Alfa Romeon vihreä siirtymä tarjoaa laimeaa suorituskykyä ja alle neljän tähden menopelin
Koeajo
Alfa Romeon vihreä siirtymä tarjoaa laimeaa suorituskykyä ja alle neljän tähden menopelin
Alfa Romeon sähköistymistä on odotettu kuin kuuta nousevaa, ja nyt se vihdoin alkaa upouuden Tonale-mallin myötä.
8.1.2023
 |
Tuulilasi

Koeajo Alfa Romeo Tonale

  • Mittarilukema: 2359 km
  • Testimatka: 1001 km
  • Renkaat: Bridgestone
  • Mittauspäivä: 14.8.2022
  • Sää: Pilvipouta
  • Lämpötila: + 15°C
  • Tien pinta: Kuiva asfaltti

Autojen sähköistymisestä on vouhkattu jo reilut kymmenen vuotta. Nykyisin sähköä onkin tarjolla jo hyvin monenlaisessa muodossa, ja harvassa ovat ne Euroopassa operoivat autovalmistajat, jotka eivät sähköistymiseen ole vielä tarttuneet. Kun autojen CO2-päästöjä ajetaan pakolla alaspäin vihreän siirtymän säestämänä, on akkusähköauto tällä hetkellä varmin ja teknisesti helpoimmin toteutettavissa oleva ratkaisu päästönollaukseen. Pistokehybridit, hybridit ja kevythybridit komppaavat kehityksessä, jonka tavoitteena on polttomoottorin alasajo, ainakin parhaan nykyisen tiedon mukaan. Jokaisella autovalmistajalla on omat aikataulunsa siitä, kuinka kyseinen kehitys toteutetaan.

Mutta heti aakkosten alkupäässä tapaamme poikkeuksena Alfa Romeon. Perinteikkään italialaismerkin mallihistoria on täynnä urheilullisia ja näyttäviä autoja, joiden ytimessä useimmiten on ollut suorituskyky. Sähköistyminen on jäänyt paitsioon. Muutenkin koko Alfa-mallisto on viime vuosina näivettynyt hyvin kapeaksi, ja nykyisin Alfa Romeon soihtua ovat kantaneet vain Giulia-sedan sekä Stelvio-SUV. Nyt kaksikon tueksi saapuu vihdoin Tonale, joka on Stelviota pienempi ns. C-segmentin SUV. Jotakin Alfan hitaudesta kertoo se, että Tonale on ensimmäinen täysin uusi malli kuuteen vuoteen. Ja Tonaleen saadaan vihdoin sitä sähköäkin.

Etutilat ovat kunnolliset ja istuimet kohtuullisen hyvin tukea antavat, mutta enemmänkin sivutukea voisi olla tarjolla. Reisituen pituussäätö puuttuu.
Takaistuintilat ovat selkeästi etutiloja rajallisemmat, varsinkin jalkatilojen osalta. Keskipaikka on tuttuun tapaan ahdas.
Tavaratila on 500 litrallaan iloinen yllätys, ja boksi on myös käytännöllisen mallinen. Laajennus tapahtuu helposti.

Tonale on italiaisvalmistajan itsensä mukaan ”sähköinen taidonnäyte” kilpaillussa C-segmentin SUV-luokassa. Sen pitäisi nyt tarjota sitä ensiluokkaista laatua, tyylikästä muotoilua ja luokkansa uusinta teknologiaa kompakteissa, pituudeltaan 4,5-metrisissä mitoissa, jota alfistit – ja ehkä jotkut muutkin – ovat jo pitkään odottaneet. Tonalet valmistetaan juuri sitä varten valmistetulla kokoonpanolinjalla Napolissa, joka on yksi konsernin moderneimmista tuotantolaitoksista. Puitteet onnistumiselle pitäisi siis olla olemassa.

