Sähköauto päin puuta – palokunta pelkäsi lähestyä, todennäköisesti turhaan
Autot ja liikenne
Sähköauto päin puuta – palokunta pelkäsi lähestyä, todennäköisesti turhaan
On erittäin epätodennäköistä, että edes kolaroidusta sähköautosta saisi sähköiskun.
7.9.2016
 |
Tuulilasi

Hollannissa on uutistietojen mukaan (klik, klik, klik) tapahtunut onnettomuus, jossa Tesla-sähköauton kuljettaja kuoli. Akusto oli hajonnut törmäyksessä ja palokunta ei uskaltanut irrottaa uhria koska he pelkäsivät sähköiskua:

They reportedly didn’t know how to approach the vehicle without being electrocuted – leaving the body of the driver in the vehicle.

Uutistiedot onnettomuudesta ovat melko hajanaisia, mutta muutama pointti:

  • Jos törmäys on ollut noin raju että akkupaketista osa leviää tielle, kuljettaja on todennäköisesti kuollut jo törmäyksessä. Näin annetaan ymmärtää myös uutisessa. Todennäköisesti pelastushenkilöstö on ajatellut juuri niin, että koska uhri on jo kuollut, on turha ottaa edes sitä pientä riskiä sähköiskusta. Silti ajatus siitä, että jäät jumiin kolariautoon koska pelastushenkilöstö ei uskalla irrottaa sinua, on pelottava. 
  • Sähköiskun pelko sähköauton pelastustöissä on yleensä turha: Teslan koko akkupaketin jännite on noin 400 volttia, jos akku on täysi. Tämä jännite löytyy sarjaankytkettyjen kennojen ääripäistä. Jos akku hajoaa palasiksi, mistään tuskin löytyy enää sataa volttia suurempaa jännitettä – ja tällä jännitetasolla jo kengät ja käsineet rajoittavat vikavirran niin pieneksi, että vaarallisen sähköiskun vaaraa ei ole, vaikka palohenkilöstön suojavarustusta ei ole suunniteltu suojaamaan sähköiskulta. 
  • Metropolia-ammattikorkeakoulussa (jossa työskentelen) järjestettiin yhdessä Pelastusopiston kanssa vuonna 2014 hanke UATP 2014, jossa koulutettiin pelastushenkilöstöä juurikin sähkö- ja hybridiautojen onnettomuustilanteissa toimimiseen. Yksi koulutuksessa painotettu asia oli tämän sähköpelon lievittäminen: koska sähköautossa jännite tulee akusta eikä ole erikseen maadoitettu kuten sähkönjakelujärjestelmissä, tilanne, jossa pelastaja saisi sähköiskun koskemalla ajoneuvon runkoon, on erittäin epätodennäköinen. Se vaatisi esimerkiksi, että akusto pysyy muuten ehjänä ja sen toinen napa kytkeytyy maahan ja toinen auton runkoon.
  • Sähköiskua paljon suurempi riski ovat myrkylliset palokaasut sekä valokaarivaara – joista jälkimmäinen on pieni akuston sisäisten sulakkeiden takia ja ensimmäiseltä suojaavat varusteet kuuluvat pelastushenkilöstön varusteisiin muutenkin. 

Joka tapauksessa onnettomuus tulee analysoida tarkkaan sekä selvittää, tuleeko pelastusvälineistöä täydentää esimerkiksi jännitteeltä suojaavilla käsineillä. Vaikka sähköiskun riski olisikin pieni, työturvallisuus on helppo turvata yksinkertaisilla teknisillä ratkaisuilla

Kommentoi »