Kymmeniä salakuljetettuja koiria myytiin tonnilla kappale – ”Ostajat saattoivat olla tietoisia” – Huijausta rokotustiedoissa
Salakuljetus
Kymmeniä salakuljetettuja koiria myytiin tonnilla kappale – ”Ostajat saattoivat olla tietoisia” – Huijausta rokotustiedoissa
Tulli ja poliisi ovat tutkineet koirien laitonta maahantuontia Venäjältä Suomeen. – Nykyään on jopa suhteellisen yleistä, että koira tuodaan ulkomailta ja sillä on väärä identiteetti, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoo.
8.4.2023
 |
Apu

Tulli ja poliisi ovat tutkineet koirien laitonta maahantuontia Venäjältä Suomeen. Tapaukseen liittyy myös väärennettyjen lemmikkieläindokumenttien, lemmikkien mikrosirujen ja lääkeaineiden salakuljetusta maahan. Tapausta tutkitaan sekä salakuljetusrikoksina että törkeänä veropetoksena.

Pohjanmaalla asuvalla, salakuljetuksesta epäillyllä on ollut 180 koiranpentua vuosina 2016–2021. Koiranpennut on myyty Suomessa edelleen keskimäärin noin tuhannella eurolla.

Lemmikkipasseihin oli merkitty rokotukset, mutta niihin ei oltu yksilöity rokotuksen saanutta eläintä.

Tullin ja poliisin tutkiman koirien salakuljetusorganisaation toiminta alkoi paljastua, kun Tulli löysi postilähetysten valvonnassa Venäjältä Suomeen tulleen lähetyksen, jossa oli nimeämättömiä lemmikkieläinpasseja sekä lemmikkien mikrosiruja. Lemmikkieläinpassien mukaan eläimelle oli annettu rokotukset, mutta passeihin ei ollut yksilöity rokotuksen saanutta eläintä.

Esitutkintaan liittyneessä kotietsinnässä Tulli ja poliisi takavarikoivat suuren määrän lemmikkieläimiin liittyviä dokumentteja sekä niiden tekemiseen tarvittavia välineitä, kuten leimasimia. Kotietsinnässä takavarikoitiin myös lähes 50 erilaista lääkevalmistetta, joista noin puolet oli reseptilääkkeitä.

Osa koirista on ostettu Venäjältä ja osa on syntynyt Suomessa. Koiria on myyty niin pikkupentuina kuin vanhempanakin. Asiassa ei epäillä pentutehtailua.

– Koiria myytiin väärillä sirutuksilla ja väärillä dokumenteilla. Kyseessä on ollut koirahoitolatyyppinen ratkaisu ja koirakauppa on ollut henkilön sivubisnes, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoo.

Vyyhtiä keritään vielä auki, ja Sinkkosen mukaan muitakin aiheeseen liittyviä tapauksia on vielä tulossa.

Osa ostajista saattoi olla tietoisia koirien alkuperästä

Koirien myynnissä ollut useita kanavia ilmoituksista suusta suuhun -tietoon. Osa ostajista on tavoitettu, mutta vaillinaisen kirjanpidon vuoksi kaikista ei ole tietoa.

Koska rokotuspapereita on väärennetty, pelkona on, että koirien joukossa on ollut rokottamattomia ja jopa tarttuvia tauteja kantavia yksilöitä.

– Aina tämä mahdollisuus on olemassa. Emme voi yksilöidä, ovatko ne tuoneet tauteja vai eivät, se ei aina näy päällekkäin.

Tavoitettuja koiranostajia on informoitu asiasta.

– Jokainen toimii sen mukaan, minkä katsoo parhaaksi, mutta osalle asia ei tullut yllätyksenä ja he saattoivat olla tietoisia siitä [koirien alkuperästä].

Tulli ja poliisi eivät epäile ostajia rikoksesta, mutta eläinlääkintäviranomaisia on informoitu asiasta.

– Nykyään on jopa suhteellisen yleistä, että koira tuodaan ulkomailta ja sillä on väärä identiteetti, Sinkkonen sanoo.

Asunnosta löytyi 30 koiraa

Tarkastushetkellä asunnossa oli noin kolmisenkymmentä koiraa, joista osa oli Venäjällä, osa Suomessa syntyneitä. Suuresta koiramäärästä huolimatta asiassa ei epäillä esimerkiksi eläinsuojelurikkomuksia.

Missä nämä 30 koiraa ovat nyt?

– Eläinlääkäri ohjeisti koirien haltijaa niiden suhteen, Sinkkonen sanoo.

Tapausta tutkitaan Tullissa kahtena salakuljetusrikoksena sekä poliisin puolella törkeänä veropetoksena ja kirjanpitorikoksena. Tullin ja poliisin esitutkinnat valmistuvat kevään 2023 aikana ja siirtyvät sen jälkeen syyttäjälle syyteharkintaan.

Älä osta koiraa mistä tahansa

Myös Suomessa on myynnissä pentutehtaista tai muuten epäilyttävistä olosuhteista olevia koiria. Hälytyskellojen pitäisi soida esimerkiksi silloin, jos myyjällä ei ole kysymyksiä pennun tulevasta kodista, jos pennun emoa ei pääse katsomaan kotiin, jos myyjä ei suostu esittämään henkilöllisyystodistustaan tai jos ilmoituksen johdosta soitettaessa tapaaminen halutaan järjestää "matkan varrelle".

Pentutehtailu on julma bisnes, ja pentutehtaita tukemalla sekä varmistaa kärsimyksen jatkumisen että saa mahdollisesti sairaan ja rokottamattoman pennun.

Jos ostat rescuekoiran, käytä yhdistystä, joka on sitoutunut Responsible Rescue -toimintamalliin.

Kommentoi »