Teknisesti Tonale on läheistä sukua Jeep Compassin kanssa. Molemmat autot rakentuvat aikoinaan jo Fiatin kehittämälle SCCS-perusrakenteelle, joka julkaistiin alun perin jo vuonna 2005. Sittemmin perusrakennetta on kyllä muokattu ja nykyaikaistettu vahvastikin, mutta perustaltaan Tonale on siis varsin koeteltua tekniikkaa. Syitä auton viivästyneeseen esittelyyn on useita, esimerkiksi nykyinen komponenttipula, mutta myös se fakta, että Alfalla sähköistymisen on palveltava ennen kaikkea tuotemerkkiä ja sen ydinarvoja, varsinkin tunteikkuutta. Tie tähän kokonaisuuteen ei ole ollut helppo eikä suoraviivainen.

Poimintoja varusteista

Vakiovarusteita:

  • 10,2-tuumainen värikosketusnäyttö
  • Automaattinen kaksialueilmastointi
  • Ajotilojen valinta (D-N-A)
  • Sadetunnistin
  • 12,3 tuuman digitaalinen mittaristo
  • Mukautuva tasanopeudensäädin (Sprint)
  • Langaton Apple Car Play ja Android Auto
  • Langaton lataus puhelimelle (Sprint)
  • LED-ajovalot
  • Kuljettajan vireystilan valvonta

Lisävarusteita:

  • Etuistuinten ilmastointi
  • Nahkaverhoilu

Monet italialaiset automallit tunnetaan muotoilustaan ja intohimoisesta estetiikan palvonnasta, joka on joskus tapahtunut jopa käytännöllisyyden kustannuksella. Alfa Romeo lukeutuu ehdottomasti tällaisten autojen valmistajiin. Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että Alfa Romeoiden tulisi näyttää kauniilta, vaikka poikkeuksiakin toki on ollut.

Tonalen muotoilutiimin johdossa on vaikuttanut kreikkalaissyntyinen Alexandros Liokis. Auton muotokieli on alfamaisen erottuvaa ja omintakeista Stelvion vanavedessä, sensuelliakin. Keulaa hallitsee Alfan tuttu Trilobo-muotoilu ja siihen on istutettu Scudetto-etumaski, joka toimii keskipisteenä koko keulan ilmeelle. Vastaavasti uudet 3+3 täyslediajovalot mukautuvin matriisiteknologioin tuovat mieleen SZ Zagato -konseptiauton vihaisen ilmeen. Mutta SUV:n mittasuhteet ovat aina haastavat auton korkeudesta johtuen.

Menevyyttä on haettu niinkin kaukaa kuin Giulia GT:n elegantista tyylistä, joka saattaa muistuttaa jotakuta myös verevästä 8C Competizione -mallista. Perimmäinen kysymys lienee, voiko Alfa Romeo ylipäätään olla SUV? Jos vastaus on kyllä, sijoittunee Tonale ulkoasultaan useimpien silmissä svengaavimpiin uusiin kompakteihin SUV-malleihin. Jos tekee mieli vastata ei, huonompi homma Tonalen kannalta.

Ohjauspyörä on alaosastaan hieman litistetty. Pituussäätöä voisi olla himpun verran enemmän. Käynnistys tapahtuu vasemmalta puolalta. Kosketusnäyttö on 10,25-tuumainen ja tablettityyppinen. Käyttöliittymä toimii asiallisesti. Vaihdevalitsin on vanha kunnon taakse vedettävä keppi. Kaksoiskytkinvaihteisto on seitsemänportainen.
Lisävarusteinen Harman Kardon -audiojärjestelmä soi Tonalessa muhkeasti. Kaiuttimia on 14 kpl.
Keskikonsolissa sijaitsee ajotilavalitsin ja langaton latausalusta, johon kännykkä on helppo sijoittaa. Langaton Car Play toimi Tonalessa moitteetta.

Tonale on Alfa Romeon omien lausuntojen mukaan sen yli satavuotisen historian laadukkain ja edistyksellisin automalli. Se on hätkähdyttävän paljon luvattu. Tästä varmemmaksi vakuudeksi autolle myönnetään Suomessa viiden vuoden tai 100 000 kilometrin tehdastakuu. Pitkä takuu on eurooppalaisten merkkien keskuudessa suhteellisen harvinaista herkkua, mutta sillä voidaan kyllä kosiskella autonostajia menestyksellisesti, niin kuin esimerkiksi Kia on meillä tehnyt. Toisalta Tonalen 100 000 kilometrin rajapyykki ei meikäläisittäin ole erityisen paljon.

