Autoteollisuus ajaa kohti hiilineutraaliutta - mikä ihmeen vihreä teräs?
Autot ja liikenne
Autoteollisuus ajaa kohti hiilineutraaliutta - mikä ihmeen vihreä teräs?
Mercedes-Benz ostaa osuuden ruotsalaisesta H2 Green Steel -teräsyhtiöstä ja valmistautuu niin sanotun vihreän teräksen käyttöön useiden mallien sarjatuotannossa jo vuodesta 2025 alkaen. Yhteistyö on osa Mercedes-Benzin Ambition 2039 -strategiaa, joka tähtää täysin CO2-neutraaliin ajoneuvotuotantoon vuonna 2039 eli 11 vuotta aiemmin kuin EU-määräykset edellyttävät.
3.6.2021
 |
Tuulilasi

Esimerkiksi Mercedes-Benz sedan-korisen autosta 50 prosenttia on erilaisia teräsosia, ja niiden valmistaminen aiheuttaa noin 30 prosenttia tuotannon aikaisista kokonaispäästöistä.

Nykyisillä valmistustavoilla yhden terästonnin valmistaminen aiheuttaa yli kahden tonnin CO2-päästöt. H2 Green Steelin kehittämä valmistusprosessi perustuu vedyn ja 100-prosenttisesti uusiutuvan sähkön käyttämiseen terästuotannossa. Hiilidioksidipäästöjä ei siis synny lainkaan sen sijaan, että ne vain kompensoitaisiin valmistuksen jälkeen. Kyseessä on siis ns. vihreä teräs. Vuonna 2020 perustettu H2 Green Steel toimii Pohjois-Ruotsin Bodenissa ja Luleåssa. Yhtiön on määrä valmistaa 5 miljoonaa tonnia CO2-neutraalia terästä vuoteen 2030 mennessä. Vihreän teräksen lisäksi Mercedes-Benz aikoo jatkossa lisätä kierrätysmateriaalien käyttöä auton osissa ja komponenteissa.

Mercedes-Benzille viisi ykkössijaa Motor Klassik Award 2021 -kilpailussa

Lähes 15000 ihmistä antoi äänensä Motor Klassik -lehden vuosittain järjestämässä lukijaäänestyksessä, ja tulokset puhuvat puolestaan. Mercedes-Benz keräsi viisi ykkössijaa – eikä vain historiallisten ajoneuvojen luokissa, vaan myös ”tulevaisuuden klassikot” -sarjoissa. Mercedes-Benzin voittaja-autot olivat:

- Classic Sports Car -luokka: Mercedes-Benz 300 SL Coupé (W 198) ”Lokinsiipi”, 31,2 prosenttia äänistä. Voitto oli mallille jo kahdeksas.

- Classic Saloons: Mercedes-Benz 300 SEL 6.3 (W 109), 32,9 prosenttia äänistä.

- Classics of the Future/Vans: Mercedes-Benz EQV, 46 prosenttia äänistä.

- Classics of the Future/Luxury ja premium: Mercedes-Benz S-sarja, 33,7 prosenttia äänistä

- Mercedes-Benzin alkuperäiset varaosat: 50,1 prosenttia äänistä.

Daimler ja Shell investoivat yhdessä vetykäytävään

Daimler Truck AG vauhdittaa vetyliikenteen syntyä omalta osaltaan yhteistyösopimuksella Shell New Energies NL B.V:n kanssa. Shell tulee rakentamaan vihreän vedyn tuotantolaitokset Rotterdamin sataman yhteyteen Hollannissa ja Kölnin sekä Hampurin kaupunkien alueelle Saksassa. Näiden kolmen tuotantolaitoksen muodostaman kolmion alueelle tulee suunnitelman mukaan sijoittumaan 150 vetytankkausasemaa raskaalle liikenteelle, joilla vuoteen 2030 mennessä tulee liikennöimään 5000 Mercedes-Benzin valmistamaa vetykäyttöistä päästötöntä raskasta kuorma-autoa.

Konttiin sijoitettu ”varaosatehdas” tulostaa alkuperäisosia Mercedes-Benzin linja-autoihin

Daimler Buses ja sen huoltoliiketoiminnasta vastaava OMNIplus ovat kehittäneet liikuteltavan varaosien tulostusyksikön, jolla tehostetaan 3D-osien valmistusta ja saatavuutta. Vain 36 neliömetrin suuruinen ”minitehdas” on sijoitettu 3 x 12 -metriseen konttiin, joka voidaan siirtää haluttuun kohteeseen kuorma-auton lavalla. Sen jälkeen tehdas tarvitsee vain sähköliittymän ja internet-yhteyden, ja tulostus voi alkaa. Jo lähes 40000 Mercedes-Benz- ja Setra-linja-autojen varaosaa voidaan valmistaa 3D-printtaustekniikalla, ja noin 7000 osaa on parhaillaan digitoitavana. Nyt valmistuneen minitehtaan kaltaiset yksiköt nopeuttavat jatkossa osatoimituksia ja poistavat tuotannon pullonkauloja. Ne lisäävät myös toiminnan ekologisuutta, kun osatoimitusten ja rekkakuljetusten tarve isoilta keskusvarastoilta vähenee.

Mercedes-Maybach S-sarjan myynti käynnistyi, tarjolla kaksi huippumallia

Mercedes-Maybach S-sarja yhdistää kaksi automaailman tavoitelluinta hyvettä: absoluuttisen ylellisen ja mukavan matkustuskokemuksen sekä huippuunsa hiotun teknisen edistyksellisyyden. Tarjolla on kaksi Mercedes-Maybach-mallia: V8-moottorinen S 580 4Matic (385 kW/523 hv, 700 Nm) sekä ensimmäistä kertaa myös V12-moottorin ja nelivedon yhdistelmällä varustettu S 680 4Matic (450 kW/612 hv, 900 Nm). Mallit ovat 18 senttiä pidempiä kuin pitkäakselivälinen Mercedes-Benz S-sarjan auto, ja vakiovarustukseen kuuluvat Executive-istuimet takana sekä Chauffeur-varustepaketti. Matkustamo tarjoaa ylivertaisen rentouttavan työtilan ja levähdyspaikan, sillä äänieristystä on edelleen parannettu aktiivisilla tiemelua suodattavilla vastamelutoiminnoilla. Auto voidaan viimeistellä myös kaksisävymaalauksella, jossa käytettäviä väriyhdistelmiä on kaikkiaan kymmenen. Lisävarusteena ovat saatavissa esimerkiksi TV-vastaanotin, nelipyöräohjaus, kameran ohjaama e-Active Body Control-jousitus sekä ylellinen Maybach-nappanahkaverhoilu. Mercedes-Maybach S-sarjan hinnat alkavat Suomessa 289 388 eurosta (S 580 4Matic).

Kommentoi »