Maailman lehdet: Koronavirus on testi Euroopan yhtenäisyydelle ja kriisinhallintakyvylle – Asevoimin sitä ei pysäytetä
Puheenaiheet
Maailman lehdet: Koronavirus on testi Euroopan yhtenäisyydelle ja kriisinhallintakyvylle – Asevoimin sitä ei pysäytetä
Ranska perää Euroopalta yhtenäisyyttä koronan ja muiden kriisien keskellä. Australia toipuu metsäpalojen jäljiltä. Skotlanti ottaa pesäeroa Brexit-Englantiin.
24.3.2020
 |
Apu

Ranska. Koronavirus ei tunne rajoja, eikä sitä voi pysäyttää niille edes asevoimin, mutta juuri siksi nyt testataan Euroopan yhtenäisyyttä ja kriisinhallintakykyä.

L’Express (12.3.) kertaa, että vaikka virus lähti liikkeelle Kiinasta, vanhalle mantereelle se levisi Italian kautta – maan, joka on viimeistään nyt osoittautunut EU:n haavoittuvimmaksi poliittisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti.

Lehden mukaan seuraavat kuukaudet näyttävät, kykeneekö Eurooppa selviämään kriiseistään yhteistyöllä vai palataanko ”kansalliseen itsekkyyteen”.

Korjaustoimia ja selviytymismentaliteettia

Australia. Maailmaan mahtuu vain yksi iso uutisaihe, mutta Australian metsäpalojen tuhot eivät kadonneet koronaviruksen tieltä. Australian Forests and Timber on liikkeellä selviytymismentaliteetilla, kansireportaasi on otsikoitu: ”Tie toipumiseen.”

– Vaikka miljoonia hehtaareja metsää paloi, puoli miljardia eläintä ja kymmeniä ihmisiä kuoli, lukemattomat loukkaantuivat ja menettivät kotinsa tai omaisuutensa, toipumisprosessi on alkanut niin ihmisissä kuin luonnossa. Meidän tehtävämme on tukea sitä muun muassa hoito- ja istutustoimin, lehti kirjoittaa.

Talouden virus ja kauhuskenaariot

Yhdysvallat. Bloomberg Businessweek (16.3.) omistaa koko numeronsa koronaepidemialle. Lehti vertaa viruksen käyttäytymistä ihmisruumiissa sen talousvaikutuksiin.

Eroakin on: siinä missä ihmisen immuniteettijärjestelmä useimmiten selviytyy vähin vaurioin ja paranee, globaalissa taloudessa puolustustaistelu koronan leviämistä vastaan on monin verroin tuhoisampaa kuin itse tauti.

Kansainvälinen kauppa tyrehtyy, liike-elämä, investoinnit ja turismi pysähtyvät, arkinen kulutus romahtaa ja pörssikurssit syöksyvät. USA:ssa kurssit nousivat hetkellisesti Donald Trumpin ilmoitettua lentosulusta Eurooppaan, mutta sukelsivat sitten taas rajusti.

Paljon riippuu siitä, miten nopeasti tilanne saadaan normalisoitumaan ja miten markkinat sekä mahdolliset tukipaketit toimivat. 

Pahin skenaario on, että kaikki maailman merkittävät talousalueet (USA, Kiina, EU, Japani ja Britannia) joutuvat sokkitilaan, jonka vaikutukset voivat ulottua vuosien päähän.

Ylpeästi skotti

Britannia. Juuri nyt kukaan ei reissaa minnekään, välttämättömiä liike- ja valtiotason matkoja lukuun ottamatta, mutta Skotlanti tekee turismissakin selkeää pesäeroa brexit-Englantiin.

Profiilin nosto näkyy The Scots Magazinessa. Se esittelee tuoreimmassa numerossaan vaellusreittejä, kulttuuritarjontaa, trendiravintoloita, tv-tähtiä sekä ”James MacBondin” runsaita ja yllättäviä yhteyksiä Skotlantiin.

Laajassa reportaasissa kerrotaan kolmesta skottiveljeksestä, jotka ylittivät Atlantin yhdessä – soutamalla.

Kommentoi »