Kiinalainen Lynk & CO rynnimässä vahvasti Euroopan markkinoille
Autot ja liikenne
Kiinalainen Lynk & CO rynnimässä vahvasti Euroopan markkinoille
Fordilla, GM:llä ja Volvolla aiemmin pitkän uran tehnyt nykyinen Lynk & CO:n pääjohtaja Alain Visser uskoo vahvasti, että Geelyn omistama uusi brändi saa jalansijaa Euroopassa.
7.8.2019
 |
Tuulilasi

Lynk & CO ei aio myydä autoja Euroopassa perinteisten jälleenmyyjien kautta, vaan tilauspalveluna. Brändin autojen myynti Kiinassa alkoi viime vuonna, Eurooppaan on tarkoitus laajentua ensi vuonna. Ensimmäinen myyntiin tuleva auto on kompaktin kokoluokan crossover 01, joka on tehty samalle alustalle kuin myös Geelyn nykyisin omistaman Volvon suosittu XC40.

”Tarkoituksenamme on alkaa valmistaa autoja Eurooppaan ensi vuoden jälkipuoliskolla. Ensin ajattelimme, että ne pitää valmistaa Volvon Belgian tehtaalla Gentissä, mutta päätimme, että ne valmistetaan Kiinassa. Syy tähän on se, että Volvon XC40:n menekki on ollut niin kova, ettei Gentissä ole tilaa tuotantolinjoilla. Ensi vuonna on tarkoitus aloittaa autojemme myynti Amsterdamissa ja edetä siitä pala kerrallaan”, Visser visioi Automotive Newsille.

Tilauspalvelun lisäksi Lynk & CO aikoo myydä autojaan omissa pop up -myymälöissään.

”Emme halua lähteä rakentamaan perinteistä jälleenmyyntiverkostoa, koska näkemyksemme mukaan lopulta on kuitenkin volyymin suhteen kyse auton hinnasta. Näemme, että meidän on itse ryhdyttävä tilauspalvelun lisäksi myös myyntityöhön, muuten pitkän tähtäimen kannattavuutemme olisi uhattuna.”

”Olemme tehneet tutkimusta niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin ja huomanneet, että ihmiset ovat valmiita maksamaan kaiken kattavasta tilauspalveluautosta noin 500 euroa kuukaudessa. Kun ihmiset ymmärtävät, että voivat säästää tällä tavalla selvää rahaa verrattuna siihen, että käyttäisivät Uberia tai takseja, olemme voiton puolella. Tilauspalvelun kautta auton haluavat ovat usein ihmisiä, jotka eivät halua omistaa autoa itse”, Visser kertoo.

Lynk & CO uskoo myyvänsä vuonna 2021 puoli miljoonaa autoa vuodessa.

”Kiinassa autoja ostetaan edelleen perinteisellä kaavalla autoliikkeestä omaksi. Emme ole vielä määritelleet, mikä on tilausmallimme volyymitavoite Euroopassa. Kuukausitilauksen hintaakaan emme ole vielä määritelleet, mutta on selvää, ettei se voi olla vaikkapa 250 euroa, silloin se ei olisi meille enää kannattavaa.”

Sekään ei ole vielä tarkalleen tiedossa, kuinka pitkäksi ajaksi Lynk & CO aikoo autojaan tilauspalvelun kautta tarjota ”vuokralle”.

”Emme rehellisesti tiedä. Tutkimustemme mukaan etenkin nuoret ihmiset eivät halua omistaa autoa, koska se vaatii pitkäaikaista investointia. Sen olemme päättäneet, että tilausmallimme mukaan auton liisauksen voi lopettaa tietyn ajanjakson jälkeen koska tahansa. Uskomme juuri sen olevan temppu, millä saamme ihmiset Lynk & CO:n kyytiin”, Visser sanoo.

Yksi hyvä kysymys on, mitä autoille tapahtuu, jos tilauksen voi lopettaa silloin kuin itse haluaa.

”Aiomme tarjota niitä uudelleen tilauspalvelun kautta. Jos vaikkapa uuden auton saa 500 eurolla kuukaudessa, puoli vuotta vanhan auton voisi saada 400 eurolla.”

Kiinassa Lynk & CO:lla on tällä hetkellä myynnissä kolme mallia, mutta mallistoa on tarkoitus kasvattaa kymmeneen. Niistä vain harva tulee päätymään Eurooppaan.

”Olemme etuoikeutettuja nykymallistomme ja tulevaisuuden uusien mallien suhteen, mutta uskomme, ettemme tarvitse Eurooppaan lähellekään yhtä monta mallia kuin Kiinaan. Niitä tulee merkittävästi vähemmän”, Visser valottaa.

Euroopan päästörajat ovat tiukentumassa, mutta sekään ei ole Lynk & CO:lle ongelma.

”Meillä on toki olemassa myös omat päästötavoitteemme. Fakta on, että tuomme Eurooppaan ainoastaan lataushybridejä ja sähköautoja, mistä on meille etua. Tulevaisuudessa tulemme myymään ainoastaan täyssähköautoja, iso kysymys tietenkin kuuluu, koska se aika tulee.”

1 kommentti