Mercedes-Benz C200 – Mukavuusalueella
Koeajo
Mercedes-Benz C200 – Mukavuusalueella
Maistelimme Mercedes-farkun nelivedolla ja korotetulla maavaralla varustettuna. Resepti toimii.
8.12.2022
 |
Tuulilasi

Jos Mercedeksen mallimerkinnässä on numero 200, niin auton moottori on kaksilitrainen – eikö niin? No ei todellakaan. Joskus neljännesvuosisata sitten Tähtikeulojen mallimerkinnät viittasivat suoraan moottorin iskutilavuuteen, mutta sittemmin tällä alueella on siirrytty sumean logiikan puolelle. Nykyään numerosarja kertoo vain auton paikan malliston sisäisessä hierarkiassa. Mercedeksen saksalaiset kilpailijat Audi ja BMW soveltavat omissa mallimerkinnoissään aivan samaa epäloogista nimeämismallia.

Kun lähdin koeajolle tiesin toki, että tämän valkoisen Mersun keulalla ei hyrise kaksilitrainen moottori. En selvittänyt koneen kokoa kuitenkaan heti, vaan päätin aistia ensin vähän tunnelmia. Moottori tuntui erittäin sivistyneeltä. Voimaa tuli tasaisesti ja 9-vaihteinen automaattilaatikko pelasi saumattomasti yhteen voimanlähteen kanssa. Noteerasin heti myös moottorin lähes täydellisen äänettömyyden. Tasaisessa maantieajossa keulan suunnasta ei kuulunut minkäänlaista ääntä.

Edessä istutaan yllättävän matalassa asennossa.
Taakse kaivataan lisää polvitilaa.

Lähdin Mersulla vähän pidemmälle lenkille, ja tarkkailin siinä samalla ajotietokoneen kulutuslukemia. Välttelin moottoriteitä, ja 225 kilometrin ajon jälkeen taulussa oli 5,9 l/100 km. Mielestäni ihan hyvä tulos tämänkokoiselle nelivetoautolle.

Lenkin jälkeen kaivoin faktat esille: 200 All-Terrainin moottori on 1,5-litrainen bensaturbo, jota avittaa starttigeneraattori. Bensakoneen teho on 204 ja hetkellisesti toimivan sähköapurin 20 hevosvoimaa. Vääntöä on tarjolla aina 300 newtonmetriä ja lyhytaikaisesti vielä 200 newtonia lisää. Näillä voimilla 1,8-tonninen auto liikkuu todella vaivattomasti.

All-Terrainin maavara on 40 milliä korkeampi kuin tavallisessa C-sarjalaisessa. Tämä ei tee autosta maasturia, mutta korotusta on kuitenkin sen verran, että huonoilla teillä voi ajella surutta. Reippaasta maavarasta on hyötyä myös talvikeleillä – lumikasoja ja kiinnijäämistä ei tarvitse pelätä. Nelivetojärjestelmä jakaa moottorin voimasta 45 prosenttia etu- ja 55 prosenttia taka-akselille.

Kommentti: Laatua on vaikea määritellä, mutta se on helppo tunnistaa. Vanha totuus kuvaa hyvin tätä Mercedestä. Se on pitkällä taipaleella niin leppoisa matkakumppani, että kuljettajan hermot ovat täydellisessä lepotilassa.

Ulkoisesti All-Terrain -mallin erottavat muusta C-sarjasta näyttävä jäähdyttimen säleikkö, puskurit, lokasuojien koristekaaret sekä pohjapanssareilta näyttävät muovipaneelit edessä ja takana.

Dynamic Select -ajotapavalitsimessa on kaksi uutta ohjelmavaihtoehtoa. Offroad on tarkoitettu hiekka- ja sorateille, DSR-alamäkihidastimella varustettu Offroad+ puolestaan vaikeampaan ja jyrkempään maastoon. Muut ohjelmat ovat Eco, Comfort, Sport ja kuljettajan räätälöitävissä oleva Individual.

Emme ehtineet koeajolla sellaiseen maastoon, jossa nelivetoa olisi kunnolla koeteltu. Huonokuntoisella, mutta juohevalla hiekkatiellä All-Terrain oli kuitenkin omassa elementissään. Meno oli niin varmaa ja mukavaa, että vauhti tuppasi kohoamaan ihan vaivihkaa laittomiin lukemiin.

LED-ajovalot ovat poikkeuksellisen tehokkaat.
Ruuma ei ole valtava, mutta useimpien tarpeisiin se lienee riittävän iso.

Mercedes-benz C 200 4MATIC A All-Terrain

  • Moottori Rivi-4, bensiini, turbo + startti-generaattori
  • Iskutilavuus 1 496 cm3
  • Teho 150 kW (204 hv) / 5 800 r/min + 20 hv
  • Vääntö 300 Nm / 1 800 r/min + 200 Nm
  • Voimansiirto Neliveto, 9-v. automaatti
  • 0−100 km/h 7,1 s
  • Huippunopeus 241 km/h
  • Yhd. EU-kulutus 6,9 l/100 km
  • CO2-päästöt 158 g/km
  • Mitat Pituus 4 755 mm, leveys 1 841 mm, korkeus 1 494 mm, akseliväli 2 865 mm, tavaratila 490 l
  • Omamassa 1 795 kg
  • Plussaa mukava jousitus, kohtuullinen kulutus
  • Miinusta niukat takatilat
  • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 57 309€, Mallisto alkaen: 49 309€

Kenelle?

Nelivetoinen ja korotetulla maavaralla varustettu farkku-Mercedes on luonnossa liikkujan unelma-auto. Hirvisaalis ei mahdu kyytiin, mutta muutama teeri kylläkin.

Kommentoi »