hyvin tällä hallituskaudella. Meillä on ollut paljon isoja ratkaisuja tehtävänä. Arvostan kovasti yhteistyötä, jota meillä on ollut.

Haluat, että presidentin tehtäviksi jäisivät tulevaisuudessa Linnan juhlien isännöinti ja Kaarle Kustaan kanssa veneily.

Presidentin valtaoikeudet on määritelty perustuslaissa ja oikeuksien muuttaminen edellyttää lakimuutosta.

Somessa törmää usein arvioihin, joiden mukaan valtamedia on pahasti kallellaan vasemmalle. Sait tuntea vassaritoimittajien lempeyden bilekohu-uutisoinnissa.

Jos jotain olen pääministerinä oppinut, niin sen, että ehkäpä ei ole pääministerin tehtävä arvioida, miten media kirjoittaa tai on kirjoittamatta.

Kokoomus on ideologisesti niin kaukana SDP:stä, että menisit mieluummin Tampereen valtuuston puheenjohtajaksi kuin Petteri Orpon johtamaan porvarihallitukseen.

Hallituksessa tehdään yhteistyötä niiden puolueiden kanssa, joiden kanssa saadaan neuvoteltua yhteinen hallitusohjelma. SDP on tiukka neuvottelija. Meillä on omat tavoitteemme ja mikäli voimme edistää näitä tavoitteita, niin olemme valmiita hallitusvastuuseen. Emme kuitenkaan mene hallitukseen hinnalla millä hyvänsä.

Et pysty kahdella lauseella kertomaan, mitä eroa on SDP:llä ja vasemmistoliitolla.

Jaamme monessa suhteessa saman arvopohjan, mutta mielestäni me hahmotamme yhteiskunnan laajemmin ja kykenemme kehittämään ja rakentamaan sitä kokonaisvaltaisemmin.

Menet eduskuntataloon eri ovesta kuin edelliset pääministerit. Teet näin siksi, että voit välttää yllättävät kohtaamiset toimittajien kanssa.

Kuljen eduskuntataloon monista eri ovista. Kyse on siitä, että suuren osan työmatkoista taitan kävellen, enkä ministeriauton takapenkillä.

Toivot, että kaikki politiikan toimittajat olisivat yhtä kivoja kuin Joonas Nordman ja Maria Veitola.

Sepä olisi mukavaa!

Sanna Marin, 37

  • Suomen pääministeri 2019–.
  • Antti Rinteen hallituksen liikenne- ja viestintäministeri 2019.
  • SDP:n puheenjohtaja 2020–.
  • 1. varapuheenjohtaja 2017–2020, 2. varapuheenjohtaja 2014–2017.
  • Kansanedustaja 2015–.
  • Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja 2013–2017, jäsen 2017–2025
  • Hallintotieteiden maisteri 2017.Perheeseen kuuluvat puoliso ja 5-vuotias tytär.
  • Syntynyt Helsingissä. Kotipaikka Tampere.
  • Harrastaa liikuntaa monipuolisesti.
Kohtuuton vaalitentti
1 kommentti