Alfa Romeo on aiemmin esimerkiksi Giulian kanssa keimaillut premium-idean kanssa, mutta nyt puhutaan Tonalen yhteydessä ihan avoimesti premiumista. Autolle myönnettävä takuu viestii, että valmistajalla riittää luottamusta Tonalea kohtaan. Alfa Romeon luotettavuushistoria ei ole erityisen mairitteleva, mutta voivathan asiat muuttua. Tämä jää nyt nähtäväksi.

Tonale tulee Suomeen kahden eri sähköistetyn voimalinjan voimin; kevythybridinä (130 tai 160 hevosvoimaa) sekä ladattavana hybridinä (275 hv). Kepeämpi 130-hevosvoimainen versio ei lupaa mitään kovin erityistä tämän päivän kriteerein, mutta Tonalen 160-heppaisessa kevythybridissä on 1,5-litrainen moottori, jonka kylkeen on liitetty muuttuvageometrinen turboahdin yhdistettynä seitsenvaihteiseen TCT-kaksoiskytkinvaihteistoon.

Paketin täydentää 48 voltin sähkömoottori, joka tuottaa 15 kW ja 55 newtonmetriä. Sähkömoottori mahdollistaa moottorin käyttämisen myös silloin, kun polttomoottori sammutetaan. Vaihteisto puolestaan mahdollistaa käynnistyksen ja ajon sähköajotilassa alhaisilla nopeuksilla, esimerkiksi pysäköidessä ja rullauksen yhteydessä. Tämä kokonaisuus on jo teknisesti enemmän premiumia.

Faktat

  • Mallin perushinta 54 427 euroa
  • Testiauton lisävarusteet Metalliväri (1959 €)
  • Testiauton hinta 56 386 euroa
  • Takuu 5 vuotta tai 100 000 km, maalitakuu 3 vuotta puhkiruostumattomuustakuu 8 vuotta
  • Maahantuoja Astara Ital Finland Oy
  • Valmistaja Alfa Romeo
  • Valmistuspaikka Pomigliano d'Arco, Napoli, Italia

Plugari on kuitenkin se Tonalen odotetuin versio, jota joudutaan vielä muutama kuukausi, eli vuoden lopulle, odottelemaan. Huippumallin vakiona Q4-nelivedolla varustettu versio kiihtyy aidon Alfan tyylisesti sataseen 6,2 sekunnissa. Autossa on 15,5 kilowattitunnin ajoakku, ja toimintamatka sähköllä on jopa 60 kilometriä yhdistetyssä ajossa. Neliveto lupaa Tonalelle enemmän ajonautintoa ja turvallisuutta, kevythybridithän ovat etuvetoisia.

Kuljettajakeskeinen, ergonomisesti toimiva ajoasento on tyypillisesti ollut Alfoissa vahvaa tekemistä. Tonalen ajoasennosta saa myös toimivan, mutta pidemmät kuljettajat joutuvat hieman kumartelemaan sisälle istuutuessa. Näin siitä huolimatta, että auto on 1,6 metriä korkea. Ohjauspyörän pituussäätöä saisi olla enemmän, jotta se tulisi lähemmäksi. Itse ratti on alhaalta hieman litistetty ja yläosastaan ohuempi kuin muualta. Näkyvyys ulos on kohtalaisen hyvä, mutta taustapeili peittää tuulilasista isohkon alan. Tilaa on edessä hyvin, takana kohtalaisesti.

Etuistuimet ovat tukensa puolesta verrattain hyvät, mutta sivuttaistukea saisi olla auton sporttinen tunnelma huomioon ottaen enemmänkin. Koeajetussa Edizione Speciale -varustetasossa on etuistuinten sähkösäädöt, mutta reisituen pituussäätö puuttuu. Ohjaamossa on laadukas tunnelma, mutta jonkin verran myös kovia muoveja. Nämä ovat juuri niitä pikkuseikkoja, joita premium-statuksen lunastamisessa kipeästi tarvittaisiin. Toisaalta ohjaamo on ergonomisesti toimiva, ja helppokäyttöiset, fyysiset painikkeet kojelaudassa ovat aina positiivinen yllätys. Alfa Romeolle tunnusomaisen Cannocchiale-kojetaulun mittaristo on täysin digitaalinen; 12,3 tuuman näyttö on muokattavissa.

