Maailman lehdet: Kiinan Jangtse-joen kalansaaliit romahtivat – Talouskasvu ja Maapallon kestokyky voidaankin sovittaa yhteen
Puheenaiheet
Maailman lehdet: Kiinan Jangtse-joen kalansaaliit romahtivat – Talouskasvu ja Maapallon kestokyky voidaankin sovittaa yhteen
Suomea tarjotaan Kanadassa asunnottomuuden hoidon mallimaaksi. Lumen ja jään katoaminen saa saksalaiset matkustamaan niiden perässä entistä innokkaammin.
27.2.2020
 |
Apu

Kalastuskielto

Kiina. Kiinan pisin joki Jangtse on vuosisatoja elättänyt kalastajia ja paikallisyhteisöjä. Kalakannan kuihtumisen ja lajikadon vuoksi keskushallinto on asettanut tammikuun 1. päivästä 2020 lähtien kymmenen vuoden totaalikiellon kalastukselle joella.

NewsChinan mukaan Jangtsen vuosittaiset saaliit ovat pudonneet 1950-luvulta tähän päivään 427 000 tonnista alle 100 000 tonniin. Silti joen varrella, kuten suuren Poyangjärven rannoilla, asuu sukupolvien ajan kalastuksella eläneitä ihmisiä, joilla ei ole muuta ammattia tai edes kunnon luku- ja kirjoitustaitoa.

Vihreää kasvua?

Britannia. Voidaanko talouskasvu ja maapallon kestokyky sovittaa yhteen? Yhä useammissa teorioissa vastaus on nykyisin vähintään varauksin ei, mutta

Newsweek International (21.2.) on lähihistoriaan nojaavassa kansijutussaan toista mieltä.

Väitettä perustellaan tiivistäen sillä, että ihmiskunnalla ei ole koskaan ollut käytössään ja kehitteillä niin paljon keinoja kestävän kehityksen toteuttamiseen kuin nyt.

Huonompi uutinen on, että tämä koskee vain osaa maapallon väestöstä – ja että vielä harvemmat ovat halukkaita keinojen käyttöön vapaaehtoisesti.

– Täytyy silti muistaa, että vuoden 1970 Earth Dayn tieteellisten ennusteiden mukaan esimerkiksi kolmasosa auringonvalosta olisi jäänyt ilmansaasteverhon taakse vuoteen 1985 mennessä, jos mitään ei tehdä, kirjoittaa toimittaja Andrew McAfee.

– Vaikka sitä on vaikea uskoa, ympäristön tila ja suojelu ovat monin paikoin valtavasti paremmalla tolalla kuin 50 vuotta sitten. Myös nyt on mahdollisuus parempaan tulevaisuuteen.

Mallia Suomesta

Kanada. Asunnottomuusongelma riivaa myös vauraan Kanadan suurkaupunkeja. Kodittomien määrä Torontossa on kasvanut voimakkaasti: nyt arviolta 9000 ihmistä elää kadulla, hätämajoituksessa tai tilapäisissä osoitteissa.

Now-lehti (13.2.) nostaa esimerkiksi Suomen ja Asunto ensin -periaatteen, joka on vähentänyt asunnottomien määrää kahdella kolmanneksella vuodesta 2008.

Haastateltujen mukaan kyse on poliittisesta tahdosta. Kodittomia ei voi enää jättää vain kirkkojen ja muun vapaaehtoistyön huoleksi.

Talvea etsimässä

Saksa. Ilmastokriisi vie lunta ja jäätä, mutta esimerkiksi monet saksalaismatkailijat etsiytyvät sitä innokkaammin niiden luokse.

Norr Magazine esittelee avantouinnin mahdollisuuksia ja terveyshyötyjä sekä muita talvisia aktiviteetteja Pohjoismaissa.

Tukholmassa käytetään perinteistä saunasta avantoon -menetelmää. Islannissa versio on lumikylpy ja kuumaan lähteeseen pulahtaminen.

Ruotsin Jällivaarassa lasketaan siteettömillä lumilaudoilla puuterilumessa, ja Suomen Lapissa käydään vaelluksella kuvaamassa revontulia ja porotokkia.

Kommentoi »