Maailman lehdet: Julkinen terveydenhuolto – se toimii sittenkin?
Puheenaiheet
Maailman lehdet: Julkinen terveydenhuolto – se toimii sittenkin?
Yhdysvalloissa pohditaan julkisen terveydenhuollon tehokkuutta kriisitilanteessa.
1.4.2020
 |
Apu

Sandersin teesit

Yhdysvallat. USA:n terveydenhuoltojärjestelmästä joka vaaleissa käytävä vääntö näyttäytyy pohjoismaalaisille usein käsittämättömänä: miten ihmeessä jopa vähävaraiset ja paljon sairastavat vastustavat valtion takaamaa sairausvakuutusta?

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders on perinteinen julkisen terveydenhuollon kannattaja.

Newsweek (27.3.) nostaa esiin koronaepidemian hoidon ja aiemmat tutkimustulokset, joiden mukaan yksityisten sairaaloiden ja hoitokotien tulokset ovat heikompia: ”Onko Bernie sittenkin oikeassa?”

Kulttuurilistaus

Saksa. Deutsch Perfektin maaliskuun numero on päättänyt ryhtyä varsinaiseen tehtävään: lehti on listannut sata tärkeintä vinkkiä ”saksalaiseen kulttuurin moderniin kaanoniin”.

– Eri kulttuurilajien vertailu on tietenkin vaikeaa ja tietyssä mielessä mahdotonta, mutta se antaa myös kuvan, kuinka rikas saksalaisen kulttuurin perinne ja siihen liittyvä nykyhetki on, perustelee lehden päätoimittaja Jörg Walser.

Lehti muistuttaa, että vaikka Saksa on kulttuurihistoriassa tunnettu ennen kaikkea ajattelijoiden, runoilijoiden ja näytelmäkirjailijoiden maana, sen kulttuuriin kuuluvat myös kuvataiteilijat, säveltäjät, elokuvantekijät, muusikot, näyttelijät, tanssijat ja niin edelleen.

Erityistä huomiota saa toisen maailmansodan loppuvaiheessa raunioiksi pommitettu Dresden, joka on lehden mukaan vuonna 2020 Saksan vireimpiä ja monipuolisimpia kulttuurikaupunkeja.

Suljettu tehdas

Yhdysvallat. Edes Hollywoodin unelmatehdas ei pysy käynnissä, kun kokoontumis- ja liikkumisrajoitukset estävät lähes kaiken toiminnan.

Variety (18.3.) vertaa tilannetta vuosiin 2001 ja 1985, jolloin tähtiartistit tukivat 9/11-terrori-iskujen ja Afrikan nälänhädän uhreja. Jälkimmäisestä tunnetuin muisto on Michael Jacksonin ja Lionel Richien säveltämä We Are the World -kappale. Nyt ei ole mahdollisuutta ryhmätempauksiin, mutta lehti kannustaa viihdeteollisuuden tähtiä hyväntekeväisyyteen ja ihmisiä kulttuurin etäkulutukseen.

Kuun uusi puoli

Britannia. Aikaa uudelle harrastukselle? BBC Sky at Night Magazine on toki suunnattu aiheesta ennestään kiinnostuneille, mutta avaruudessa riittää tutkittavaa. Neil Armstrongin ja kumppaneiden kuukävelyn taannoinen juhlavuosi on aktivoinut uusia sukupolvia kiinnostumaan aiheesta.

Numerossa esitellään myös Kuukauden tähti, joka on nyt Pienen Koiran tähdistöön kuuluva Procyon. Koska lähellä ei ole muita kirkkaita tähtiä, se loistaa etenkin talvella ja varhaisina kevätöinä. Niin sanotun Talvitriangelin muut tähdet ovat Sirius ja Betelgeuse.

Kommentoi »