Espoossa mielenkiintoinen hanke: Postin jakeluauto kerää kelidataa - tekstiviesti varoittaa liukkaudesta
Autot ja liikenne
Espoossa mielenkiintoinen hanke: Postin jakeluauto kerää kelidataa - tekstiviesti varoittaa liukkaudesta
LähiTapiola varoittaa uudessa hankkeessaan Espoossa asuvia asiakkaitaan liukkaasta tai erityisen hankalasta kelistä aamuisella tekstiviestillä. Tavoitteena on vähentää liukastumisia ja kolareita, joista aiheutuu vakuutusyhtiöiden asiakkaille jopa satojen miljoonien eurojen vahingot vuosittain.
17.12.2018
 |
Tuulilasi

Hankkeessa hyödynnetään uudella tavalla Postin jakeluautojen keräämää kelidataa.

”Elämänturvayhtiönä etsimme jatkuvasti uusia keinoja vahinkojen vähentämiseen ja ennakointiin. Tavoitteenamme on vähentää liukastumisia ja talvikelien aiheuttamia liikennevahinkoja varoittamalla asiakkaitamme aamuisin poikkeuksellisesta liukkaudesta. Usein vahinko sattuu kodin välittömässä läheisyydessä esimerkiksi omalla pihalla tai kotikadulla”, kertoo LähiTapiola Pääkaupunkiseudun toimitusjohtaja Jukka Kinnunen.

Ensimmäiset tekstiviestivaroitukset lähetettiin tänään yhtiön Espoon Kivenlahden alueella asuville asiakkaille. Varoitusviestin lisäksi asiakkaiden käytössä on myös karttapalvelu, josta voi tutustua oman alueen liukkaisiin katuosuuksiin. Asiakaskokemusten perusteella päätetään palvelun laajentamisesta.

”Ainutlaatuista uudessa hankkeessamme on hyvinkin tarkka alueellinen tieto katujen kunnosta. Palvelun avulla saa tarkan tiedon esimerkiksi oman lähikadun liukkaudesta juuri nyt ja lähitunteina. Yhdellä kadunpätkälläkin erot tien liukkaudessa voivat olla merkittäviä”, Kinnunen kertoo.

Postin jakeluautot ovat aamukierroksillaan keränneet helmikuusta lähtien Espoossa Kivenlahdella dataa teiden ja katujen liukkaudesta ja kunnosta. Autoihin kytketty keinoäly on valjastettu yhdistämään tarkat tien olosuhdemittaukset ja videokuvaa analysoiva konenäkö julkiseen karttapalvelun näkymään.

”Tämä on hieno esimerkki siitä, mitä lisäarvoa tiedontuotantoon valjastetut Postin autot voivat luoda alueen asukkaille kumppaniemme palveluiden avulla. Laajemmin, Katudata-tilannekuvapalvelulla voimme havainnoida ja tunnistaa poikkeamia tiestöstä, ajo-olosuhteista sekä jakelureittiemme varrella olevista omaisuuskohteista”, sanoo Postin Tommi Pekkala, joka vastaa palvelun liiketoiminnasta.

Liukastumisista vuosittain jopa 200 miljoonan euron vahingot asiakkaille

• Liukastumiset ovat talvella yleisimpiä tapaturmia. Niistä koituu vakuutusyhtiöiden asiakkaille vuosittain jopa 200 miljoonan euron vahingot.

• Liikenneturvan joulukuussa 2017 teettämän kyselyn mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisista kertoi kaatuneensa liukastumisen takia edellisen vuoden aikana. Kaatuneista joka neljäs kertoi loukanneensa tai satuttaneensa itsensä liukastumisen seurauksena. Joka kymmenes joutui kaatumisen seurauksena käymään myös lääkärissä tai terveydenhoitajalla. Yhden tai useamman päivän töistä tai koulusta joutui olemaan noin viisi prosenttia kaatuneista.

• Työmatkatapaturmia selvittäneen hankkeen mukaan työmatkat ovat merkittävä riskitekijä. Yli 70 prosenttia työmatkalla sattuneista tapaturmista johtuu liukastumisista ja kaatumisista, joita tapahtuu paljon etenkin niinä arkipäivinä, jolloin keli on suurissa kaupungeissa erityisen huono.

• Liukkaat kelit näkyvät yhtä lailla liikennevahinkojen määrissä. Liikenteen vahinkopiikit osuvat yleensä talvikuukausille liukkaalle säälle, jossa näkyvyys on sateen heikentämä.

1 kommentti