Kiina-ilmiö: Made in China – BYD Han
Autot ja liikenne
Kiina-ilmiö: Made in China – BYD Han
Kiinalaisten autojen vyörystä Eurooppaan on puhuttu vuosia, ja kohta nuo puheet on pakko alkaa ottaa tosissaan.
1.9.2022
 |
Tuulilasi

BYD on kiinalainen automerkki, jonka maahantuonti alkoi hiljattain myös Suomessa. Aloitusmalli ei tosin ole hohdokas tai edustava limusiini vaan T3-mallinimellä kulkeva sähköpaku (kuva alla). Peli on kuitenkin avattu, joten lisää seurannee. BYDin takana seisoo norjalainen maahantuoja RSA.

BYD (Build Your Dreams) on mielenkiintoinen merkki, sillä iso konserni valmistaa henkilöautojen lisäksi myös lukuisia hyötyajoneuvoja ja junia. Suomessa BYD:n linja-autot alkavat olla vähitellen tuttuja, sillä merkki oli viime vuonna Suomessa selkeä ykkönen rekisteröinneissä. Jotain BYD:n potentiaalista kertoo myös se, että se on markkina-arvossa mitattuna tällä hetkellä maailman kolmanneksi arvokkain autobrändi Teslan ja Toyotan jälkeen.

Pariisin autonäyttelyn yllä leijuu tätä kirjoitettaessa yhä useita kysymysmerkkejä – ainakin mitä tulee siellä esiteltäviin autoihin. BYD aikoo kuitenkin olla vahvasti mukana Pariisissa lokakuun lopulla, sillä esillä on koko henkilöautomallisto. Tähän palettiin voi olettaa kuuluvan myös aloituskuvassa esiintyvän Han-mallin. Se on BYD:n juuri esitelty lippulaiva, jolla kiinalaiset eivät arkaile lähteä kisaan Tesla Model S:ää vastaan. Mitoiltaan Han on itse asiassa hyvin lähellä Model Ässää: sen pituus on viisi milliä vajaat viisi metriä. Akseliväli on sekin komeat 2,92 metriä. Myös ohjaamoa hallitseva iso näyttöruutu keskellä kojelautaa vie mielikuvat väkisinkin Teslan suuntaan.

BYD on vahvistanut jo Hanin tulevan Eurooppaan. Hinnat ovat vielä avoinna, mutta Kiinassa Hanin hinnat alkavat noin 40 000 eurosta.

Hanin valttikortti on sen uusi litium-rautafosfaattiakku akku, sillä BYD on myös yksi maailman suurimpia akkuvalmistajia. Han pohjautuu myös kokonaan uudelle ja pelkästään sähköautoille suunnitellulle perusrakenteelle. Hanin akulla on kokoa 85,4 kWh, ja sillä ruokitaan joko yhtä tai kahta sähkömoottoria. Jälkimmäisen kohdalla auto on siis myös nelivetoinen. Perusversion teho on 241 hevosvoimaa, nelivedon hulppeat 510 heppaa. Tarvittaessa akusta voidaan ottaa myös virtaa ulos kahden kilowatin teholla.

Hanin muotoilu on myös jotain muuta kuin mitä kiinalaismerkeiltä on totuttu odottaa. Auton muodoista on ollut vastuussa Wolfgang Egger, joka on muotoillut aiemmin mm. Alfa Romeoita, Audeja ja Lamborghineja.

Kommentoi »