Tonale käynnistyy aina hieman eri kohdasta ohjaamoa riippuen siitä, miten auto on pysäköity, sillä käynnistyspainike on sijoitettu alfamaisesti ohjauspyörän vasempaan puolaan – ainahan ohjauspyörä ei ole samassa asennossa. Painike on onneksi valaistu, niin että sen löytää myös pimeässä. Uutta on Tonaleen integroitu Amazon Alexa -ääniavustaja. Alexa tarjoaa päivityksiä ajoneuvon tilasta, kertoo lataus- ja/tai polttoainetason, etsii kiinnostavia kohteita ja lähettää esimerkiksi ovien lukitus- ja avauskomentoja etänä. Alexan käyttäminen vaatii hieman opettelua, ja saattaa aluksi tuntua turhalta kikkailulta.

Digimittaristo on vakiovaruste ja muokattavissa. Informaatiota on tarjolla paljon, mutta jotkin mittariston kuvakkeet ovat pienehköjä.
Ajamiseen liittyviä avustimia hallitaan ohjauspyörän vasemmalta puolalta. Käytettävyys on kunnossa, kun painikkeet ovat perinteisiä.
Oikealta puolelta hallitaan mittaristonäyttöä ja audiosäätöjä. Audion voimakkuussäätö löytyy myös keskikonsolista.

Kevythybridi-Tonale lähtee useimmiten liikkeelle sähköllä, mutta pitkälle sillä ei päästä, varsinkin jos moottori on vielä kylmä. Kaupungissa sähköllä saattaa yltää käytännössä joidenkin satojen metrien matkoihin, ennen kuin polttomoottori taas käynnistyy. Ajotilat valitaan keskikonsolin helppotoimisesta kiertopyörästä, jossa komeilevat Alfoille tutut D-, N- ja A-tilat. Tälläkin kertaa ajotilat tarjoavat ennalta-arvattavat, selkeästi toisistaan eroavat suorituskykypainotukset ajamiseen. Mutta ei edes dynamic-ajotila tästä Tonalesta kovin kiihkeää kulkijaa tee. Lähes yhdeksän sekunnin kiihdytys sataseen tuntuu Alfa Romeossa pieneltä ikuisuudelta. Onneksi luvassa on aiemmin mainittu nelivetoinen pistokehybridi.

Etuvetoisissa versioissa on Alfa Romeon elektroninen itselukkiutuva tasauspyörästö, joka vakauttaa ajotuntumaa ja tuo autoon ainakin periaatteessa urheilullista luonnetta. Ohjauksen välityssuhde on suora 13,6:1, ja ohjaustuntuma välitön. Käytännössä Tonalen ajaminen on aktivoivan osallistavaa, ja pienemmissä nopeuksissa tuntuma ratille saattaa tuntua hieman heppoiselta. Suuremmissa nopeuksissa ajofiilis onneksi tukevoituu selvästi.

Mitat

  • Pituus: 4 528 mm
  • Leveys: 1 841 mm
  • Korkeus: 1 601 mm
  • Akseliväli: 2 636 mm
  • Raideleveys − edessä 1 567 mm − takana 1 543 mm
  • Maavara 165 mm
  • Tavaratila 500 – 1 550 l (VDA)

Massat

  • Virallinen omamassa: 1 525 kg
  • Perävaunu − jarruin 1 500 kg − jarruitta 700 kg

Tonale tarjoaa tason kaksi autonomisen ajon. Etukamera valvoo ajoneuvon ympäristöä sivu- ja pituussuunnissa, ja lisäksi älykäs mukautuva tasanopeudensäädin, kaistan keskitys ja liikenneruuhka-avustin ylläpitävät ajamisen turvallisuutta. Tasanopeussäädin toimii notkeasti, mutta kaistan keskitys saattaa joissakin tilanteissa tehdä äkillisiä liikkeitä, joista kuljettaja haluaisi olla eri mieltä.

