Miten kakkaan luonnossa, kun hotelli helpotukseen on liikaa matkaa? Hätä ei ole tämän näköinen – kakka kuoppaan ja kivi päälle
Puheenaiheet
Miten kakkaan luonnossa, kun hotelli helpotukseen on liikaa matkaa? Hätä ei ole tämän näköinen – kakka kuoppaan ja kivi päälle
Kulkijan ei pidä jättää jälkeensä luontoon edes lenkinpätkää. Kakkakin on syytä kuopata, olipa kyseessä oma tai lemmikin jätös.
26.10.2022
 |
Apu

Retkeilijän nyrkkisääntö on, että maastosta on tuotava mukanaan vähintään omat roskat. Esimerkiksi monissa kansallispuistoissa retkeilijät vievät roskat kotiin tai lajittelevat ne ekopisteissä.

Näin tehdään myös Hetta–Pallas-vaellusreitiltä Lapissa ensi vuodesta lähtien. Tämä säästää ympäristöä ja rahaa, sillä iso kasa jätteitä on tähän asti jouduttu ajamaan pois maastosta mönkijöillä ja moottorikelkoilla. Jätettä on rahdattu arvioilta jopa 4 500 jätesäkillisen verran vuodessa.

Roska kerää kaverikseen toisia

Nuotiopaikan luota löytyy monesti pakkauskääreitä tai palanen makkaraa. Suomen Ladun retkeilyasiantuntija Juhani Lehto uskoo, että roskien jättämisessä on kyse lähinnä viitseliäisyydestä ja asenteesta.

– Jos joku on jättänyt roskan, seuraava ajattelee helposti, että minäkin voin jättää. Yksi roska siis kerryttää lisää roskia.

Päiväretkeläiselle riittää se, että ottaa mukaan roskapussin, johon kerää roskansa. Pidemmän vaelluksen tekevän kannattaa vähentää pakkausjätettä jo kotona ja pakata ruoat uudelleenkäytettäviin rasioihin tai pusseihin. Tupakoitsija ottaa mukaansa tumppirasian.

– Jos taukopaikalla on roskis, siihen on sallittua jättää kerättyjä roskia, vaikka omat roskat on aina syytä kantaa itse pois, Ihannetilanteessa luonto jäisi retken jäljiltä roskattomammaksi kuin se oli ennen retkeä, Lehto toteaa.

Retkikakka kuoppaan, muut roskat viedään mukana

Ihmiset ja koirat tuottavat retkeillessään myös ulosteita. Jos kuivakäymälää ei ison hädän hetkellä ole käytettävissä, paikaksi valitaan vähintään 50 metrin päässä vesistöistä ja sopivasti reiteiltä sivussa oleva kohta.

– Pienellä retki- tai puutarhalapiolla kaivetaan vähintään parinkymmenen sentin syvyinen kuoppa ulosteita varten. Vessapaperin voi käytön jälkeen polttaa, jolloin se maatuu kuoppaan nopeammin, ei tietysti metsäpalovaroituksen aikaan, Lehto ohjeistaa.

Tarvittaessa peitetyn kuopan päälle voi asettaa kiven, joka varmistaa sen, etteivät eläimet kaivele kuoppaa auki.

– Kosteuspyyhkeitä ei pitäisi jättää luontoon, sillä ne eivät maadu samalla tavalla kuin vessapaperi. Ulosteet voi kerätä myös pussiin, mutta tämä toimii tietysti parhaiten talven retkillä, Lehto muistuttaa.

Muita roskia kuin ulosteita ei pidä kaivaa kuoppiin tai muuten piilotella. Taukopaikkojen kuivakäymälät toimivat myös biojätteiden jättämiseen. Muuta jätettä niihin ei saa laittaa.

Muista ainakin nämä:

  • Pakkaa ruoka uudelleenkäytettäviin rasioihin.
  • Kanna omat roskasi kotiin.
  • Hautaa oma ja koiran kakka.
Kommentoi »