Koeajo: Porsche Taycan GTS – Setämiehen täyssähköinen päiväuni
Autot ja liikenne
Koeajo: Porsche Taycan GTS – Setämiehen täyssähköinen päiväuni
Jos haluaa täyssähköisen superauton tavalliseen perhearkeen, farmarikorinen Porsche Taycan GTS on erinomainen vaihtoehto.
16.8.2022
 |
Tuulilasi

Porsche Taycan tuli myyntiin mallivuonna 2020 ja oli heti suuri menestys: yli 20 000 asiakkaille toimitettua Taycania merkitsi yli 7 prosenttia Porschen maailmanlaajuisesta vuosituotannosta. Kyse oli merkittävästä autosta myös isommassa kuvassa: olihan Taycan ensimmäinen puhtaasti täyssähköiseksi suunniteltu eurooppalainen premium-auto. Seuraavana vuonna markkinoille tuotiin cross­over-henkinen ja farmarikorinen Taycan Cross Turismo, jossa maavaraa oli korotettu ja kylkiin oli asennettu mustia muovikoristeita. Mallivuoden 2022 uutuus Sport Turismo on loogisista jatkoa automallin kehityskaarelle. Käytännössä kyseessä on pitkälti sama auto kuin Cross Turismo, matalampana vain ja ilman muovilevikkeitä. Jonkin verran eroja on myös eräissä korin yksityiskohdissa.

Farmarikorisia täyssähköautoja ei ole markkinoilla liiaksi, joten Taycan Sport Turismo iskee hyvään markkinarakoon – sillä varauksella, että tässä hintaluokassa markkinat eivät niin järin suuret ole. Toki kaikki on suhteellista, ja Suomessakin on lukuisia niin varakkaita ihmisiä, että kuusinumeroisen summan iskeminen autoon ei tunnu missään.

Koeajoautomme listahinta on 139 000 euroa, mutta siihen on ruksittu päälle 37 000 eurolla lisävarusteita. Keskikokoisen uuden hybridiauton verran siis! 176 000 euroa on huima hinta autosta, mutta toki itse ajaminen on sitten halpaa.

Laatua voi olla vaikea määritellä, mutta sen kyllä huomaa kun siihen törmää. Porsche Taycanin ohjaamo on erittäin tyylikkäästi toteutettu. Materiaalit ovat hienoja. Osien sovitukset on tehty huolella. Kuljettajan ergonomia on hiottu huippuhyväksi.

Mikä ilahduttavinta, Taycan todistaa, että VW-konsernissakin osataan tehdä erinomaisen loogisia, helppokäyttöisiä ja täsmällisesti toimivia tietoviihdenäyttöjä, joissa myös ilmastoinnin ja äänenvoimakkuuden säädöt hoituvat ketterästi. Nyt tätä samaa tietoviihdepalikkaa sitten muihinkin konsernin merkkeihin ja malleihin, kiitos!

Gts tarkoittaa Taycan-mallistossa toiseksi ärhäkintä menijää. Edelle jää vielä huvittavasti nimetty Taycan Turbo (500 kW), mutta kyllä tämänkin version 440 kW on normiautoilijalle enemmän kuin tarpeeksi. Neliveto, ilmajousitus ja sähköinen iskunvaimennus kuuluvat pakettiin. Nelipyöräohjaus on lisävaruste. Mainita täytyy myös oikeasti hauska keinoäänimaisema – kyllä sähköautonkin moottoriäänillä saa kadulla päitä kääntymään!

Taycanin ominaisuudet ovat miellyttävällä tavalla tasapainossa. Arkiajelu sujuu kuin millä tahansa autolla – toisaalta vauhdinnälkää ja veitsenterävää ajettavuutta voi käydä maistelemassa vaikka moottoriradalla. WLTP-rangea luvataan 449 kilometriä, mikä ei valitettavasti ole erityisen paljon.

Tästä on paha pistää paremmaksi. Miellyttävä ja neutraali yleisajettavuus yhdistyy vauhdin kasvaessa ja mutkien kiristyessä partaveitsentarkkaan ohjaustuntoon. Vaikka jousitus on jäykkä, alusta on silti hienostuneella tavalla mukava.

Mainiot, suorastaan verrattomat etupenkit: mikrokuituverhoilu ja sivuttaistuet pitävät kuskin paikallaan vaikka rata-ajossa, mutta ahdistavaa tyköistuvuutta ei silti ilmene.
Kolme keskimittaista menee taakse, pidemmillä tekee tiukkaa. Lattia on aika korkealla, joten pitkäjalkaiset istuvat polvet koukussa.

Ohjaamon toiminnallisuus on hiottu huippuunsa, eikä tyyliäkään sovi moittia.

Kymiringillä voi käydä kellottamassa kierrosaikoja, jos ei pelkää huonoa karmaa ja konkurssitartuntaa.
Panoraama-lasikatto on lisävaruste. Sen saa halutessaan myös sähköisellä himmennystoiminnolla.

Porsche Taycan GTS Sport Turismo

  • Moottori Sähkö, kestomagnetisoitu tahtimoottori edessä ja takana poikittain
  • Akku Litiumioni, brutto/netto 93,4/83,7 kWh
  • Teho 380 kW (517 hv), hetkellisesti 440 (598) Vääntö 850 Nm Voimansiirto Neliveto
  • 0−100 km/h/huippunopeus 3,5 s./250 km/h
  • EU-kulutus 26,0 kWh/100 km, WLTP 449 km
  • Lataus AC 11,0 kW (3 x 16 A), latausaika n. 9 h; DC-pikalataus 5–80 % 270 kW n. 22,5 min
  • Mitat Pituus 4 963 mm, leveys 1 966 mm, korkeus 1 391 mm, akseliväli 2 900 mm, tavaratila 446 + 84 l, omamassa 2 310 kg
  • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 139 080 €, mallisto alkaen: 96 700 €
  • Plussaa nautinnollinen ajettavuus ja huippunopea pikalataus
  • Miinusta auton ja lisävarusteiden hinta

Kenelle?

Kannuksensa niin työelämässä kuin ratin takanakin jo hankkineelle. Tällaista jalokiveä pitää osata arvostaa. Laadun, suorituskyvyn ja tyylin ystäville – käytännöllisyydestä tinkimättä.

Kommentoi »