Joko sinulla on oma suhde Lappiin? Näin saat matkastasi siellä enemmän irti
Matkailu
Joko sinulla on oma suhde Lappiin? Näin saat matkastasi siellä enemmän irti
Lappiin kannattaa matkustaa samalla asenteella kuin ulkomaille, kehottaa kolumnisti Heidi Kalmari. Satsaa palveluihin ja uuden oppimiseen, ja löydät Lapista vielä enemmän.
23.12.2020
 |
Mondo

Tiedätkö sen monelle tutun lipsahduksen? Sen, kun olet reissun päällä kotimaassa, mutta niin syvällä lomatunnelmissa, että huomaat puhuvasi siitä ”kun menet takaisin Suomeen”.

Minulle on näin käynyt lukuisia kertoja. Varsinkin, kun olen ollut Lapissa. Lipsahduksessa ei ole mitään outoa, kun ajattelee, miten erilainen paikka Lappi on kuin vaikka pääkaupunkiseutu. Eksotiikkaa ja erilaisuutta riittää niin luonnon, valon, lumen, eläinten kuin tekemisten suhteen.

Ensikertalaisen Lappi lumoaa takuu­varmasti aina, oli vuodenaika mikä tahansa.

Moni suomalainen lähtee Lappiin edelleen kuin vähän turhankin tuttuun kohteeseen. Loma hujahtaa ulkona liikkuen, minttu­kaakaota afterskissa juoden ja kylpylöissä lillutellen, mutta jääkö mieleen mitään sen kummempaa? Suosittelen ehdottomasti kurkistamaan pohjoisen kohteita pintaa syvemmälle, sillä silloin reissu nousee isoksi elämykseksi siinä missä ulkomaatkin. Tässä muutama vinkki, miten saat Lapin-lomasta kaiken irti.

Tutustu oikeasti saamelaiskulttuuriin. Ota matkalukemiseksi Kukka Rannan ja Jaana Kannisen kirja Vastatuuleen. Se on hurjaa luettavaa siitä, miten saamelaisia on pakkosuomalaistettu ja heidän oikeuksiaan poljettu. Kirjan luettuasi et katso enää poroja tai uutisia Jäämeren radasta samalla tavalla.

Jos käyt Levillä, mene illalliselle Saamen Kammiin. Siellä voit kuunnella Niiles-Jouni Aikion joikausta, ja lihan ystävä voi maistaa haudutettua poron sydäntä. Inarissa kannattaa tietysti käydä saamelaismuseo Siidassa.

Lähde opastetulle retkelle. Metsä ei ole enää pelkkä metsä, kun menet sinne ­asiantuntevan oppaan kanssa. Keskity oppimaan uutta. Mitä syvempi luontosuhteemme on, sitä paremmin osaamme luontoa myös kunnioittaa. Huippu­luokan retkiä Lapissa järjestävät esimerkiksi Sallan Poropuisto, Levillä Polar Star Travel, Pallaksella Pallaksen Pöllöt ja Pyhällä Bliss Adventure. Fiksuimmat retket tehdään pyörällä, patikoiden, lumikengillä tai suksilla.

Oma Lappi-suhteeni on syventynyt aina, kun olen kokeillut tällaisia elämyksiä – ja samalla tutustunut upeisiin pohjoisessa asuviin ja työskenteleviin ihmisiin. Sallassa olen vieraillut ranskalaisia matkailijoita Lappiin tuovan Terttu Mukkalan luona, hänen ihmeellisessä, joulutavaroita täynnä olevassa talossaan. Pirtissä kahvin äärellä hän kertoi koskettavasti omasta saamelaistaustastaan.

Opas Raija ”Raiski” Palosaaren kanssa taas olen kiertänyt tunturissa. Etsimme revontulia pimeässä mutta tähtien kirkastamassa illassa.

Majoitu vaihteeksi muualla kuin mökissä. Lappiin on viime vuosina perustettu mainioi­­ta majapaikkoja, joita kannattaa testata! Vaikka sympaattisia hostelleja, kuten Ylläksen 7 ­Fellsiä tai Kuusamon Goigloa.

Levillä elämyshotelli Taivaanvalkeat ihastuttaa kävijöitä. Hirsitalon henki, vanhat kalusteet ja rauhaisa sijainti joen rannalla ovat kuin luksusluokan mummolasta. Lasten kanssa voi kokea tonttupolun, jota on suunniteltu ­maailmanluokan koreografien kanssa.

Opi uusia taitoja. Omalla listallani tälle ­talvelle on lumitaitojen kartuttaminen. Osallistun ­varmaankin retkelle, jolla opitaan selviytymis­taitoja. Aiemmilla Lapin-reissuillani olen kokeillut ensi kertaa saunajoogaa ja jääkiipeilyä. Saariselällä kävin umpihankihiihtämässä.

Jos kotimaanloman päättyessä lipsauttaa, että on palaamassa Suomeen, se on oikeastaan aika hyvä merkki. Se kertoo, että matka on tuntunut ihan muulta kuin arki. Että on oppinut uutta ja kokenut jotain merkityksellistä.

Lapin taika on minulle ollut sitä, että olen oppinut kuuntelemaan herkemmin luontoa, kunnioittamaan erilaisia ihmisiä ja rikkonut rajojani. Mitä Lapin taika voisi olla sinulle, millainen on sinun Lappi-suhteesi?

Toimittaja Heidi Kalmari on pohtinut Mondon-kolumneissaan, miten matkustaa kestävästi ilosta tinkimättä. Tammikuussa 2021 lehdessä aloittaa uusi kolumnisti.

Kommentoi »