Maailman laajin karanteeni: Intiassa demokratia ei ole hidasteena koronarajoituksille – Maailman lehdet
Puheenaiheet
Maailman laajin karanteeni: Intiassa demokratia ei ole hidasteena koronarajoituksille – Maailman lehdet
Norjasta tulee myös futistähtiä. Australiassa 90 prosenttia maatiloista kärsii yhä maastopalojen seurauksista. Britanniassa hidas elämä ja sen pienet ilot ovat nyt in.
8.4.2020
 |
Apu

Maaseudun ääni

Australia. The Monthlyn Australian-painos (1.4.) käsittelee kansijutussaan maatalouselinkeinojen, niiden harjoittajien ja ylipäätään maaseutuelämän tulevaisuutta.

Trendit ovat yleismaailmallisia (kaupungistuminen, tilakoon kasvattamisen pakko, työntekijäpula, taloudelliset vaikeudet), mutta Australiassa luonto mullistuksineen tuo niihin oman lisänsä.

Artikkelin mukaan yli 90 prosenttia tiloista kärsii yhä ”Mustan kesän” eli maastopalojen seurauksista. Lisäriesaa ovat tuoneet kauppasodat ja muutokset kulutustottumuksissa.

Norjan sensaatio

Britannia. Juuri nyt ei pelata juuri muualla kuin Valko-Venäjällä, mutta liike ja urheilu ei maailmasta lopu. Jalkapallon Englannin Valioliiga on yksi niistä jättiläisistä, jotka ovat valmistautuneet pelaamaan tämänkin kauden loppuun – vaikka tyhjille katsomoille, jos ei muuten.

”Jalkapalloraamattu” FourFourTwo katsoo maaliskuun numerossaan kauemmas tulevaan. Se esittelee nuoret tähdet, jotka lehden mukaan dominoivat kenttiä seuraavat kymmenen vuotta ja ottavat aikanaan niiltä väistyvien Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon paikan lajin maailmantähtinä.

Muun muassa nimet Rashford, Mbappe, Trent ja Martinelli ovat toki jo nyt futisseuraajien tiedossa, mutta eniten huomiota saa laajassa haastattelussa Dortmundin norjalaissensaatio Erling Håland, 19. Hän ehti iskeä kahdeksassa Bundesliiga-ottelussa 9 maalia.

Britit muistavat korostaa, että vaikka hyökkääjä on norjalaisseurojen Brynen ja Molden kasvatti, hän on syntynyt Leedsissä. Toisen polven jalkapalloilijan isä Alf-Inge pelasi tuolloin Valioliigassa.

Pieniä iloja

Britannia. The Simple Things -lehti on elementissään: lehti liputtaa normaalioloissakin hitaamman elämän, lähiruoan, ekologisten tekojen, kotipiirin ja muun asiaankuuluvan puolesta.

Saarivaltiossa kevät on pohjolaa pidemmällä, joten maaliskuun numerossa vinkkejä annetaan etenkin puutarha- ja piha-askareisiin.

Muiksi ilahduttaviksi teoiksi listataan muun muassa kakkujen leipominen, teekutsujen järjestäminen, kohteliaisuuden kertominen tuntemattomalle sekä pilvibongailu. Linjan mukaisesti listan nimi ei ole to-do (tee nämä) vaan could-do (voit tehdä nämä).

Yksi kriisi lisää

Intia. Koronaepidemia on 1,3 miljardin asukkaan maassa ääritiheän asutuksen ja puutteellisen terveydenhuollon vuoksi vaikeasti hallittavissa. Intian pääministeri Narenda Modi ilmoitti kolmen viikon ulkonaliikkumiskiellosta vain neljän tunnin varoajalla.

India Today (6.4.) kertaa, että taloustuhot iskevät pahiten turismiin, palveluihin ja viihdesektoriin. Pääkirjoitus patistaa hallitusta kohdistamaan hätäapunsa juuri niihin kohteisiin, joiden lamaantuminen levittäisi epätoivoa eniten. Mutta myös uskoa valetaan: Intia selviää tästä kriisistä, kuten aiemmistakin.

Kommentoi »