Terveys ja hyvinvointi
Sepelvaltimotauti: Tukkiiko verisuonet rasva, kolesteroli vai kalkki? – Voiko suonia puhdistaa syömällä K2-vitamiinia? – Apu-klinikka
7.5.2021
 |
Apu

Kysymys:

Minua on vuosia vaivannut epätietoisuus siitä, tukkiiko verisuonet rasva, kolesteroli vai kalkki. Ja voiko suonien seinämää saada mitenkään puhdistumaan, esimerkiksi syömällä K2-vitamiinia? Katsoin vuosia sitten televisiosta ohjelman, jossa Taija Somppi ja Mikael Fogelholm väittelivät asiasta. Minulle ei kuitenkaan selvinnyt, kumpi oli oikeassa.

Vastaus:

Olet täsmälleen oikeassa. Televisiossa on ollut tapana istuttaa pöydän vastakkaisille puolille tietyn asian huippuasiantuntijat ja puhtaat maallikot tai niin sanotun vaihtoehtoisen totuuden torvet. Tästä sukeutuu helposti eipäs-juupas­leikki, jonka voittajaksi päätyy usein se, jolla on rasvatuimmat leukanivelet.

Tiedettä tuntemattomalle ja totuudelle voi käydä kalpaten. Tieteelle ei ole olemassa vaihtoehtoa: on olemassa vain yksi tiede. Tutkimus­tulos ei ole mielipidekysymys vaan tutkimustulos.

Koska tiede on totta vain tänään, siihen kuuluu myös avoin keskustelu ja kriittisyys. Fanaattisuus estää kriittisen avoimen lähestymistavan. Uskon mieluummin eri alojen asiantuntijoita kuin maallikkoja.

On suuri ilo tuntea suuri joukko lääketieteen asiantuntijoita. Kolesteroliasioissa luotan varauksettomasti professori Petri Kovaseen, jonka ystävällisesti jakama tieto on näkynyt usein tälläkin palstalla. Veren pahanlaatuiset LDL-kolesterolihiukkaset tarttuvat helposti valtimoiden seinämiin ja kuljettavat sinne kolesterolia. LDL-kolesterolin poisto seinämästä toimii vajaasti.

Perimän ja elintapojen yhtälön mukaisesti kolesterolia alkaa kertyä valtimoiden seinämiin usein hyvinkin nuorella iällä. Tämä johtaa tulehdusreaktioon, jonka seurauksena valtimoiden seinämät lopulta kalkkiutuvat ja kovettuvat.

Valtimoiden kovettuminen ja sen ehkäisy

Näyttää siltä, että liiallinen kalsiumin saanti saattaa provosoida valtimoiden seinämien kovettumista.

Osteoporoosi on tunnetusti vaihdevuosi-iän ohittaneiden naisten vitsaus. On perusteltua olla liittämättä tarpeelliseen D-vitamiiniin turhan ponnekasta kalsiumlisää, jos sitä saa riittävästi ravinnosta. Kovasen mukaan on viiteitä, että var­fariinin (Marevan) käytöllä saattaa olla yhteys valtimoiden kalkkiutumiseen, mikä tietyillä potilasryhmil­­lä osaltaan puoltaisi siirtymistä uudempiin antikoagulantteihin hyytymien ehkäisyhoidossa.

Jo vuosikymmeniä tieteen viesti kysyjälle on ollut, että valtimoiden kovettumista voidaan estää tehokkaasti tälläkin palstalla tutuiksi tulleilla toimilla, joilla vähennetään veren LDL-kolesterolin pitoisuutta.

Mitä nuorempana toimeen tartutaan, sitä parempi. Niissä väestöissä, joissa kolesterolitasot ovat matalat, on vähemmän valtimonkovettumatautia.Tautiin jo sairastuneiden elämän­ennuste on sitä parempi, mitä matalammaksi LDL-kolesteroli puristetaan. Siksi sen tavoiterajat ovat viime vuosina alentuneet maailmanlaajuisesti. Tällä tavoin voidaan pienentää valtimoiden mahdollisia ahtaumiakin ja samalla vähentää niiden repeytymisherkkyyttä. Yksittäisillä hivenaineilla ei ole tässä sijaa.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse” Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Päivitys 7.5. – Ilmestynyt 29.4.2021

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.