Rengaskoko koeajoautossa oli kookas 235/45/R19. Vähempikin riittäisi, sillä ehkä juuri renkaiden takia ajo on aika hermostunutta. Sisätilat pysyvät kohtalaisen hiljaisina aina 100 km/h nopeuteen saakka, mutta moottoritienopeuksissa rengasmelu alkaa erottua selkeänä. Tonalen jousitus on tuhdiksi säädetty, suorastaan kovanpuoleinen. Tästä seuraa, että auto heiluu tien epätasaisuuksissa huomattavasti. Toisaalta mutka-ajossa meno on vakaan kallistelematonta. Kulutukseksi muodostui tavallisessa seka-ajossa kesäkeleillä keskimäärin 6,8 litraa sadalla, kun keskinopeus oli 51 km/h.

Taka-akselilta löytyy mielenkiintoisen näköinen monivarsituenta. Tonale on lähtökohtaisesti etuvetoinen, mutta myöhemmin saapuva pistokehybridi nelivetoinen.
Sähköllä maustettu 1,5-litrainen turbomoottori tuottaa 160 hevosvoimaa ja 240 Nm vääntöä. Väännön suhteellinen vähäisyys tuntuu suorituskyvyssä.

Tonalen mallisto koostuu alkuvaiheessa peräti viidestä eri varustetasosta: Super, Sprint, Ti, Veloce sekä täyteen tupattu Edizione Speciale -lanseerausmalli. Vakiovarusteista mainittakoon esimerkkeinä digitaalinen mittaristo, led-ajo-, ja takavalot, automaattinen kaksialueilmastointi, kuljettajan vireystilan valvonta ja langaton Apple Car Play sekä Android Auto. Koeajoyksilössä oli lisävarusteena vain näyttävä Montreal-kolmikerrosmetalliväri, jonka myötä auton hinta kohosi auton kokoluokka huomioiden varsin korkeaksi. Tällä hintatasolla premiumia pitää jo saadakin.

Tonale on korostetun tärkeä uutuus Alfa Romeolle, sillä maailmanvalloitus etenkään tärkeillä Yhdysvaltain markkinoilla ei ole edennyt kaupallisesti suunnitellulla tavalla. Nyt olisi onnistuttava isosti. Siihen nähden Tonale on kokonsa puolesta oikea auto varsinkin eurooppalaisille markkinoille. Hyvin paljon jää riippumaan siitä, kuinka myöhemmin saapuva pistokehybridi onnistuu todellisuudessa.

Kommentti: Nyt ovat tunteet pelissä. Alfa Romeo on tehnyt auton nykypäivän vaatimuksia täyttämään, mutta onko Tonale aito Alfa? Kun kyseessä on tämä kevythybridi, niin mielestäni ei. Pistokehybridi voi kuitenkin keikauttaa kaiken päälaelleen. Näytön paikka, Alfa.

Koeajo Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160 hv 7DCT Edizione Speciale

  • Moottori Rivi-4, bensiini, kevythybridi
  • Iskutilavuus 1469 cm3
  • Teho 96 kW (160 hv)
  • Vääntö 240 Nm
  • Voimansiirto Etuveto, 7-nop. automaatti
  • 0−100 km/h 8,8 s
  • Huippunopeus 212 km/h
  • Yhd. EU-kulutus 6,2 l/100 km
  • CO2-päästöt 138 g/km
  • Mitat Pituus 4 528 mm, leveys 1 841 mm, korkeus 1 601 mm, akseliväli 2 636 mm, tavaratila 500 – 1550 l
  • Omamassa 1525 kg
  • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 54 427 € Mallisto alkaen: 42 290 €

Kenelle?

Erilaista premiumia etsiville pienperheille. Tonale kilpailee kivikovassa pikku-SUV:ien sarjassa, mutta Alfa on usein onnistunut löytämään omat, korostetun merkkiuskolliset asiakkaansa. Uusiakin pitäisi nyt löytää merkin pariin.

Kommentoi »