Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio on ylpeästi aistikas italialainen
Koeajo
Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio on ylpeästi aistikas italialainen
Stelvio alkaa mallina jo ikääntyä, mutta kun keulalle valjastetaan yli 500 Ferrarin korskeaa oria, mielenkiinto herää uudelleen. Ja sitten mennään…
1.1.2023
 |
Tuulilasi

Monien sähköautojen suorituskykyä ihastellaan estottomasti, useimmiten aiheesta. Mutta kaikkeen eivät sähköautotkaan yllä, eivätkä kaikkien tarpeisiin sovellu. Siksi edelleen valmistetaan myös polttomoottoritekniikkaan perustuvia hirmuja, joilla on perinteitä kunnioittava taistelijasielu. Kuten Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio, jonka vauhdista vastaa Ferrarilta lainattu sydän.

Etuistuimet antavat hyvän sivuttaistuen niin selälle kuin jaloillekin. Reisituen pituussäätö on aina toivottu ominaisuus, sekin tarjotaan.
Takatilat eivät ole erityisen runsaat polvitilojen osalta. Näyttävä yksityiskohta ovat vihreäksi värikoodatut turvavyöt.

Stelvio Quadrifoglion moottori on Ferrarin F154-sukuinen, kaksin turboin ahdettu 690T-tyyppikoodilla autoa eteenpäin riuhtova V6-voimanpesä. Ferrarin mainittuun voimanlähteeseen verrattuna Alfan moottorissa on siis kaksi sylinteriä vähemmän, ja iskutilavuutta maltilliset 2,9 litraa. Silti Stelvio Quadrifoglion konehuoneesta säntää laitumille 510 huippuunsa viritettyä hevosvoimaa, jotka kiidättävät tämän muodokkaan hurmaajan huimaan kyytiin.

Kiihdytys sataseen on ohi alle neljässä sekunnissa, kun Q4-nelivedon kaikki pyörät tarraavat kiinni asvalttiin. Vaihteistoksi saa vain kahdeksanportaisen automaatin, jota voi tietenkin käskyttää myös itse ohjauspyörän takana sijaitsevista siivekkeistä. Stelvio Quadrifogliossa on Alfan perus-D/N/A-ajotilojen lisäksi myös Race-ajotila, jossa moottorin kaikki suitset höllätään. Silloin parhaan kokemuksen saa juuri itse vaihteita vaihtamalla, ja nauttia hienon moottorin tarjoamista aidoista äänistä. Täyskaasukiihdytyksessä moottori parkaisee vaihteidenvaihtojen yhteydessä ilmoille metallisen ulvonnan, joka saa ihon oikeasti kananlihalle. Moottori valittaa piinattuna tuskaansa, antaen kaikkensa. Kooltaan se ei ole mörkö, mutta sillä on härnätyn hirviön sielu.

Stelvion ohjaamo on pramea, mutta tärkeimmät hallintalaitteet on silti sijoitettu harkiten. Kuljettajalla on ergonomisesti mainiot oltavat.
525 litran tavaratila on ihan kunnollisen kokoinen ja selkeän muotoinen, eikä nostokorkeuskaan ole häiritsevän suuri.

Stelvio oli yli 110-vuotiaan Alfan ensimmäinen SUV, jolla on mallina ikää nyt jo viitisen vuotta. Urheilullisesta imagostaan tunnetulle Alfalle katumaasturin valmistaminen oli vaikea paikka, mutta tänä päivänä markkinat määräävät, ja autoilijoille on tarjottava sitä mikä myy. Stelvion menestys onkin ollut kohtalaista. Lyhyehkö ja korkea Stelvio perustuu samalle Giorgio-perusrakenteelle kuin Alfan Giulia-sedan. Stelvion kokonaispituus on 4,68 metriä, eli ylisuuri ei tämä Alfa ole. Tilaa se tarjoaa kokoluokassaan ihan mukavasti.

Stelvio Quadrifoglio on ennen kaikkea ajajan auto. Neliveto jakaa voimasta taka-akselille vähintään puolet, mikä tekee ajamisesta nautittavaa. Kuten Giulia, tämäkin auto lukeutuu premium-ryhmän haastajiin. Kilpailijoiksi ilmoittautuvat ainakin Audi Q5, BMW X3, Jaguar F-Pace, Mercedes-Benz GLC ja Tesla Y. Mutta koska kyse on italialaisesta autosta, on muotoilu tärkeässä roolissa. Niinpä Stelvio erottuukin vakavailmeisistä verrokeistaan suorastaan kaunottarena. Stelvio on korityypistään huolimatta aito Alfa Romeo, ylpeästi aistikas italialainen.

Pakoputkien ulos-tuloja on Quadrifoglion, eli neliapilan­, mukaisesti neljä.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

  • Moottori V6, bensiini, kaksi turboa
  • Iskutilavuus 2 891 cm3
  • Teho 375 kW (510 hv)
  • Vääntö 600 Nm
  • Voimansiirto Neliveto, automaatti
  • 0−100 km/h 3,8 s
  • Huippunopeus 283 km/h
  • Yhd. EU-kulutus 9,8 l/100 km
  • CO2-päästöt 227 g/km
  • Mitat Pituus 4 686 mm, leveys 1 903 mm, korkeus 1 693 mm, akseliväli 2 818 mm, tavaratila 525 l
  • Omamassa 1850 kg
  • Plussaa Huima suorituskyky, Hienostuneet muodot
  • Miinusta Rengasmelu moottoritiellä, ronski kulutus
  • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 179 900 € Mallisto alkaen: 66 995 €

Kenelle?

Menestyjille, joiden motto on ”Pinkka kuntoon ja baanalle”. Hankintahinta asettaa esteensä, mutta onneksi leasing on keksitty. Ja osamaksu – inflaatiohan kuittaa velat sitten joskus...

Kommentoi »